Ateş düşürme yolları neler? Çocuklarda ateş sınırı nedir?

Çocuklarda ateş sınırı nedir? Kaç derece ateş tehlikeli? Ateş düşürme yolları neler? En güvenilir ateş ölçme yolu nasıl?

Çocuklarda ateş ve dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklarda ateş, aileleri en çok endişelendiren hastalık belirtileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kimi zaman bakteri ve virüslerin, kimi zaman da bilinçsiz yaklaşımların tetiklediği ateşin derecesine göre değerlendirilmesi ve gerekli önlemleri vakit kaybedilmeden alınması önem taşıyor.

Sonbahar ve kış aylarında şikayetler artıyor

Çocuklarda ateş, virüs ve bakterilere tepki veren vücudun ısısının yükselmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla sonbahar ve kış aylarında görülen ateş, nezle ve grip gibi hastalıkların belirtileri arasında yer almaktadır. Vücudun savunma mekanizması olarak da kabul edilen ateşi her zaman olumsuz değerlendirmemek ancak çok yüksek olduğu durumlarda dikkatli olmak gerekmektedir.


Çocuğunuzu kalın giysilerle sarmalamayın

Yüksek ortam ısısı, çocuklarda vücut ısısının yükselmesine neden olur. Çocuğun bulunduğu ortamın ısısı 22-24 derece aralığında olmalıdır. Eğer ortam ısısı 25 derecenin üzerinde olur ve bebek kalın giydirilirse vücut ısısı yükselecektir. Bebekleri giydirirken her zaman bulunduğu ortam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Ortam ısısı 22-24 derece aralığında ise bebeğin ya da çocuğun ebeveyninden sadece bir kat fazla giydirilmesi yeterlidir.

Çocuklarda ateş ve dikkat edilmesi gerekenler

Ortam ısısı iyiyse uyku tulumu hasta edebilirortam 

Çocuklarda yüksek ateşin görüldüğü saatleri tam olarak saptamak mümkün değildir. Ancak özellikle akşam saatleri ve ateşin uykuda yükselmesi daha çok görülmektedir. Bunun nedeni de daha kalın örtülerle üzerinin örtülmesi ve uyku tulumu ile yatırılmasından kaynaklanmaktadır. Uyku tulumu, özellikle 22-24 derece ortam ısısı olması durumunda çok tavsiye edilmez. Fizyolojik ve doğal olmadığı için; bebek daha çok terler, cilt problemleri yaşar, ateşi yükselir ve daha çok hastalanır.

Çocuklarda ateş sınırı nedir? Kaç derece ateş tehlikeli?

Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de ateş sınırı 37’yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır. 37 derece ve üzeri ateş, bir enfeksiyon başlangıcı olarak kabul edilebilir. Bu süreçte gün içinde ve özellikle gece uyku zamanı ara ara çocuğun ateşinin ölçülmesi ve yakın takibi gereklidir.

Koltuk altından ölçüm en güvenli sonucu veriyor

Ateşi ölçüm teknikleri değişmektedir. Koltuk altından dijital derece ile yapılan ölçüm, sıklıkla başvurulan ve güvenilir yöntemlerden birdir. Koltuk altından ölçüm yaparken bölgenin nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Islak cilt daha soğuk hissedileceği için doğru bir değerlendirme yapabilmek için nemli olan bölge önce kurulanıp, sonra ölçüm yapılmalıdır. Diğer ölçüm teknikleri ise şu şekilde sıralanabilir:


  • Makattan ölçüm
  • Ağızdan-dil altından ölçüm
  • Alından ölçüm
  • Kulaktan ölçüm
  • Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa,
  • 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse,
  • Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.

Alın ve kulaktan yapılan ölçümlerin, koltuk altından yapılan ölçümlerden 0,6 – 1 derece daha yüksek çıktığı unutulmamalıdır.

Çocuk yüksek ateşliyse neler yapılmalı? Nasıl düşürülür?

İlk adım: Kıyafetleri çıkarılmalı ve yarım saat beklenmeli

Ebeveynlerin elle yaptıkları ölçümlerde çocuğun vücut ısısı yüksek hissediliyorsa hemen dijital bir derece ile ateşi ölçülmelidir. Vücut ısısı 37,5 derecenin üzerinde ise çocuğun kıyafetleri hemen çıkarılmalı ve yarım saat sonra yeniden ateşi ölçülmelidir.

İkinci adım: Ilık bir duş aldırılmalı ya da ılık uygulama yapılmalı

Çocuklarda ateş 38,5 derecenin üzerine çıkarsa ılık duş aldırılmalı ya da ılık uygulama yapılmalıdır. Çocuğun başı dahil tüm vücudu 30 derece sıcaklıkta su ile yıkanmalıdır. Duş, etkili olması için 10-15 dakika sürmelidir. Ilık uygulamada ise temiz bir bez ılık suyla ıslatılıp bebeğin alın, boyun, koltuk altı ve kasık bölgesine koyulabilir. Çocuk büyükse genelde duş aldırılması tercih edilir. Duş sonrası yapılan ölçümlerde vücut ısısı yine yüksek gelirse yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücü verilebilir.

Bilinçsiz ilaç kullanımı karaciğere zarar veriyor

Ateş 37,8 derecenin üzerindeyse ve düşmüyorsa, 4-6 saat arayla ateş düşürücü şurup verilebilir. Ateşi düşmeye başladığında da şurup kesilmelidir. Çocuğun ateşi yokken ya da fazla miktarda verilen ateş düşürücüler; vücudun ısısını düşürür ve hipodermi oluşabilir. Ayrıca karaciğere ve böbreklere zarar verip kalıcı hasar da bırakabilir.

Hangi durumda doktora gidilmeli ya da evde beklenmeli?


Bu sıralamanın dışında kalan ve ateşi 38 derece civarında olan çocukların ise hastaneye gitmeden önce evde 72 saat izlenmesi tavsiye edilir. Bunun için şu koşullara dikkat edilmelidir:

  • Çocuğun genel durumu iyidir.
  • Ateşi 38 derece ve civarındadır.
  • Ciltte döküntü yoktur.
  • Şuuru açıktır.
  • Beslenmesi iyidir.
  • Aktif ve hareketlidir.
  • Çevresiyle iletişim halindedir.
  • Miden bulantısı, kusma yoktur.

‘Çocuklarda’ halsizlik belirtilerine dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.