Vücudunuz detoks sinyali veriyor mu? 15 öneride beslenme detoksu

Gençlik enerjisini korumak için vücuttaki toksin birikimi dışarıya atmak gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bunun yolunun bazı dönemlerde detoks uygulamaktan geçtiğini belirtiyor. Vücudunuz detoks sinyali veriyor mu?

Modern yaşam içinde farkında olarak ya da olmayarak kişiler bedenine aşırı yüklenir. Solunan havadan içilen suya, yenen işlenmiş besinlerden strese kadar çok sayıda etken vücudun kolay atamayacağı toksin birikimine neden olur. Hastalıklardan korunmak ve vücut görünümünü bozmamak için gençlik enerjisini korumak gerektiğine dikkat çeken Şenpiliç’in ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bunun da vücuttaki toksin atıkları atmak için detoks yaparak mümkün olacağının altını çiziyor.

Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya’daki çocukların yüzde 20-25’inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor.


Vücudunuz detoks sinyali veriyor mu?

Tıbbi tedavi çözümü tam sağlanamayan şikayetler konusunda detoks uygulaması yapılabilir. Baş ağrısı, sırt ağrıları, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, kronik yorgunluk, eklem ağrıları, burun kaşıntısı, sinirlilik, deri döküntüleri, öksürük, uyku hali, deri kızarıklıkları, göğüs hırıltısı, gözlerde hassasiyet, uykusuzluk, bulantı, boğaz ağrısı, savunma sisteminde yavaşlama, baş dönmesi, hazımsızlık, boyun tutulması, değişken ruhsal yapı, anksiyete (kaygı), sinüslerde tıkanıklık, ağız kokusu, dolaşım bozukluğu, ateş, depresyon, kabızlık gibi… Ancak tıbbi açıdan hekim tarafından takip edilen kronik hastalığı bulunan kişilerin detoks yapması önerilmez.


kirmizi-detoks

Detoks nasıl yapılır?

Detoks, en uzunu 15 günlük olmak üzere haftada bir, üç ya da yedi günlük kürler halinde yapılabilmektedir. Beslenme detoksu için mutlaka bir beslenme uzmanından destek almak gerekir. Beslenme ile yapılacak değişikliklerin yanında egzersiz yaparak terlemek ve bağırsak hareketliliğinin devamını sağlamak da vücuttaki toksin maddelerin atımını destekleyecektir.

Beslenmeye ek öneriler


Detoks süresince sabah uyanınca bir bardak ılık suya bir kaşık limon suyu veya bir kaşık elma sirkesi ekleyerek için.

  • Yemeklerde tercihen çiğ sarımsak ve maydanoz yiyin.
  • Mide probleminiz yoksa zencefil ve acı biberi çorbalarınıza katarak kullanın.
  • Yemek aralarında papatya, zencefil, ıhlamur, meyankökü gibi arındırıcı çaylar için.
  • Akşamları rahatlatıcı ve uykuya geçişi kolaylaştıran papatya çayı için.
  • Ayda bir kez vücudunuzu arındırın. Örneğin gün boyunca sadece evde sıkılmış doğal meyve suyu, su ile birlikte çiğ sebze-meyve yiyin.
  • Kırmızı etin tüketim sıklığını azaltın ve şarküteri ürünleri, sakatat, rafine edilmiş besinler, şeker, tuz, doymuş yağlar, kahve ve alkollü içecekleri olabildiğince almamaya çalışın.
  • Besin seçimlerinizde olabildiğince doğal ürünler kullanın.
  • İçeriğini bildiğiniz ph oranı 7 veya üzerinde olan içme sularını ve mineralli suları (maden suyu) tercih edin.
  • Yumurta, buğday, süt ve süt ürünlerini belirli dönemlerde sıra ile yiyin. Hepsini aynı dönemde yememeye özen gösterin.
  • Mevsim meyve-sebzelerini kullanmaya özen gösterin.
  • Sofranızda en çok bulunan besinler; meyve, sebze, yeşillik, tahıllar, baklagiller, düşük yağ oranlı süt ve süt ürünleri, beyaz et ve balık olsun.
  • Limon asidik olarak düşünülse de vücudumuz için en ideal asit düzenleyici besinlerdendir. Bu sebeple her gün bir miktar kullanmaya özen gösterin.
  • Hem klorofil hem de diğer vitaminler açısından ideal detoks besini olan maydanozu kaynayan suya atıp, suyun altını kapatın ve bu ılık suyu gün içerisinde için.
  • Pişirme metotlarının da besin seçimi kadar önemli olduğunu unutmayın. Kızartma, kavurma işlemi yapmamaya, yağı aşırı ısıya maruz bırakmamaya dikkat edin. Haşlama, buharda veya fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Ayrıca pişirme gereçlerinizin paslanmaz çelik, cam veya porselen olmasına dikkat edin.

Çiğ Beslenmenin Önemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.