Evden işe ulaşım anketi: Evden uzakta çalışıyoruz!

PageGroup’tan çalışanların evden-işe ulaşım anketi. Ülkemizde işe gidenlerin %19’u sinirli, %15’i endişeli % 66’sı sabahları sakin uyanıyor.

Evden-işe ulaşım anketi: Evden Uzakta Çalışıyoruz!

Uluslararası işe alım ve danışmanlık firması PageGroup Türkiye’de çalışanların işe gidiş-geliş yol haritasını çıkardı. İşe toplu taşama araçlarıyla gidenlerin sadece %23’ü yolda bir şeyler okuyor.

Çoğunlukla kadınlar işe geç kalıyor.

“Ulaşım Anketi” ile ev-iş arası ulaşımda yaşananları araştırdı. Araştırma Türkiye ile birlikte başta Almanya, İsviçre, Fransa, Hollanda, Portekiz olmak üzere Avrupa genelinde 11 ülkede 12.500 kişi ile gerçekleştirildi.


geç kalma bahaneleri

Avusturya güne erken başlıyor, Portekiz uyku seviyor

Araştırmaya göre çalışma gününe 6:30’dan evvel en erken başlayan ülke %58,8 ile Avusturya, güne en geç başlayan %14,8 ile Portekiz. Türkiye ise çalışanların sadece %38,5’lik bir oranı 6:30’dan erken kalkıyor. Güne en sakin uyananlar %83,9 ile Hollandalılar, Fransa ve Türkiye’de güne gergin uyananların oranı diğer ülkelere kıyasla daha fazla.

İşe ulaşırken en çok toplu taşıma aracı kullanan %54,2 ile İsviçre olurken, özel araçla işe giden ülkelerin başında %79,7 ile Portekiz geliyor. Türkiye’de özel araçla işe gidenlerin oranı %64,2’yi bulurken, toplu taşıma aracı kullananların oranı ise sadece % 22,9 civarında seyrediyor. Ülkemizde toplu taşıma araçlarında uzun saatler geçirenlerin sadece %22’si yolda bir şeyler okuyor. Öte yandan bu yolculuk sırasında en çok işle ilgili epostalarına bakanların başında Türkiye geliyor. Fransa’da ise büyük çoğunluk işe ulaşırken işle ilgili bir şeylerle meşgul olmamayı tercih ediyor.

Evden uzakta çalışıyoruz

İşyerinin eve uzaklığı 45 dakikadan fazla olan çalışanların en çok olduğu ülkelerin başında % 52 ile Türkiye geliyor. Bu oran Portekiz’de %25 iken Almanya’da %42,8 ve Fransa’da %47’lerde kalıyor. Türkiye’de sabah trafiğine hiç takılmadan işe sadece 15 dakikada varabilen %6’lık bir grup da bulunuyor.

Türkiye 8:30 da işbaşı yapıyor

Türkiye’de çalışanların %62 si mesaiye 8:30 da başlarken sadece %1’lik bir bölümü saat 10’dan sonra işbaşı yapıyor. İşe 8:30 dan erken başlayan çalışanların en fazla olduğu ülke %66,8 ile Hollanda, Türkiye’de bu oran %61,6 iken Portekiz’de sadece %28,4 olduğu dikkat çekiyor.


Evden işe, işten eve gidiyoruz.

Türkiye’de çalışanların %82 si işten çıktıktan sonra doğruca evin yolunu tutuyor, çalışanların %45’inin evden önce uğradığı yer market. Katılımcıların sadece %34’ü iş çıkışında sosyal hayatına vakit ayırdığını belirtiyor.

İş odaklı uyanıyoruz

Araştırma gösteriyor ki Türkiye’de çalışanların sadece %15’i sabah uyanma saatini spor ve benzeri kişisel vakit gerektiren aktivitelere göre düzenliyor. Çalışanların %73’ü uyandıktan sonra başka aktivite yapmaksızın doğruca işe gidiyor.

Gençler toplu taşımadan yana.

Çalışanların %65’i toplu taşımayı kolaylığı, %45’i de ucuzluğu nedeniyle tercih ediyor. Toplu taşıma kullananların %73’ünü, 25-34 yaş grubu oluşturuyor ve işe gidenlerin sadece %22’si kitap okuyor. Öte yandan metro, otobüs, vapur gibi araçların kalabalık olmasından %81’i şikayetçi, %59’luk bir grup da toplu taşıma araçlarında koku ve benzeri kirlilikleri sorun ediyor. %41’i ise toplu taşıma araçlarını çok gürültülü buluyor.

Özel araç tercih edenlerin neredeyse tamamı yalnız seyahat ediyor.

Özel araçların sağladığı özgürlükten vazgeçemeyen çalışanların %40’ı kimseye bağımlı olmak istemiyor. %19’luk bir kesim ise toplu taşıma kullanmaktan nefret ettiğini belirtiyor. Sabahları trafiğe özel aracıyla çıkanların %86’sı yalnız seyahat ediyor. Ankete katılan grubun %46’sı özel araçları bir stres kaynağı olarak görüyor. Araştırmaya göre bu stresin başlıca kaynakları trafik ve diğer sürücülerin trafikte sergilediği davranışlar.

İşe geç kalma mazereti trafik


Ankete katılan dakik çalışanların %46’sı işe asla geç kalmadığını belirtiyor. %7’lik bir azınlık zaman konusunda sıkıntı yaşıyor ve sık sık işe geç kaldığını itiraf ediyor. Kadınlar işe geç kalmaya daha meyilli görünüyor. Ofise vaktinde varamayanların %61’i kadınlardan oluşuyor. Geç kalanların %71’i gecikmelerine sebep olarak trafiği gösteriyor. 25-34 yaş arasındaki çalışanların %42’si erken uyanamadığı için geç kalıyor.

TÜİK verilerine göre her 5 gençten biri işsiz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.