Dolar endeksi son 11 ayın zirvesinde!

Dolar endeksi son 11 ayın zirvesinde! Dolar/TL FED’in fazi artırma olasılığının yükselmesiyle 3.32 seviyesini geçerek gün içinde rekor üzerine rekor kırdı.

Dolar endeksi son 11 ayın zirvesinde! Dolar/TL FED'in fazi artırma olasılığının yükselmesiyle 3.32 seviyesine ulaşarak gün içinde rekor üzerine rekor kırdı.

Dolar endeksi 11 ayın zirvesinde!

Amerikan dolarının diğer majör dövizler karşısındaki performansının ölçümü olan dolar endeksi 100,37 puanda seyrediyor. Dolar endeksi, dün ABD’den gelen olumlu verilerin etkisiyle değer kazanarak 11 ayın zirvesine oturdu.

Fitch uyardı: Fed’in faiz artırımı beklenenin üstünde olabilir!

Fitch Ratings’in Fed’in faiz artışıyla ilgili olarak yayınladığı değerlendirmesinde, “Faiz oranları orta vadede, gelişmiş ekonomilerde piyasaların mevcut beklentilerinden daha fazla artabilir. Global piyasalar faiz oranlarının orta vadeli görünümünde yanlış beklenti içinde” ifadelerine yer verildi.


Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Bundan Murat Tufan, böyle kurda 3.30 üzerindeki tüm kapanışların yeni rekorların habercisi olacağını belirtti. İşte Tufan’ın analizi.

Dolar/TL rekor üstüne rekor kırıyor

FED vadelilerinin faiz artırım olasılığının yüzde 90 seviyesinin üzerine çıkması ve FED bölgesel başkanlarından dün ve bugün gelmeye devam eden şahin tonda mesajlar doların ateşini yükseltti ve 3.32 seviyesine gelerek yeni rekorlara imza attı. ABD Başkanın Trump olarak açıklanmasının ardından gelişen ülke para birimlerinde Meksika Pezosu öncülüğünde devam eden satışların her geçen gün derinleştiğini aktarabilirim. Bugün itibariyle gelişen ülke para birimlerinde günlük ve 7 günlük kayıplara göz atmak gerekirse;


Para Birimleri Günlük Değişimi % 7 Günlük Değişim %
Meksika Pezosu 0,62 değer kaybetmiş -2.70 değer kaybetmiş
Güney Afrika Zarı 0,44 değer kaybetmiş -5.73 değer kaybetmiş
Endonezya Rupisi 0,32 değer kaybetmiş -1.80 değer kaybetmiş
Türk Lirası 0,56 değer kaybetmiş -2.90 değer kaybetmiş
Kore Wonu 0,33 değer kaybetmiş -1.20 değer kaybetmiş
Hindistan Rupisi 0,13 değer kaybetmiş -1.94 değer kaybetmiş
Brezilya Reali 0,04 değer kaybetmiş -7.00 değer kaybetmiş

Bugün itibariyle hemen hemen tüm gelişen para birimlerinin değer kaybettiğini tablondan görebiliriz ancak günlük bazda TL’nin bir miktar negatif yönde ayrıştığını aktarabilirim. (TL günlük kayıp %0.56) Bu noktada iç tarafta AB’nin Türkiye ile ilgili ilerleme raporu ve yansımalarının devam etmesi, anayasa değişikliğinin gündemde olması yurt içi tarafta kurun yukarı hafif negatif yönde değer kaybetmesine neden olan gelişmeler. Ancak Trump sonrası (7 günlük fark) tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda, hemen hemen hepsinin dolara karşı kayıp yaşadığını görüyoruz.

Kurda 3.30 üzerinde kapanış yeni rekorların habercisi olabilir !

Trump’ın ABD’nin 45 Başkan olarak seçilmesinin ardından yönünü hızla yukarı çeviren dolarda, hafta başı itibariyle FED’ in faiz artırım olasılığının da fiyatlanması doların rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Fed’ in 14 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantısına yaklaştıkça FED’e dair beklentilerin ön plana çıktığını ve Fed’ in Aralık ayı faiz artırma olasılığı şu anda %90 üzerinde seyrediyor. Dolarda bundan sonraki süreçte kalıcı bir geri çekilme yaşanabilmesi için Fed tarafından gelecek mesajlar oldukça kritik. Trump’ın politikalarının FED’i daha fazla faiz artışına yönelecek mi sorusuna bu toplantıda yanıt arayacağız. 2017 senesinde Fed’in daha agresif bir faiz artışına giderse eğer tüm gelişen ülke para birimlerini önümüzde ki sene de zor bir yıl bekleyecektir.

Fonlar Güvenli Limanlardan Riskli Varlıklara Yöneliyor…

Fon akışının Trump’ın yeni dönemde ABD başkanı olmasından sonra güvenli varlıklardan çıkarak riskli varlıklara yönelmesi doları geçtiğimiz haftadan bu yana önlenemez şekilde yükseltiyor. ABD 10 yıllıklarının %2,26 seviyesinin üzerine çıkması, rekor seviyeleri test etmesi, altın satışlarının derinleşmesi bu resmi özetleyen önemli göstergeler olarak sayılabilir. Trump’ın seçilmesinin ardından özellikle altın onsunun 1330 seviyelerinde 1212 dolara kadar gerilemesi küresel piyasalarda risk iştahının yükseldiğini ve güvenli liman diye adlandırılan enstrümanlardan hızlı bir çıkış yaşandığını gösteriyor.

Dolar kurunda 3.50 seviyesi görülür mü?


Psikolojik direnç bölgesi olan 3,30 üzerinde yakın zamanda fazla tutunamayan dolar, yeni rekor seviyelerinde kalıcı olması durumun da 3.3280 – 3.3300- 3.3500 yeni seviyeler gündeme gelebilir. Ana destek seviyelerinin yükseldiği kurda olası geri çekilmelerde 3.2660-3.2380 destek seviyeleri hedeflenebilir. Yükselen trendin devam etmesi yeni rekorların gelebileceğini ve düşüşlerin çok fazla kalıcı olamayacağını gösterir nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Analiz: Dolar/TL 3.50’nin üzerini görür mü?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.