Günlük hayatımızı büyük ölçüde aksatan diş ve diş eti problemlerinden 20 yaş dişi; diş etrafında ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada kısıtlılık gibi şikayetlerle kendisini gösterir, bazen etrafında kist oluştur bazen de öndeki dişin çürümesine neden olur.
Yerleri nedeniyle arkada kaldıklarından, bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez ve diş etinde iltihaba neden olur. Bu sebeple muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.
20 yaş dişi nedir?
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin iki tarafının en arkasındaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16-20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
20 yaş dişi ne zaman tehlike oluşturur?
- Çenelerimizin gittikçe küçülmesi ve genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması sebebiyle 20 Yaş dişi problem haline gelir. Arkada kalan bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez ve diş eti; arasına zamanla yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.
- Kendine yer bulamayan 20 Yaş Dişleri; öndeki dişi ittirerek baskı yapar, bu da dişlerde çarpıklığa neden olur. Diş köklerinin zarar görmesi halinde, müdahale edilmesi gerekir.
- Hastanın hiçbir şikayeti olmamasına rağmen alınan röntgenlerde çok ciddi kist vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Diş çürümeleri sonucu oluşan bu kistler; kemikte, diş ve diş etlerinde hasara sebep olur.
20 yaş dişi tedavisi nasıl olmalı?
- Diş iltihabı tedavisine başlarken, öncelikle mevcut iltihabın antibiyotik kullanımı ile kurutulması gerekir. İlaç tedavisi sonucunda şikayetler geçmiş gibi gözükse de dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. Müdahale sonrası yapılacak basit bir pansuman; kanamayı durdurur, iltihaplı yerin pıhtılaşarak iyileşmesine yardımcı olur.
- Kistli alanın tedavisine röntgen çekimi ile başlanır. Bu bölgenin tespitinden sonra kanal tedavisi uygulanır. Yüzey kazılmadan tek delikle dişin içine girilen kanal tedavisinde; diş özünde enfeksiyon kapmış kısımlar temizlenir, böylece diş kökündeki baskı rahatlar.
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu’nun da belirttiği gibi diş tedavileri için zamanında müdahale büyük önem taşıyor. Siz de 20 yaş dişinizden şikayetçiyseniz tedavinizi ertelemeyin.
Diş hekimi fobisi: Her dört kişiden biri dişçiden korkuyor
Diş sıkma neden kaynaklanır? Tedavi yöntemleri nelerdir?