Arabuluculuk uygulaması: 1 yıl sürecek davalar 1 günde karara bağlanıyor!

Adalet Bakanlığı tarafından 3 yıl önce yürürlüğe konulan Arabuluculuk uygulaması sayesinde 5 bin dava, mahkemeye gidilmeden çözüme kavuştu. Başvuruların ağırlıklı olarak işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklar olduğunu belirten Arabulucu Avukat Cevat Kazma, uygulama sayesinde aylarca sürebilecek davaların 1 günde karara bağlanabildiğini ifade etti.

arabuluculuk-uygulamasi-ile-davalar-kisa-surede-sonuclaniyor

Uygulamadan en çok yararlanan iller İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir oldu

Anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çok daha düşük masraflarla ve kısa sürede çözülmesini sağlayan Arabuluculuk uygulaması, Adalet Bakanlığı tarafından 3 yıl önce devreye alınmıştı. Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından açıklanan istatistiklere göre uygulama şimdiye dek yaklaşık 5bin anlaşmazlığın çözüm noktası oldu. Tarafların %96’sı anlaşmaya vardı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Cevat Kazma, uygulama sayesinde mahkemede aylarca sürebilecek anlaşmazlıkların 1 günde çözülebildiğini söyledi. arabuluculuk-uygulamasi-anlasmazliklari-cozuyormu


Herkes Kendine Göre Haklı!

Arabuluculuk uygulamasına çok daha fazla başvuru olması gerektiğini belirten Cevat Kazma, bunu toplumun uzlaşma kültüründen uzak olmasına bağladı. “Basit bir alacak verecek konusunda dahi taraflar sadece kendini haklı görüyor ve uzlaşmayı dahi düşünmeden olayı mahkemeye taşıyor. Üstelik arabulucu uygulaması iki tarafı da mutlu edecek şekilde karar verip, olumsuz durumun uzamasını önlüyor.” ifadelerini kullandı.

İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Arabulucuya Gidilecek!


Arabuluculuk uygulaması şimdiye kadar en çok işçi-işveren uyuşmazlıklarının, maddi-manevi tazminat anlaşmazlıklarının ve telif hakları problemlerinin çözüm noktası oldu.”İşçi-işveren uyuşmazlıkları mahkemeye taşındığında genelde 1 yılda çözüme ulaşırken, arabulucu uygulaması ile 1 günde karara varılabiliyor.” diyen Arabulucu Avukat Cevat Kazma, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek düzenleme ile işçi-işveren uyuşmazlıklarında, dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesinin zorunlu olacağını belirtti.

Rüzgar Çetin davasında ölen polisin ailesi şikayetini geri çekti


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.