Kılıçdaroğlu’ndan Bahçeli’ye başkanlık tepkisi: İki başbakan var

Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili Devlet Bahçeli’yi eleştirdi; “Bir cumhurbaşkanı, iki başbakan var. Biri asıl, biri gölge. Kimin ne yaptığı, ne söylediği belli değil. Rejimi değiştirmek istiyorlar” dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye başkanlık tepkisi: İki başbakan var

“Rejimi değiştirmek istiyorlar”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Fiili durumu yasal hâle getirelim” sözüne atıfla, “Neden yasal hâle getiriyoruz? Neden O’na, ‘Sen yasalara, Anayasa’ya uymuyorsun’ diye hatırlatma ihtiyacı duymuyoruz” diye sordu.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de devleti kimin yönettiğinin belli olmadığını söyledi, “Bir cumhurbaşkanı, iki başbakan var. Biri asıl, biri gölge. Kimin ne yaptığı, ne söylediği belli değil” dedi.


“Rejimi değiştirmek için fırsat kollandığını” öne süren Kılıçdaroğlu, Başkanlık sistemi tartışmalarına tepki gösterdi.

“Buradan siyasi partilerimizin genel başkanlarına seslenmek istiyorum; Cumhurbaşkanı seçilen kişi TBMM’de öngörülen yemini etti, o yemine sâdık kalacağına dâir namus ve şerefi üzerine söz verdi. Kuralın dışına çıktığında görevimiz kuralları hatırlatmak. ‘Efendim, fiili durum var, yasal hâle getirelim’ diyorlar. Neden yasal hâle getiriyoruz? Neden O’na, ‘Sen yasalara, Anayasa’ya uymuyorsun’ diye hatırlatma ihtiyacı duymuyoruz? Onun isteğini, bir kişinin arzusunu yerine getireceksek bu parlamentonun iradesi ne oluyor? İmzaladığımız metne sâdık kalmak namuslu, onurlu, ahlâklı olmanın birinci şartı değil midir?”

Başbakan Binali Yıldırım grup toplantısında, anayasa değişikliği teklifini en kısa sürede Meclis’e getireceklerini söylemişti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli ise grup toplantısında, Başkanlık sisteminden yana olmadıklarını ancak bunu “millete sormakta da sakınca görmediklerini” söyleyerek referanduma destek mesajı vermişti. “Ya fiili durum düzelsin ya da bu durum hukuki boyut kazansın” diyen Bahçeli, “MHP yarlamenter sistemin revize edilip reforma tâbi tutulmasından yanadır. Ancak milletimize görüşünü sormanın, filizli çelişkiyi son erdirmeyle ilgili müdâhil olmasını istemenin hiçbir mahsurlu ve sakıncalı tarafını da görmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.

“En büyük yenilgilerimizden birisi”

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında ayrıca Türkiye’nin dış politikasını da eleştirdi. “Musul konusunda Türkiye’nin masanın dışında tutulması dış politikadaki en büyük yenilgilerimizden birisi” dedi.


“Eskiden Ortadoğu’da kuş uçsa Türkiye’ye sorarlardı.”

“Musul konusunda Türkiye’nin masanın dışında tutulması dış politikadaki en büyük yenilgilerimzden birisidir.”

“Irak ve Suriye politikasına bakın. Kaybeden tek ülke Türkiye. Kaybeden tek grup da Türkmenler.”


Bahçeli başkanlık sistemi için referanduma evet dedi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.