Contemporary İstanbul yobazlar tarafından basıldı

İstanbul’un en önemli sanat sergilerinden Contemporary İstanbul’un açılışı bir grup yobaz tarafından basıldı. Saldırıyı Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, “Contemporary Istanbul bu akşam gerici yobazlar tarafından basıldı. İstanbul’a yazık ediliyor” sözleriyle duyurdu.

Contemporary İstanbul yobazlar tarafından basıldı

Bu yıl 11’ncisi düzenlenen Contemporary İstanbul’un Lütfü Kırdar Kongre ve Güzel Sanatlar Merkezi’nde dün akşam gerçekleşen ön gösteriminin ardından bu akşam gerçekleşen açılışı bir grup tarafından basıldı.

Saldırıya neden olan eser

contemporary istanbul'a saldırı abdülhamid

Sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaştığı bir mesajla duyuran Bayer, “Lütfü Kırdar’da açılan çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary Istanbul’ bu akşam gerici yobazlar tarafından basıldı. İstanbul’a yazık ediliyor” dedi.


contemporary istanbul yobazlar tarafından basıldı

contemporary istanbul saldırı gericiler yobazlar abdülhamid

contemporary istanbul saldırı gericiler yobazlar abdülhamid

contemporary istanbul saldırı gericiler yobazlar abdülhamid

Contemporary İstanbul basın açıklaması:

Kamuoyunun dikkatine… Contemporary İstanbul’da sergilenen bir heykele yönelik bugün bir saldırı gerçekleştirildiği yolunda sosyal medya ve bazı internet sitelerinde yayılan haberlere ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirme zorunluluğu doğmuştur.

İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen çağdaş sanat fuarına Şili’den katılan Isabel Croxatto Galleria’nın önüne gelen bir grup, sergilenen bir heykele karşı hassasiyetlerini bildirerek, kaldırılmasını talep etmiştir. Galerinin sahibi İsabel Croxatto da, fuarın  kapanış saatine denk gelen bir zamanda gerçekleşen bu talep üzerine heykeli alandan kaldırmıştır.

Ancak olayın duyulmasının ardından galeriye gelen fuarın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, kaldırılan eseri tekrar yerine konulmasını sağlamıştır. Söz konusu heykel, fuarın kapanışına kadar yerinde sergilenmeye devam edecektir. Saygılarımızla.


ali-elmaci-eser

C0ntemporary İstanbul nedir?

Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul, 3 – 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle 11. yılını kutluyor. 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserle katılacağı ‘Contemporary İstanbul’ ziyaretçileriyle buluşuyor. 

Contemporary İstanbul, 11. yılını kutluyor

2006’da, 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkan ‘Contemporary İstanbul’ , 11. yılını kutlarken 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sergiliyor.

Fuarın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Bugün on yıllar boyu sürmesini umut ettiğimiz çağdaş sanatın 11. yılını kutluyoruz. ‘Contemporary İstanbul’un 11. yılını dünyanın dört bir yanından sanat hamileri, koleksiyonerler, sanatçılar, galeriler, sponsorlar, ve tüm İstanbul şehrinin 11 yıllık desteği ile mutlulukla kutluyoruz. 2005 yılında bizimle risk almaya gönüllü bir avuç galeri vardı. Bugün ise 520 sanatçıyı temsil eden, 20 ülkeden, 70 galeriyi ağırlamaktan gurur duyuyoruz.

Gururla dile getirmek isterim ki ‘Contemporary İstanbul’ bütün dünyadan sanatseverlerin saygısını kazanmış bir sanat fuarı haline geldi. 2000’li yılların başında sayısı 20’yi geçmeyen çağdaş sanat fuarları son 10 yılda bölgesel fuarları da sayarsak 269 gibi bir sayıya yükseldi. Sanata yatırım yapan koleksiyonerlerin zamanının daralması ve bu sebeple daha seçici olmasının fuarların ön plana çıkmasına katkıda bulunuyor.


Fuarların ikinci bir özelliği de bienallerde olduğu gibi genç sanatçıların ilk kez sunulduğu veya tanınan bir sanatçının yeni bir işinin ilk kez sergilendiği sanat etkinlikleri olmasıdır. Yeni bir sanat üretimini izleyici ile buluşturması fuarları ön plana çıkardı. Fuarlar ayrıca galerilerin koleksiyonerlerle buluşması için de elverişli bir ortam sağlamaktadır. Dünyada özellikle son 5 – 6 yılda online satışlar %24 oranında arttı. Bu gelişme dünyanın birçok önde gelen müzayede evini de online piyasasına girmeye yönlendirdi. Galeriler de web sitelerinde online satış kısımlarını açarak teknolojik gelişmelere paralel olarak sanat dünyasını etkileyen bu büyümeye ayak uydurdu.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.