Türk fındığı İtalya’da en tehlikeli gıdalar listesinde ilk sırada!

Türk fındığı, kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle “en tehlikeli ithal gıda maddeleri” listesinde ilk sırada yer aldı.

Türk fındığı İtalya'da en tehlikeli gıdalar listesinde ilk sırada!

İtalyan Tarımcılar Derneği (Coldiretti) tarafından hazırlanan “En tehlikeli ithal gıda maddeleri” listesinde Türkiye’den ithal edilen fındığın, aflatoksin maddesinin yüksekliği nedeniyle “en tehlikeli ürün” olduğu belirtildi.

İtalya’ya Türk fındığı ithalatının 2015 yılında %47 oranında arttığı ve 295 milyon euro’ya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı bilgisi de paylaşıldı. Listenin 5. sırasında da yine Türkiye’den getirilen meyve-sebze başlığı adı altında kuru incir ve biber yer aldı.


Coldiretti, bu ürünlerin de aflatoksin ve pestisit (tarım ilacı) seviyesinin belirlenen sınırların üzerinde olması nedeniyle listeye dahil edildiğini belirtti.

Listenin 2. sırasında Çin’den ithal edilen yer fıstığı, 3. sırasında ise Hindistan’dan gelen acı biber yer alıyor

Coldiretti listesini, 2015 yılında ithal gıdalarda kimyasal kalıntı, mikotoksin, ağır metaller, mikrobiyolojik atıklar, katkı maddeleri ve renklendiriciler tespit edilmesi sebebiyle verilen risk alarmlarının kayıtlarının analiziyle oluşturdu.

Liste, 14-15 Ekim’de düzenlenen Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu’nda sunuldu. “En tehlikeli gıdalar” listesinde 2. sırada Çin’den ithal edilen yer fıstığı, 3. sırada Hindistan’dan gelen acı biber, 4. sırada da İspanya’dan ithal ton ve kılıç balığı yer aldı. Listeye ayrıca Vietnam menşeli balıklar, İran ve ABD’den kuru yemişler, Fransa’dan süt ürünleri, Polonya’dan kümse hayvanları, Çin’den brokoli ve mantar da dahil edildi.


Fiskobirlik de uyarıyor

Türkiye’de, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) de internet sitesinde aflatoksin maddesiyle ilgili olarak üreticileri uyarıyor. Uyarıda, “Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan fındığımızın hakkettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, Türk fındığının kalitesinin ve itibarının zedelenmemesi için fındıkta aflotoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir” deniyor ve aflatoksin oluşumunun engellenmesi için alınacak tedbirler sıralanıyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Ağustos ayında fındık hasadının başlaması dolayısıyla bir açıklama yapan Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman da, “zaman zaman yabancı alıcıların aflatoksini gerekçe göstererek Türk fındığı üzerinde baskı oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, yeni sezonda bu tür durumun yaşanmaması için üreticilere büyük görev düştüğünü” söylemişti.

Yıldönümünde can çekişen Tarım Eğitimi

Bir Perinin Elinden Sıradışı Tarım


Kenevir yasallaşıyor: 19 ilde üretim serbest!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.