657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değiştirilmesi yeniden gündemde. Hükumet, mevcut kanunun bürokrasiyi tıkadığını savunuyor. Ancak yeni düzenlemeyle devlet memurları, memurluktan atılma baskısı ile karşı karşıya kalabilecek.
Müezzinoğlu: Millete değil, kamuya hizmet ediyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 657 sayılı devlet memurları düzenlemesinin ‘millete hizmet eden bir sistemden, kamuya girmeyi başarabilenlere hizmet eden’ bir yapıya dönüştüğünü söyledi. Mevcut 657 sayılı kanunun birilerine garanti veren bir yapı olduğuna işaret eden Müezzinğolu, bu kadar garantinin ve güvencenin olduğu bir yapının, milletin mağdur olduğu bir yapıya doğru gittiğini savundu.
657 sayılı kanun yamalı bohçaya dönmüş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘En büyük rakibim bürokratik oligarşi’ dediği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi çalışanların sistemde ciddi tıkanma oluşturduğunu ve bunun milleti mağdur eden ettiğini söyleyen Müezzinoğlu, “Memuriyete girerken, sonra terfi ederken, verimlilik ödüllendirme, cezalandırma, kendisini geliştirme, bütün bunları yeniden bir yapıya koymamız lazım. Şu anda kamu istihdamı ‘yamalı bohçaya’ dönmüş” dedi.
Devlet memurluğu tamamen değiştirilecek
Yeni yapılacak düzenlemeyle ömür boyu iş güvencesinin bitirilmesi, verimliliğe göre maaş tespiti, eş durumundan büyük şehirlere tayin ve mahkeme kararıyla işe dönüşün zorlaştırılması planlanıyor.
Hükümet, ilk aşamada kamu personel rejiminde köklü bir değişikliğe giderek, “devlet memurluğu” sistemini baştan aşağı değiştirecek. Muhalefetle anlaşırsa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun temeli olan Anayasa’da revizyona gidecek olan AK Parti, “devlet memuru” yerine “kamu çalışanı” kavramını getirecek. Memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler “kamu çalışanı” adı altında tek bir statüde toplanacak.
İkinci aşamada, 657 sayılı yasa tarih olacak. Yerine yeni düzenleme gelecek.
657’deki yeni düzenlemeyle devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak. Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek.
Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak. Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak. Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.
“Örgütçü memur millete hizmet eder mi?”
Türkiye’de memur düzenlemesinin koruyucu etkisinin güçlü olduğunu, görevden alınan memurun mahkeme kararı ile geri döndüğünü anlatan Müezzinoğlu, “FETÖ dolayısıyla ya da Doğu ve Güneydoğu’da PKK dolayısıyla, onlara verdiği destek ile devletin onlarla olan mücadelesine yaptığı muhalefeti memuriyet güvencesiyle devam ettiren bir sistemimiz var” ifadelerini kullandı.
Her şeyim garanti olsun zihniyeti, vatandaşa hizmeti kilitliyor
Sağlık Bakanı olduğu dönemde FETÖ dolayısıyla görevden aldıklarının yüzde 70’inin 2 ayda mahkeme kararı ile memuriyete geri geldiğini belirten Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
“Millet, 15 Temmuz’u yaşadı. 241 şehit verdi. 2 bin 100’den fazla gazimiz oldu ve bunların da en az 4’te 1’nin ömrünün sonuna kadar hayatını engelli yaşayacak. Devlet bunları görmemezlikten gelemez. Devlet milletin yarınlarının daha iyi olması için vardır. Devletin memurları da bu sorumlulukları ile o görevdedir. Ama ‘benim her şeyim garanti olsun’. ‘Ben her türlü güvenceye, belirli yılım dolunca terfiye, bir makama geldiğimde o makamın kalıcılığına’, tapulu mal gibi bir güvence şu anda hizmetimizi zayıflatan yer yer de kilitleyen bir yapı var.”
Bakan müşavirleri bankamatik memuru gibi
Devlette şu anda 1.700’ün üzerinde bakan müşaviri bulunduğunu da kaydeden Müezzinoğlu, “Bunlar bankamatik memuru. Bu kişilerin çalıştığı bakanın görev süresi bitebiliyor, milletvekilliği de bitebiliyor ancak bu müşavirler 65 yaşına kadar aynı görevde kalıyor hatta yaş sınırı 70’e çıksın diye zorluyorlar. Böyle bir sistem olamaz” dedi.
STK’lar tepkili
Öte yandan yapılan değişiklikler, Kesk, Kamu Sen ve Eğitim İş Sendikası gibi sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı. Eğitim İş Sendikası üyesi bir grup, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası’yla ilgili yapılması planlanan değişiklikleri protesto ederken, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk “Paralel yapıyla mücadele etmek için 657’nin kaldırılması lazımmış. Böyle bir yaklaşım olur mu arkadaşlar?” diyerek memurun iş güvencesinin ortadan kaldırılacağını savundu.
‘657 sayılı’ Devlet Memurları Kanunu (Kanunda yapılan son düzenleme: 10 Şubat 2016)