Turizmin en önemli çekim merkezlerinden olan Akdeniz’de kirlilik oranı arttı ve kıyısı olan illerin sahil şeridini tehdit etmeye başladı.
Bu konuda bir çalışma başlatan Hatay Büyükşehir Belediyesi, 186 km’lik sahil şeridini temizlemek için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi’ne ait biri 10 diğeri 15 metre uzunluğunda iki adet deniz temizleme teknesi Akdeniz sularında göreve başladı.
Kirlilik, Türkiye’de turizm açısından büyük değere sahip illeri tehdit ediyor
Güneşi, beyaz kumsalları, sualtı canlıları ve ılık suyu ile milyonlarca turist için bir çekim merkezi olan Akdeniz’de son yıllarda artan kirlilik, Türkiye’de turizm açısından büyük değere sahip illeri tehdit ediyor. Akdeniz’in uluslararası deniz taşımacılığının en önemli geçiş bölgelerinden biri olması ve kıyısı olan ülkelerdeki sanayi kuruluşlarının atıkları nedeniyle her yıl artan kirliliğin sahil şeridine ulaşması sonucu Hatay Büyükşehir Belediyesi, 2 adet deniz temizleme teknesi ile harekete geçti. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ın talimatıyla Hatay kıyılarında göreve başlayan biri 10 diğer 15 metre uzunluğunda iki adet deniz temizleme teknesi, 186 km’lik sahil şeridini temizlemek için aralıksız çalışacak.
Ayda yaklaşık 100 ton çöp çıkarılıyor
Akdeniz’deki kirlilikten en çok etkilenen illerden birinin Hatay olduğunu dile getiren Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, temizleme çalışmaları içinde bir ayda yaklaşık 100 ton çöpün çıkarıldığını ve şimdiye kadar yaklaşık 500 ton çöpün denizden arındırıldığını ifade etti. 85 personel ile deniz temizleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Savaş, Hatay’ın turizm açısından marka değerine zarar verebilecek bu tür sorunlarla mücadelenin her zaman aksatılmadan süreceğini söyledi.
Başkan Savaş’tan uluslararası çevre örgütlerine çağrı
Başkan Lütfü Savaş, Akdeniz’in temizliği konusunda kıyısı bulunan ülkelerin ilgili makamlarına ve uluslararası çevre örgütlerine işbirliği çağrısında bulundu. “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Lütfü Savaş açıklamalarına şöyle devam etti: “Akdeniz, dünyanın en popüler turistik merkezlerinden biri. Deniz kirliliğini minimum seviyeye indirip bölgenin popüler özelliğini koruyabilmemiz gerekiyor. Çevre örgütlerinin de katkısı ile konuyu uluslararası alana taşımak istiyoruz. Çünkü kirlenme önlenmedikçe temizleme çalışmalarının yeterince fayda sağlaması çok zor. Bu nedenle temizlik çalışması kadar kirletmenin de önlenmesi için Akdeniz üzerinden geçen gemilerin havadan kontrol edilmesi konusunda devletlere büyük sorumluluk düştüğü kanaatindeyim.
Turizm kadar sualtı canlılarının da yaşam alanları korunmaya muhtaç
Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağaları) gibi deniz kaplumbağaları nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ekonomik menfaatler yüzünden biyolojik zenginlik hiçe sayılmamalıdır. Biz bu anlayışla kıyılarımızda masmavi bir Akdeniz için harekete geçtik. Hedefimiz Hatay’ın tüm sahil şeridini çöplerden arındırmak ve tertemiz bir hale getirmek.”