PageGroup’tan çalışanların evden-işe ulaşım anketi. Ülkemizde işe gidenlerin %19’u sinirli, %15’i endişeli % 66’sı sabahları sakin uyanıyor.
Uluslararası işe alım ve danışmanlık firması PageGroup Türkiye’de çalışanların işe gidiş-geliş yol haritasını çıkardı. İşe toplu taşama araçlarıyla gidenlerin sadece %23’ü yolda bir şeyler okuyor.
Çoğunlukla kadınlar işe geç kalıyor.
“Ulaşım Anketi” ile ev-iş arası ulaşımda yaşananları araştırdı. Araştırma Türkiye ile birlikte başta Almanya, İsviçre, Fransa, Hollanda, Portekiz olmak üzere Avrupa genelinde 11 ülkede 12.500 kişi ile gerçekleştirildi.
Avusturya güne erken başlıyor, Portekiz uyku seviyor
Araştırmaya göre çalışma gününe 6:30’dan evvel en erken başlayan ülke %58,8 ile Avusturya, güne en geç başlayan %14,8 ile Portekiz. Türkiye ise çalışanların sadece %38,5’lik bir oranı 6:30’dan erken kalkıyor. Güne en sakin uyananlar %83,9 ile Hollandalılar, Fransa ve Türkiye’de güne gergin uyananların oranı diğer ülkelere kıyasla daha fazla.
İşe ulaşırken en çok toplu taşıma aracı kullanan %54,2 ile İsviçre olurken, özel araçla işe giden ülkelerin başında %79,7 ile Portekiz geliyor. Türkiye’de özel araçla işe gidenlerin oranı %64,2’yi bulurken, toplu taşıma aracı kullananların oranı ise sadece % 22,9 civarında seyrediyor. Ülkemizde toplu taşıma araçlarında uzun saatler geçirenlerin sadece %22’si yolda bir şeyler okuyor. Öte yandan bu yolculuk sırasında en çok işle ilgili epostalarına bakanların başında Türkiye geliyor. Fransa’da ise büyük çoğunluk işe ulaşırken işle ilgili bir şeylerle meşgul olmamayı tercih ediyor.
Evden uzakta çalışıyoruz
İşyerinin eve uzaklığı 45 dakikadan fazla olan çalışanların en çok olduğu ülkelerin başında % 52 ile Türkiye geliyor. Bu oran Portekiz’de %25 iken Almanya’da %42,8 ve Fransa’da %47’lerde kalıyor. Türkiye’de sabah trafiğine hiç takılmadan işe sadece 15 dakikada varabilen %6’lık bir grup da bulunuyor.
Türkiye 8:30 da işbaşı yapıyor
Türkiye’de çalışanların %62 si mesaiye 8:30 da başlarken sadece %1’lik bir bölümü saat 10’dan sonra işbaşı yapıyor. İşe 8:30 dan erken başlayan çalışanların en fazla olduğu ülke %66,8 ile Hollanda, Türkiye’de bu oran %61,6 iken Portekiz’de sadece %28,4 olduğu dikkat çekiyor.
Evden işe, işten eve gidiyoruz.
Türkiye’de çalışanların %82 si işten çıktıktan sonra doğruca evin yolunu tutuyor, çalışanların %45’inin evden önce uğradığı yer market. Katılımcıların sadece %34’ü iş çıkışında sosyal hayatına vakit ayırdığını belirtiyor.
İş odaklı uyanıyoruz
Araştırma gösteriyor ki Türkiye’de çalışanların sadece %15’i sabah uyanma saatini spor ve benzeri kişisel vakit gerektiren aktivitelere göre düzenliyor. Çalışanların %73’ü uyandıktan sonra başka aktivite yapmaksızın doğruca işe gidiyor.
Gençler toplu taşımadan yana.
Çalışanların %65’i toplu taşımayı kolaylığı, %45’i de ucuzluğu nedeniyle tercih ediyor. Toplu taşıma kullananların %73’ünü, 25-34 yaş grubu oluşturuyor ve işe gidenlerin sadece %22’si kitap okuyor. Öte yandan metro, otobüs, vapur gibi araçların kalabalık olmasından %81’i şikayetçi, %59’luk bir grup da toplu taşıma araçlarında koku ve benzeri kirlilikleri sorun ediyor. %41’i ise toplu taşıma araçlarını çok gürültülü buluyor.
Özel araç tercih edenlerin neredeyse tamamı yalnız seyahat ediyor.
Özel araçların sağladığı özgürlükten vazgeçemeyen çalışanların %40’ı kimseye bağımlı olmak istemiyor. %19’luk bir kesim ise toplu taşıma kullanmaktan nefret ettiğini belirtiyor. Sabahları trafiğe özel aracıyla çıkanların %86’sı yalnız seyahat ediyor. Ankete katılan grubun %46’sı özel araçları bir stres kaynağı olarak görüyor. Araştırmaya göre bu stresin başlıca kaynakları trafik ve diğer sürücülerin trafikte sergilediği davranışlar.
İşe geç kalma mazereti trafik
Ankete katılan dakik çalışanların %46’sı işe asla geç kalmadığını belirtiyor. %7’lik bir azınlık zaman konusunda sıkıntı yaşıyor ve sık sık işe geç kaldığını itiraf ediyor. Kadınlar işe geç kalmaya daha meyilli görünüyor. Ofise vaktinde varamayanların %61’i kadınlardan oluşuyor. Geç kalanların %71’i gecikmelerine sebep olarak trafiği gösteriyor. 25-34 yaş arasındaki çalışanların %42’si erken uyanamadığı için geç kalıyor.