Alışveriş listesi: Sağlıklı bir yaşam için marketten ne almalısınız?

Kalp sağlığı için buzdolabının kalp dostu gıdalarla doldurulması gerektiğini söyleyen Joshua Nachman “Meyve, sebze, balık veya tavuk başlamak için ilk akla gelenler; ancak market rafları arasında ilerlerken iş daha karmaşık bir boyut kazanıyor” diyerek kalp dostu alışveriş listesi önerdi.

Alışveriş sepetiniz tansiyonunuzu yükseltmesin!

Anadolu Sağlık Merkezi’nin stratejik iş birliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, alışveriş sepetinin tansiyonunu yükseltmeyen ve kalp için iyi yağları içeren besinlerle doldurmanın kolay yollarını açıkladı. 

Kalp dostu gıdalar seçerken içinizin rahat etmesi için, Beslenme Uzmanı Joshua Nachman bir alışveriş listesi hazırladı. Nachman, “Esas olan neleri yiyebileceğinizi düşünmektir. Bu bakış açısıyla ilerlemek sizi başarıya götürecektir” dedi. İşte Nachman’dan haftalık alışverişlerinizi, kalp dostu yiyeceklerle dolu bir serüvene çevirecek önemli ipuçları…


Tansiyonunuzu dengede tutan gıdalar

Tansiyonu düşürme çabalarının önündeki engellerden birinin de tuz tüketimi olduğunu vurgulayan Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, tansiyonu doğal yollarla düşüren, dengede tutan besinlere dikkat çekiyor ve içinde kalbi koruyan antioksidanlar, vitaminler ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunan gıdaların tercih edilmesini öneriyor:

kinoa tansiyoana iyi geliyor

  • Kinoa (Bu çok amaçlı tahılı pirinç gibi tüketin)
  • Brokoli
  • Karalahana
  • Kuru fasulye
  • Lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdalar (Sağlığınız için konserveleri değil dondurulmuş ürünleri tercih edin)
  • Ham kakao çekirdeği (Tek başına yiyebilir, yoğurt ya da çaya ekleyebilirsiniz)
  • Kabak çekirdeği
  • Pisi balığı

İpucu: Tuzun lezzetinden vazgeçemiyorsanız iyotlu ve renkli deniz tuzuna yönelin. Bu, içinde besin maddesi bulunduğunu gösterir.

İyi yağlar

Yağlar son zamanlarda kötü bir şöhretle anılsa da bazı iyi yağlar kalp dostu bir yaşam stilinde hayati öneme sahiptir. Bu doymamış yağlar (Tekli doymamış ve çoklu doymamış), kandaki kötü LDL kolesterol miktarını azaltarak kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Nachman’a göre aşağıdaki “iyi yağlar” mutfakların demirbaşı olmalı:


  • Kabuklu yemişler ve tohumlar
  • Zeytinyağı (Mümkünse en yüksek kalite olan filtrelenmemiş, saf sızma, soğuk baskı, rafine edilmemiş zeytinyağı)
  • Avokado
  • Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar

Hafıza sorunlarınız için ne zaman endişelenmelisiniz?

Herkesin hafızası zaman zaman sorun çıkarabilir (Anahtarlarım nerede?). Bazı hafıza sorunları, dikkatsizlik veya aşırı yoğun bir gün geçirmek gibi normal ve geçici nedenlere bağlanabilir. Asıl endişelendirici durum, sürekli yaşanan hafıza sorunlarıdır. Bu nedenle hafıza kaybı ihtimalini en aza indirmek için elinizden geleni yapmakta fayda var. Johns Hopkins Üniversitesi Nöroloji Uzmanı Dr. Barry Gordon, “Hafıza, beyin fonksiyonlarının sadece ufak bir bölümünü kapsar; beyin sağlığınızı korumak için pek çok şey yapabilirsiniz” diyor.

Hafıza ve egzersiz

Johns Hopkins Üniversitesi Nörobilim Departmanı Direktörü Dr. Rick Huganir, “Hafıza için en faydalı şey egzersizdir” diyor. Araştırmacılar bunun nasıl olduğunu tam olarak bilmese de, egzersiz ile beyne giden kan akışının artmasının, hafızayı oluşturan hücreler arasındaki bağları güçlendirdiği fikrinde yoğunlaşıyorlar. Diğer bir açıklama ise, egzersizin bu bağlantıları uyaran büyüme faktörleri gibi maddelerin beyinde salgılanmasını tetiklemesi şeklinde.

Hafızanızı korumak için öneriler

  • Günlük rutininize kalp atışınızı hızlandıracak bir egzersiz ekleyin.
  • Sağlık sorunlarınızı ertelemeden çözün.
  • Yeterli uykuya özen gösterin ve varsa uyku problemleriniz için yardım alın.
  • Aldığınız ilaçları doktorunuz ile gözden geçirin.
  • Gerçekçi hedefler belirleyin.
  • Plan ve hazırlık yapın.
  • Isınma ve soğuma hareketleri yapın.
  • Acele etmeyin.
  • Vücudunuza kulak verin.

Spor yaralanmalarını engelleyebilirsiniz

Egzersiz programlarını hareketlendirmek isteyen çoğu kişi için çözüm, açık hava aktivitelerinde yatıyor. Yine de siz veya minik sporcunuz dışarıda oynamaya başlamadan önce, spora bağlı sakatlanmaların engellenmesi konusunda bilmeniz gerekenler var. Johns Hopkins Üniversitesi, Ortopedi ve Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Andrew Cosgarea, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor; “Spor sakatlanmaları genellikle iki farklı nedene bağlıdır: Travma ve aşırı kullanım.” Aynı zamanda Johns Hopkins Üniversitesi Atletizm Departmanı Takım Hekimi olan Dr. Cosgarea: “Travmatik spor yaralanmaları, genellikle acı içinde dizini tutarak yere düşen bir sporcu gibi bariz ve dramatik sahneler olsa da, aşırı kullanıma bağlı yaralanmalara aslında daha fazla rastlanıyor” diyor.


Aşırı kullanıma bağlı yaralanmalar, vücut fiziksel sınırlarının veya kondisyonunun ötesinde zorlandığında gerçekleşir. Ancak, aşırı uzun mesafeler koşmak veya yeterli ısınma hareketleri yapmamak gibi teknik eksiklikler ve idman hataları da bu yaralanmaları tetikler. Kendinizi veya minik atletinizi bu tarz yaralanmalardan korumaya yönelik olarak şu ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

Kalp sağlığınız için kolesterole dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.