Çubuklu Agat taşı, Ankara’nın Çubuk ilçesinden çıkarılan, aslında tüm dünyada bilinen ama Çubukluların bile yeni keşfettiği, yarı değerli doğal bir taş. Çubuklu Agat taşı, süs taşı olmasının yanısıra üzüntü ve strese karşı da koruyucu olarak kullanılıyor.
Çubuklu Agat taşı
Agat taşı, Türkiye’de birçok alanlarda bulunmasına karşılık belki de en güzel ve en zengin rezerve sahip örnekleri Ankara ilinin Çubuk ilçesinin kuzeyi ile Çankırı ilinin Şabanözü ve Eldivan ilçelerinin güneyindeki yaklaşık 100 km2’lik bir alanda yer alıyor.
Çizgili Şeritli Çubuk Agat taşı, ulusal ve uluslararası süs taşı sektöründe az miktarda tanınan ve dünyada sadece Çubuk’ta çıkarılan bir süs taşı. Dünyanın farklı yerlerinde agat taşı çıkmasına rağmen çizgili şeritlerin olduğu agat taşı (Barred Agate) dünyada sadece Çubuk ilçesinde bulunuyor.
Çubuklu Agat taşı, adını üzerindeki desenlerden alıyor. Strese ve üzüntüye birebir olduğu söylenilen taş, takı ve dekorasyon ürünü olarak da kullanılıyor. Türkiye’de 15 milyarlık rezervi olan Çubuklu Agat taşı’na, yeni bir iş kapısı olarak bakılıyor.
Çubuk Agatları, miyosen yaşlı volkanik seriye ait andezit içerisinde bulunmaktadır. Taşın süs eşyası yapımında kullanılması ve işlenip pazarlanması için bugüne kadar ilçemizde önemli bir gelişme sağlanmamış. Çubuk Agat Taşı İşlemeciliği Projesi de bu sebeple, Çubuk Belediyesi tarafından hazırlanmış ve uygulanmış.
Uzun süredir adı bilinen ancak hakkında ciddi bir çalışma yapılmamış olan agat taşı, Ankara Çubuk’ta açılan taş atölyesi ile ilçe genelinde ekonomik bir değer olarak görülüyor.
İlçenin değerlerine sahip çıkmak amacıyla bu projenin hazırlandığını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan projenin geliştirilerek yaygınlaşmasını arzuladıklarını ifade ediyor. Çubuk agat taşının gündeme getirilmesiyle, ilçe için ekonomik katkı sağlamasının en önemli hayallerinden biri olduğunu dile getiren Acehan, taş atölyesinin açılmasının ve eğitimlere başlamasının bu konuda önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Çubuklu Agat taşı, dekorasyonda ve takı yapımında kullanılıyor
Ankara bölgesi, agat taşları endüstriyel bakımından oldukça zengin bir doğal taş potansiyeline sahip. Büyük çoğunluğu atıl halde duran bu taşların, mimari projelerde dekorasyon malzemesi olarak değerlendirilmesi, ülke ekonomisi için de ek bir avantaj. Agat taşları malzeme olarak ağır, sert ve dayanımlı yapıya sahip ve insan sağlığına zararsız bir materyal olduğundan, dünyada yoğun rağbet görmesi nedeniyle binalarda iç dekorasyon kaplama malzemesi olarak yaygınca kullanılabiliyor.
Sıklıkla takı yapımında ve dekoratif ürünlerde kullanılan agat taşı, geniş bir kullanım alanına sahip
Son yıllarda otel, restoran gibi alanlarda da agat taşından yapılan vitraylar kullanılmaya başlanmıştır. Satış rakamları 2000-2500 Euro/m²’yi bulan agat vitraylar, görsel güzelliği ile iç mekan dekorasyonunda artan talebe sahip. Ayrıca, kimya sektöründe de agat taşından yapılan havanlar laboratuvarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde üretimi olmadığı için ithal ediliyor…
Agat ismi, eski Grek mineral isimleri grubuna giriyor. Agat taşının ismi, Sicilya’da şimdiki adı “Carabi” ya da “Cannitello” olan, “Achates” nehrinden türetilmiş. Ancak eski devirlerde bu isim altında tanınan ve günümüzde farklı isimlerle bilinen pek çok kalsedon ve kuvars türleri için de kullanılmış.
Her ne kadar çoğu yazar agat isminin verildiği nehrin, agat çakıllarının ilk kez bulunduğu yer olarak belirtilmekteyse de agatın ilk bulunduğu yerlerin Hindistan ve Anadolu olabileceği, arkeolojik kazılarda bulunan agat objelerinden anlaşılmakta.
Türkçe’de bu materyal “akik” olarak adlandırılıyor
Ankara’nın Çubuk ilçesinde çıkarılan ve gümüşle işlenerek hazırlanan yüzük, kolye, küpe, broş, kol düğmesi, zarf açacağı, tespih gibi takılar olarak da kullanılabiliyor.
Özellikle kadınların beğenisine sunulan Çubuk Agat taşı gümüşle işlenerek, kadınlar için kolye, küpe, yüzük, broş gibi takılar haline getiriliyor. Erkekler için de kol düğmesi, yüzük, zarf açacağı ve tespih üretiminde kullanılıyor.
3 yıl önce düzenlenen Çubuk Kültür Festivali sonrasında yarı değerli taşlara en çok İngilizler rağbet göstermiş, başta İngiltere olmak üzere Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Kazakistan, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Şili, Lübnan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilmeye başlanmış.
Fiyatı 30 ila 150 lira arasında değişiyor
Ankara ve Çubuklu çevresinde iş yeri olan bazı kuyumcular, Çubuk Agat taşının gümüşle işlenerek yapıldığında ürünlerin ağırlıklarına göre fiyatlarının 30 lira ile 150 lira arasında değişebileceği bilgisini veriyorlar.
Ayrıca, Çubuk Agat taşını işleyen kuyumcular, bu konuda çalışan işletmecilerinin çoğalması gerektiğini, bu taşın üretiminde seri üretime geçilememesinin nedeninin eleman bulamamak olduğunu ifade ediyorlar. Meslek liselerinde takı tasarım bölümlerinin açılması halinde bu işi yapmak isteyecek elemanların yetişeceğine inanıyoruz diye de dileklerini ekleyerek soruna çözüm bulunabileceğini belirtiyorlar.
Agat taşının faydaları neler?
- Genel sağlık taşlarındandır.
- Vücuttaki fazla veya olumsuz enerjiyi boşaltır ve böylece stresi yok eder, sakinleştirir.
- Kişiyi sosyalleştirir, çevre ve insanlarla uyum sağlamasına yardımcı olur. Barışçıl yapı oluşturur.
- Korkuların yenilmesinde, cesaretin artırılmasında yardımcı olur.
- Akıl ve mantık gücünü geliştirir. Yaratıcılık yeteneğini güçlendirir. Bu nedenle sanatçılar ve öğrenciler için önemlidir.
- Dikkati toplamaya ve ihtiyatlı hareket etmeye yardımcı olur.
- Bedeni güçlendirir.
- Lenflerin sirkülasyonunu rahatlatır.
- Tansiyonu dengeler, özellikle düşük tansiyonu normal seviyesine getirir.
- Nazara karşı koruma sağlar. Zira ilk bakış için dikkat çekici özellik taşır.
- Kırmızı akik taşı öncelikle kalple ve kan dolaşım sistemiyle ilişkilidir. Kalbi korur, kan dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Damarları kuvvetlendirir.
- Duygu ve sevgi aşılar, kendilerine duyulan sevgileri algılatır.
- Yosunlu Akik göz sağlığı için yararlıdır. Uyku verir. Bitkiler ve madenler alemini tanıma, kavrama ve birleştirme gücü verir.
- Yosunlu ve mavi akik, güzel konuşma ve yazma yeteneği verir.
- Enerji yenilenmesi sağlar. Fiziksel enerjiyi dengeli bir şekilde artırır.
- Pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı keser.
- Kötü rüyalara karşı kullanılır.
- Gerçeklerin farkına varılmasına yardım eder.
- Bedenin gerginlik olan kısımlarına sıcaklık hissi verir ve gerginliği azaltır.
- Ağrıları gidermek için kullanılabilir.
- Cilt hastalıklarına karşı etkilidir.
- Ceplerinde bu taşı taşıyan çocukları olumsuz duygulardan ve münakaşalardan uzak tutar.
- Kırmızımsı turuncu renkteki akikler fiziksel canlılığı artırarak tembelliği giderir. Yaşanılan ana yoğunlaşma isteğini güçlendirir.
- İyimserlik duygusu verir.
- Yoksulluktan kurtarır. Uğur ve bereket sembolüdür, bu amaçla da kullanılır. Özellikle iş adamlarının pantolon ceplerinde akik taşımasının maddi bereketi arttıracağına inanılır. İşadamlarının bu taşı, özellikle belin altında (cepte veya yüzük olarak olabilir) taşımaları faydalı olacaktır.
Kaynaklar: CNN Türk / naturadergi.com / hasankocabas.com