Çağımızda yaygın olan Bulimia Nervoza; Düşük özgüven, büyürken yeterince kabul, onay ve sevgi görmeme, kozmetik ve tekstil sektörünün medya aracılığı ile oluşturduğu ideal beden imgeleri ile desteklenmesi gibi nedenlerle kişinin kilo algısındaki bozukluklar olarak kendini göstermektedir.
Bulimia Nervoza’da kişi ne kadar zayıflamış olsa da hala vermesi gereken kilolar olduğunu düşünür. Özellikle genç kızlarda görülen bu rahatsızlıkta kişi bir süre sonra kilo vermemesi gerektiğini fark edemeyecek hale geliyor. Hasta ilk olarak yediği yemeği parmak ya da laksatif ilaç kullanarak çıkarmaya çalışıyor. Bir süre sonra özel bir şey yapması gerekmeden rahatlıkla kusabilecek hale geliyor. Mide ve sindirim sisteminin dengesini bozan bu hastalık, diş sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere yol açıyor. Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu ; Tedavi edilmediği takdirde, bulimia hastalığının ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyor.
Dürtüsel kilo verme arzusu, diş sağlığının tehdit ediyor.
Kontrol edilemeyen kilo verme arzusu, yemeyi durduramama korkusuna dönüşüyor. Bulimia; Kısa süre içinde aşırı ve hızlı ve gizlice yeme, yedikten sonra kusma, müshil, diyet hapı ve idrar söktürücü kullanımı gibi davranışlarla kendini gösteriyor.
Bu psikolojik rahatsızlık bedene ciddi anlamda zarar veriyor; Mide rahatsızlıkları, cinsel isteksizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, depresyon, bağırsak problemleri, düzensiz adet görme, kalp atışlarında düzensizlik, kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi, boğazda tahriş, el ve ayakta ödem, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, kansızlık kalp krizi ve ölüm riski, pankreasta şişme, baş ağrısı, midede yırtılma, göğüs ağrıları, nefes darlığı, bademciklerin sık şişmesi ve diş yapısının bozulması…
Bu noktada diş ve ağız sağlığından bahsetmekte fayda var…
Bulimia’nın dişlerimize verdiği zarar, acilen giderilmesi ve engellenmesi gereken sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Aksi takdirde, başlarda asit erozyonu ve diş çürükleriyle başlayan sağlık sorunları, zamanla daha ciddi bir klinik vaka haline gelebilir
Bulimia’nın vücutta oluşturduğu mücadelede profesyonel yardım önem kazanıyor…
Bulimia hastalığının vücuttaki ilk belirtisi kusmanın bir sonucu olarak, tükürük salgısı azalmasıyla başlıyor. Sonraki süreçte ise, sürekli kusmanın boğazda neden olduğu tahriş ortaya çıkıyor ve asit nedeniyle dişlerde mine tahribatına bağlı erozyonlar baş gösteriyor. Ağız içi yaralar da, süreci ağrılı bir hale getiriyor.
Kışlaoğlu, Bulimia hastalığı konusunda önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Günümüzde Bulimia’nın yaygınlaşması ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkarıyor. Diş sağlığı da bu alanlardan biri olarak gündelik hayatımızda en somut şekilde görebildiğimiz etkileri ile kendini gösteriyor. Yeme, konuşma ve dolayısıyla da yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için sağlıklı dişlere sahip olmalıyız. Bu anlamda, bulimia gibi dişlerimize ciddi hasarlar verebilecek bir sağlık sorunu söz konusu ise, acilen uzmanlardan yardım alınmalı. Aksi halde, başlarda asit erozyonu ve diş çürükleriyle başlayan diş sağlığındaki bozulmalar daha ciddi bir klinik vaka haline gelecektir.”