MHP’de Meral Akşener’den sonra Ümit Özdağ’a ihraç isteği

MHP’de ikinci şok! Meral Akşener’den sonra genel başkan adayları arasında olan ve muhaliflerle birlikte hareket eden Ümit Özdağ da ihraç istemi ile disipline sevk edildi.

MHP'de Meral Akşener'den sonra Ümit Özdağ'a ihraç isteği

Milliyetçi Hareket Partisi’nde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından parti içi muhalefet ve kongre tartışmaları rafa kalktı. Ancak genel merkez, muhalefet kanadında yer alan bu isimlerin açıklamalarını mercek altına almaya devam ediyor.

Bir süre önce Genel Başkan adaylarından Meral Akşener Merkez Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç edilmişti.


Şimdi yine Genel Başkan adayları arasında yer alan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da disiplin yolunda. Al Jazeera’ye konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, belli çevrelerin MHP’nin görüş ve düşüncelerine karşı faaliyetler içine girdiğini, bunu parti içinde yapanlardan birinin ise Ümit Özdağ olduğunu söyledi.

“Parti politikalarının tersine beyanlar veriyor”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, şöyle konuştu:

“Ümit Özdağ’ın parti politikalarının tersine gerek Halk TV’de gerek televizyon ve gazetelerde farklı görüşler beyan ederek parti disiplininin dışına çıkması da dikkatlerimizden kaçmıyor. Muhtemelen bu davranışlarından dolayı kendisi de disipline sevk edilecektir. Kuvvetle ihtimal sevk edilme ihtimali mevcuttur.”

Ümit Özdağ: Şimdilik bir açıklama yapmayacağım

Ümit Özdağ ise “Şimdilik bir değerlendirme yapmayacağım” demekle yetindi.

mhp muhalifler ihraç disiplin ümit özdağ meral akşener koray aydın sinan oğan
Arşiv fotoğraf: MHP’li muhaliflerden dört aday birlikte (Soldan sağa: Koray Aydın, Sinan Oğan, Meral Akşener, Ümit Özdağ)

MHP’de kongre tartışmalarıyla başlayan muhalefet sürecinde disipline sevk edilen ilk Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ değil. Bir süre önce iddialı adaylardan Meral Akşener disiplin süreci sonunda partiden ihraç edilmişti. Akşener, bu kararı yargıya taşıdı. Bir diğer Genel Başkan Adayı Sinan Oğan ise daha önce partiden ihraç edilmiş ancak yargı kararıyla geri dönmüştü.

Ümit Özdağ kimdir?

“MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden ve 23 Mart’ta MHP Genel Başkanlığına adaylığını koyan Ümit Özdağ kimdir?

mhp genel başkan adayı ümit özdağ

27 Mayıs 1960 Darbesi’ne Kurmay Yüzbaşı olarak fiilen katılan babası Muzaffer Özdağ’ın 13 Kasım 1960’da Milli Birlik Komitesi’nin parçalanması üzerine Japonya’ya hükûmet müşaviri olarak gönderildiği Tokyo’da dünyaya geldi. Lisans eğitimini Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin siyasal bilgiler, felsefe ve iktisat fakültelerinde tamamlamış ve yüksek lisans çalışmasını Türkiye’de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırlamıştır.


Ümit Özdağ, 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990’da “Atatürk ve İnönü Döneminde ordu-siyaset ilişkileri” konulu çalışması ile siyaset bilimi doktoru oldu. Prof. Dr. Özdağ, 1993 yılında “Menderes Döneminde ordu-siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs askeri hareketi” konulu tezi ile siyasal teori doçenti unvanını aldı.

1994 yılında Avrasya Dosyası adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkararak derginin editörlüğünü yaptı.. 1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konularında araştırmalar yapan Özdağ, 1995 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu illerimizden göç alan illerde sosyopolitik içerikli saha araştırmaları yaptı.

Ümit Özdağ, 1997-1998 yıllarında ABD’de Baltimore’da Towson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yaptı ve aynı konularda ders verdi.

1999’da stratejik araştırma merkezi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (ASAM) kurdu. 2000 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu. Özdağ, ASAM’ın 2004 yılına kadar başkanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. 2001 yılında profesör olan Ümit Özdağ, 2005’te Gazi Üniversitesinden ayrıldı.

2005 yılında MHP Genel Başkanlığına aday olan ama adaylığı kabul edilmeyen Ümit Özdağ, aynı yıl partisinden de ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine geri dönen Özdağ, 2005 yılından bu yana da 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü başkanlığını yürütmektedir.

2010 yılında tekrar MHP üyesi olan Ümit Özdağ, 12 Haziran 2011’de yapılan parlamento seçimlerinde MHP’den İstanbul 2. bölge 4. sıradan milletvekili adayı oldu. 21 Mart 2015 tarihinde yapılan MHP 11. Olağan Büyük Kurultayı’nda MHP MYK Üyesi seçildi. 7 Nisan 2015’te MHP Gaziantep 1. sıra Milletvekili adayı olarak açıklanarak 7 Haziran’da yapılan seçimlerde meclise girdi.

1 Kasım 2015’te yapılan erken seçimde de yine MHP Gaziantep’ten milletvekili seçildi. 14 Kasım 2015’te MHP Genel Başkan yardımcısı oldu. 24 Şubat 2016’da “MHP olağan üstü kurultaya gitmelidir” diyerek Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Ümit Özdağ, 23 Mart 2016 tarihinde MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu.

Sonar anketi: Meral Akşener MHP’den seçime girerse ne olur?

Devlet Bahçeli MHP’den nasıl gider? (görüş)


Devlet Bahçeli AKP Genel Başkanı olsun! (görüş)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.