Eğitim – öğretimde yılın ikinci yarısı zamlı başlayacak. 11 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İthalat Rejim Kararı’na ek düzenleme ile ithal kırtasiye malzemelerine yüzde 11 – 25 arası oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. Ek vergi özellikle okul çağında çocuğu bulunan ailelerin bütçesini etkileyecek.
KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, ithal edilen bazı ürünlerin gümrük vergisini düzenleyen 2016/9422 sayılı İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar’ın 11 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, bunun okul çağında çocuğu olan ailelerin bütçelerine yansıyacağını söyledi.
Eğitim araç – gereçleri zamdan etkilenecek
Ekonomi Bakanlığı’nın kararında yer alan eşyalar arasında not defterleri, ajandalar, zarflar, tutkallar, fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, plastik kutu kasalar, karton kutular, etiketler, kalemler, resim boyaları gibi pek çok ürün bulunuyor. Çoğunlukla okullarda, ofislerde ve bürolarda kullanılan bu eşyaların ithalatında, bazı şartlara göre ilave gümrük vergisi alınmayacak.
Yurt içinde üretilen kırtasiye malzemeleri kadar ithal edilen ürünlerin de tüketiciden büyük talep gördüğünü belirten Palaoğlu, özellikle öğrencilerin tercih ettiği bazı eğitim araç – gereçlerinin zamdan etkileneceğini kaydetti.
Murat Palaoğlu düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Söz konusu düzenleme ile bazı kırtasiye malzemelerinin ithalatında değişen oranda ilave gümrük vergisi tahsil edilmeye başlandı. İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar ile bu ürünleri ithal eden şirketler artık yüzde 11 ile yüzde 25 oranında değişen ilave gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaklar. Bu düzenlemenin etkileyeceği kırtasiye malzemeleri şöyle:
- Dolma kalemler
- Bilye uçlu kalemler
- Kurşun kalemler (siyah/renkli)
- Pastel boyalar
- Resim, eğitim, tahta için set boyalar ve sulu boyalar
- Tebeşirler
- Müsvedde defterler
- Resim tahtası
- Klasörler
- Plastikten büro ve okul malzemeleri
İlave gümrük vergisinin ithal anında tahsil edilen katma değer vergisi matrahına ilave edileceği de dikkate alındığında, bu ürünlerde ithalatçı şirketlerin karşılaşacağı vergi yükü yüzde 12 ile yüzde 27 arasında olacak.”
İthalatçı şirketlerin ithal anında ödeyecekleri yüksek oranlı verginin tüketici fiyatlarına da yansıyacağını vurgulayan Murat Palaoğlu, “İthalatçı şirketler eskiye göre ithal anında daha fazla vergi ödeyecekleri için maliyetleri artacak ve bu maliyet artışı fiyatlara yansıyacaktır” diye konuştu.