Şiir ve Edebiyat Festivali: İstanbul’da şiir gibi günler başladı!

IX. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nde her gün bir etkinlik var. Dünyanın sayılı şiir festivallerinden olan Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nin, 28 Eylül 2016 Çarşamba günü Pera Palas’ta açılış töreni yapıldı. Festival, 2 Ekim’e kadar farklı mekanlarda yapılacak etkinliklerle devam edecek.

siir-edebiyat-festivali-basladi

Sekiz yıldır kesintisiz düzenlenen Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, bu yıl romancıların da katılımıyla kutlanıyor. Bu seneki adı IX.Uluslararsı İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali olan etkinlik 28 Eylül 2016 Çarşamba günü Pera Palas’ta yapılan törenle başladı.

Festivale toplamda 20 farklı ülkeden şair ve yazar katılıyor. Bu yılki festivalde, Türkiye’den Mario Levi, Ahmet Ümit, İskender Pala, Tarık Tufan, Beşir Ayvazoğlu, Haydar Ergülenve 70 kuşağının iki önemli ismi Hüseyin Yurttaş ve Abdülkadir Budak’ın yanında fantastik roman yazarı Barış Müstecaplıoğlu gibi yazarlar yer alıyor.


Festivale Türkiye’den katılan isimlerin yanında; İngiltere, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Avusturya, Almanya, Polonya, İsveç, Macaristan, Bosna Hersek, Lübnan, Fas, Suriye, Çin, Arjantin, Meksika ve Avustralya’dan da dünyaca ünlü edebiyatçılar katılıyor.

Bu yıl şairlerle birlikte romancılar da var

Sekiz yıldır şiirle kutlanan festival bu yıl öykü, roman ve çocuk edebiyatını da bünyesine kattı. Festival kapsamında; Çağdaş Sloven Edebiyatı’nın ve Avrupa’nın en önemli yazarlarından sayılan 2011 Avrupa Edebiyat Ödülü sahibi Drago Jančar, Batı’da Osmanlı hakkında yazdığı tarihi romanlarıyla popüler olan 1964 doğumlu İngiliz yazar Jason Goodwin, Dünya Şiir Hareketi kurucularından Avustralyalı Phillip Hammial gibi isimlerin yanında, 1970 Paris doğumlu salt edebiyattan ziyade felsefi eleştiriler ve felsefe kitaplarıyla tanınan Eric Sadin söyleşiler düzenleyecek.

Festival programının ayrıntıları

Festivalin devam eden günlerinde, 29 Eylül Perşembe günü saat 10.30’da Kasımpaşa Semt Konağı’nda Fatima Şerafeddin, Zeynep Sevde Paksu çocuk katılımcılar için şiir atölyesi düzenleyecek. Saat 14.00’de Moda Sahnesi’nde ünlü sinema sanatçısı Mert Fırat’ın yanında Defne Halman, Ceren Hacımuratoğlu, Ümit Bülent Dinçer,Volkan Yosunlu’nun şiir okumaları ile Shakespeare ölümünün 400’üncü yılında anılacak. Saat 16.00’da Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi’nde Baki Asil Türk, Cenk Gündoğdu, Ali Özgür Özkarcı’nın katıldığı etkinlikler, saat 18.00’de Minoa Kitapevi’nde Doğan Hızlan’ın imza günü ve söyleşisi, saat 19.30’da Fatih Pages Kitapevi’nde Augusta Laar, Gábor Lanczkor, Gültekin Emre, Kader Sevinç, Lina Ekdahl, Mustafa Atapay, Rahmi Emeç, Yusuf Alper, Zhao Si’nin şiir okumaları ve 20.30’da da Karanlık İşler adlı mekanda ‘Karanlıkta Şiir’ isimli etkinlik düzenlecek. Etkinlikte zifiri karanlık olacak mekanda şair Baki Ayhan T., Claudio Pozzani, Gülce Başer, Halim Yazıcı, Luis Filipe Sarmento, Mahmoud Al Taweel şiirler okuyacak.

siir-festivali-istanbulda-basladi

30 Eylül Cuma günü saat 10.30’da Kasımpaşa Semt Konağı’nda Çocuk Atölyesi düzenlenecek. Saat 15.00’te Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi’nde Oktay Taftalı ve Hüsamettin Arslan’ın şiir okumalarıyla Türk düşünür Cemil Meriç doğumunun 100.yılında anılacak. Saat 18.00’de Beşir Ayvazoğlu İnsan Kitapevi’nde imza günü ve söyleşi düzenleyecek. Saat 19.30’da da Yerebatan Sarnıcı’nda şairler; Abdülkadir Budak, Gültekin Emre, Hüseyin Yurttaş, Manuel Forcano, Mezouar El Idrissi, Myriam Moscona, Philip Hammial, Zhao Si’nin şiir okumaları düzenlenecek.


1 Ekim Cumartesi günü saat 15.00’de Beyoğlu Mephisto Kitapevi’nde Haydar Ergülen, Dorothea Nürnberg’in katılımıyla imza günü ve söyleşi düzenlenecek. Saat 16.00’da da Beyoğlu Sanat Galerisi’nde şairler; Claudio Pozzani, Dariush, Elçin Sevgi Suçin, Gábor Lanczkor, Julio Salgado, Naida Mujkic, Selçuk Küpçük, Seyyidhan Kömürcü şiirler okuyacak. Saat 17.00’de Beyoğlu Mephisto Kitapevi’nde Eric Sadin, Gülşah Elikbank,Barış Müstecapoğlu imza günü ve söyleşi düzenleyecek. Saat 18.00’de Beyoğlu Sanat Galerisi’nde şairler; Augusta Laar, Elçin Sevgi Suçin, Halim Yazıcı, Hasip Bingöl, Mahmoud Al Taweel, Muhammed Hac Bekri, Mustafa Atapay, Selçuk Küpçük, Seyyidhan Kömürcü şiir okuması gerçekleştirecek ve okumaların sonunda aynı mekanda Pages Band bir konser verecek. Saat 19.30’da Beyoğlu Mephisto Kitapevi’nde Ahmet Ümit ile Mario Levi imza günü ve söyleşi düzenleyecek.

Festivalin son gününde Şiir Hatları Vapuru demir alacak

2 Ekim Pazar günü IX.Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nin son günü kutlanacak. Günün etkinlikleri arasında en dikkat çekici olanı ise saat 10.30’da demir alacak olan ‘Şiir Hatları Vapuru’. Şiir Hatları Vapuru’nda şair Abdülkadir Budak, Baki Ayhan T., Claudio Pozzani, Dariush, Elçin Sevgi Suçin, Gábor Lanczkor, Gökhan Akçiçek, Gülce Başer, Gültekin Emre, Hasip Bingöl, Hüseyin Yurttaş, Julio Salgado, Kader Sevinç, Lina Ekdahl, Luis Filipe Sarmento, Mahmoud Al Taweel, Manuel Forcano, Mehmet S. Fidancı, Mezouar El Idrissi, Muhammed Hac Bekri, Mustafa Atapay, Myriam Moscona, Naida Mujkic, Philip Hammial, Rahmi Emeç, Seyyidhan Kömürcü, Yusuf Alper, Zhao Si şiir okuması performansı sergileyecek.

Aynı günün devamında saat 15.00’de Drago Jancar, Yavuz Ekinci, İbrahim Yıldırım Beyoğlu Mephisto Kitapevi’nde imza günü ve söyleşi düzenleyecek. Saat 16.00’da Beyoğlu İnsan Kitapevi’nde Jason Goodwin imza günü ve söyleşi düzenleyecek. Saat 16.00’da Emirgan Lale Müzesi’nde kapanış töreni düzenlenecek, törende Baki Ayhan T., Gökhan Akçiçek, Lina Ekdahl, Luis Filipe Sarmento, Mehmet S. Fidancı, Rahmi Emeç, Yusuf Alper şiir okumaları gerçekleştirecek ve ardından dünya müziği yapan Suriyeli müzik grubu Country for Syria konser verecek.

Festivalin son etkinliklerinde ise saat 17.00’de Beyoğlu İnsan Kitapevi’nde İskender Pala imza günü ve söyleşi düzenleyecek. Son olarak Beyoğlu İnsan Kitapevi’nde Tarık Tufan’ın imza günü ve söyleşisi ile festival son bulacak.


Şimdi En Güzel Şiir Barıştır


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.