Avrupa Birliği ile Türkiye arasında müzakereleri dondurma kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı kabul etti.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında müzakereleri dondurma kararı

Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun, Aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi’nde gündeme gelmesi bekleniyor.

AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve bugün oylanan tasarı 37’ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.

Tasarıda üyelik müzakerelerinin, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve OHAL uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor. Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtilerek, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı.


AP’nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor.

Hukuki bağlayıcılığı yok

AB Bakanlığı, oylamadan önce Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile Avrupa Birliği müzakerelerinin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığının olmayacağını açıklamıştı.

AB Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Avrupa Parlamentosu’nun, AB kurumları içerisinde demokratik bir yapıya sahip olan, farklı siyasi grupların temsil edildiği bir platform olduğu ifade edilerek, parlamentoda ele alınan kararlar hakkında siyasi grupların doğal olarak farklı görüşleri dile getirdiği kaydedilmişti.


Bu çerçevede, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı oturumda, parlamentoda yer alan siyasi grupların bir kısmının Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan etmiş olabileceği belirtildi. Siyasi grupların bir kısmının ise Türkiye – AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çektiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz görevini bırakıyor

Bu arada yaptığı açıklamalarla başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümetin ve muhalefetin tepkisini çeken Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Brüksel’deki görevini bırakacağını açıkladı. Schulz, ülkesi Almanya’da siyaset hayatını sürdüreceğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, AP başkanlığı için üçüncü kez aday olmayacağını, bunun yerine gelecek yıl Almanya Federal Meclisi seçimlerine katılacağını açıkladı. Schulz, AP’de düzenlediği basın toplantısıyla aldığı kararı duyurdu. Son aylarda geleceğiyle ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığını söyleyen Schulz, “Kararımı verdim, AP başkanlığı için üçüncü dönem aday olmayacağım. Gelecek yıl Almanya Federal Meclisi seçimlerine partim adına katılacağım” dedi.

Erdoğan’dan Schulz’a: Terbiyesiz, sen kimsin ya?


Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Kasım’da yaptığı konuşmada Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz’u sert bir dille eleştirmişti. Erdoğan, Schulz’un “İdam gelirse AB müzakereleri durur” sözlerine şöyle tepki göstermişti: “Kimsin sen ya, kimsin? Orada bir parlamentonun başkanı, nesin sen? Şu terbiyesize bak ya, ‘Yaptırım uygularız’ diyor. Ya senin her yerin yaptırım olsa ne yazar.”

Trexit Beyannamesi: Avrupa, biz artık yokuz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.