Türkiye’nin balık takvimi: Hangi ayda hangi balık yenir?

Balık ve deniz ürünleri tüketmek neden önemli? Balığın faydaları neler? Hangi hastalıklara iyi geliyor? Hangi balığı hangi ayda tüketmeliyiz?

türkiye balık takvimi hangi ayda hangi balık yenir

Proteince zengin et türleri arasında olan balık eti hem sağlığa faydaları ile hem de yağ yakıcı etkisi ile biliniyor.

Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balık etinin, insan sağlığı açısından birçok faydasının olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel balığın faydaları hakkında bilgi verdi.

  1. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri kan yağlarını düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  2. Alzheimer riskini azaltır. Yapılan araştırmalar haftada 1 balık tüketmenin beyindeki gri madde nöronlarını koruyabileceğini göstermiştir. Çalışmalarda haşlanmış veya fırında (kızartılmadan) balığı tüketenlerin beyindeki öğrenme ve hatırlama merkezinin etkilendiği görülmüştür.
  3. Saç ve deriyi güzelleştirir. Derinin iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Yapılan çalışmalar balığın ve balık yağının sedef hastalığına etki edebileceğini göstermiştir.
  4. Depresyonu yenin. Araştırmalar antidepresanlarla birlikte balık tüketilmesinin tüketmeyenlere göre depresyonu daha kolay yendiğini göstermiştir.
  5. Kemik erimesini önler. Küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle menopoz döneminde balığın tüketilmesi çok önemli.

Hangi balığı hangi ayda tüketmeliyiz?

Balığın faydalarının yanında lezzeti de oldukça önemlidir. Her balığın her mevsimde bulunmayacağı gibi tadı da mevsimden mevsime değişebilmektedir. Her balığın yağlandığı bir ay bulunmaktadır bu da lezzetini etkiler.



  • Kasım ayı uskumru ayıdır. Ekmek arası balığın başrolü uskumru tam da bu ayda yenir. Levrek ve mercan yemeden mevsimi geçti” diye üzülmeyin, onları da afiyetle yiyebilirsiniz. Lüfer, hamsi ve barbun da yenebilir.
  • Aralık ayı hamsi ayıdır. Levrek ve mercan için de çok geç değil, yenir. Ama çinekop ve mezgitten uzak durmak lazım.
  • Ocak ayında da hava soğuk olduğu için hamsi ayıdır. Levrek, mercan, palamut da bu ay hamsinin lezzetiyle yarışan balıklardan.
  • Şubat ayı balıkların en bol zamanı desek yalan olmaz. Mezgit, torik, hamsi, gümüş, izmarit, mersin… Canınız hangisini çekerse onu yiyebilirsiniz. Levrek, minekop, palamut, uskumru da bu ay bitmeden yenilebilir balıklarından.

Editor notu: Diğer aylar için BalıkTakvimi isimli web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Hiçbir zaman sarıkanat yemeyelim, yedirmeyelim!

Türkiye Balık Takvimi:

balık takvimi

balık takvimi

balık takvimi


Kireçlenmeye karşı ‘balık’ yağı tüketin


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.