İstanbul Fotoğraf Galerisi ilk edisyon sergisini gerçekleştiriyor

Sınırlı, İstanbul Fotoğraf Galerisi’nin gerçekleştirdiği ilk edisyon sergisidir. Sergide, temsil ettiğimiz sanatçılarımızla birlikte sergisini gerçekleştirdiğimiz toplam on altı fotoğrafçı yer almaktadır.

sinirli-sergi-erdem-varol

Eserleri olan sanatçılar; Stanko Abadzic, Haşim Aygün, Sevil Alkan, İlknur Can, Hakan Çınar, Dincer Dökümcü, Emrullah Eyvallah, Onur Korkmaz, Mehveş Lelic, Timurtaş Onan, Tamer Serbay, Imre Szabo, Erhan Şermet, Tuncer Tunç, Cem Turgay ve Erdem Varol

sinirli-sergi-sevil-alkan

Baskı sayısını sınırlamak, fotoğrafın bir sanat eseri olarak değerlenmesine ve orijinal bir eser olmasına katkı sağlamaktır. Sanatçı, eserinin kaç adet basılacağını belirler ve o adetle sınırlandırır. Sergide bulunan eserlerin edisyon sayıları 1 ile 20 arasında değişmektedir.


sinirli-sergi-timurtas-onan

Beyaz ışığın, uçsuz bucaksız, sessiz ve karanlık mekanların içine doğru şiddetli huzmeler şeklinde süzülmesi ile alışılmadık formların, çizgilerin ve belirgin kontrastların olduğu bir dünyaya giriyoruz. Timurtaş Onan kentsel dönüşümün mega etkileri öncesi, İstanbul’un neredeyse kullanılmayan iki tarsanesinin suskun halini fotoğrafladığı “Terk edilmiş” adını verdiği çalışmasından ve fotoğraf sanatını sevmeme neden olan şehirlerin başında gelir dediği Paris üzerine yaptığı seriden birer eser ile sergide yer alıyor.

sinirli-sergi-stanko-abadzic

İstanbul Fotoğraf Galerisi’nin ilk edisyon sergisi

Fotoğraf sanatının Balkanlar’da ki en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Hırvat fotoğrafçı Stanko Abadzic’in farklı dönemlerde ürettiği seri çalışmalarından iki fotoğraf ile sergiye dahil oldu. Sanatçı fotoğraflarında ki şiirsel anlatımı, ışığı ve nostaljik kompozisyonları ile kent ve taşra yaşamındaki değişmeyen değerleri ve çocukluğun kaygısız günlerini arıyor.

Cem Turgay; sergide yer alan güzellik algısına karşı durarak yaptığı ironik, grotesk fotoğraflar ile düşlerini yorumlarken, gerçekliği sorguluyor. Korkularını, hezeyanlarını, travmalarını kışkırtıcı ve akılları meşgul eden bir biçimde ifade ediyor.

sinirli-sergi-cem-turgay

Kurgusal kompozisyonları ile karşımıza çıkan diğer sanatçı Tuncer Tunç ise geniş mekanlarda kullandığı küçük ama güçlü imgeler ile günümüzde yaşanan trajediler, ekonomik ve politik sistemin dayatmaları sonucu ortaya çıkan yabancılaşma etkisini fotoğraflarına taşıyarak bizlere yaşamı sorgulama cesareti aşılıyor.


sinirli-sergi-tuncer-tunc

Belgrad’da yaşayan Macar asıllı fotoğrafçı İmre Szabo, ışık ve gölgeler” ile oynarım zira ben bir fotoğrafçıyım sözleri ile ifade ediyor kendini. Basın fotoğrafçısı olarak yaşamını sürdüren sanatçı, sayısız görüntü, olay ve insan hikayelerini dingin ve çocuksu bir masumiyet ile anlatmaya çalışmış fotoğraflarında.

sinirli-sergi-imre-szabo

Sergideki bir diğer isim ise Erhan Şermet. Fotoğraflarımda insanlar doğrudan boy göstermekten çok arkalarında bıraktıkları izler veya arkalarına saklandıkları sembollerle yer alıyorlar. Detaylar bütünü, uçup giden şimdiki an geçmişi ve gelecekte olabilecekleri ele veriyor. Fotoğraflarım gerçek hayattan çok farklı değil, her şey izleyicinin zihninde tanımladığı dediği Parçalar-İşaretler adlı çalışması ile.

sinirli-sergi-erhan-sermet

Farklı sanat disiplinlerini bir arada kullanan sanatçı Tamer Serbay, eski ustaların çalışmalarını dijital fatoğraf üzerine aktarıp, akrilik pentür kullanarak çağdaş sanata kazandırıyor.

sinirli-sergi-hakan-cinar

İki genç sanatçı iki farklı teknik. Dinçer Dökümcü “o anı kaydediyorum, sonrasında hayallerimi o ana aktarıyorum dediği eserlerinde polaroid fotoğraflar üzerine yağlı boya uygulamıştır. Haşim Aygün, insan bedenlerini tüm cinsel kimliklerinden sıyrılarak, bulundukları ortamın sesiz doğal nesneleri haline dönüştürdüğü fotoğraflarında, sanatsal baskı tekniklerinden “Van Dyke” yani güneş baskısını kullanmıştır.

sinirli-sergi-ilknur-can

Sınırlı sergisinin diğer iki genç sanatçısı Erdem Varol ve Onur Korkmaz. Mesafeler; tek bedene, kısıtlı zamana, sınırları olan bir mekana sıkışıp kalmanın yarattığı huzursuzluk ve varlığından huzur duyduğum canavarlara dair biriktirdiğim hikayelerimdir diyor Erdem Varol. Onur Korkmaz, son tüketim tarihi geçmiş bir kentti, tarihi geçmiş bir filmle ve biraz da günübirlik hikayelerle inşa ediyor “Leke” adını verdiği çalışmasını.

sinirli-sergi-mehves-lelic


Sergide yer alan son isim ise Mehveş Leliç. Evsel iç mekan ile dış mekanı görsel olarak ilişkilendirirken iki mekandaki zaman mevhumunu irdeliyor fotoğraflarında. Toplum tarafından genellikle kadınsılığa atfedilen evsel iç mekanın ve evcimenliğin sınırlarını, ayna yansımaları ve kompozitleme kullanarak belirsizleştirmeye ve daha büyük kavramlarla bağlantısını ortaya koymaya çalışıyor genç sanatçı.

Uluslararası fotoğraf festivali: Fotoğrafın ustaları İstanbul’a geliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.