Robotlar ve insanlar güçlerini birleştiriyor!

Sanayinin dijitalleşmesi olarak özetlenebilen Sanayi 4.0 konusu, ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını yükseltmeyi hedefleyen Türkiye İnovasyon Haftası’na da damga vurgu.

Robotlar ve insanlar güçlerini birleştiriyor!

Etkinliğin Adana ayağında gerçekleştirilen “Türkiye’de İnovasyon ve Endüstri 4.0” panelinde dikkat çeken isimlerden biri de Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel oldu. Panelde Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konseptini anlatan Tolga Bizel, “Nesnelerin İnterneti” anlayışı çerçevesinde birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojileri konusunda da önemli bilgiler aktardı.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın Anadolu buluşmaları kapsamında,

Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Adana etkinliği, 27-28 Ekim tarihleri arasında Adana HiltonSa Hotel’de gerçekleştirildi.


Çukurova bölgesinin katma değerinin artırılması amacıyla hayata geçirilen etkinlikte en çok ilgi gören konulardan biri de Sanayi 4.0 oldu. Bu yeni endüstri evresinin tüm detayları ile masaya yatırıldığı “Türkiye’de İnovasyon ve Endüstri 4.0” panelinde konuşma yapan Tolga Bizel, Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti hakkında bilgi verdi. Günümüzün endüstriyel temelde en çok konuşulan konularından biri olan “Nesnelerin İnterneti” (Internet of Things) konusuna da değinen Tolga Bizel, hayal gücümüzü zorlamaya hazırlanan geleceğin fabrika otomasyonu vizyonunu ve birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojilerinin hayatımızda nasıl yer aldığını da anlattı.

Haberleşmenin önemi artıyor

Nesnelerin İnterneti” (Internet of Things) kavramının, “Nesne ve eşyaların internete bağlanarak veri alışverişi yapması ve bulut üzerinden hem bizimle hem de birbirleriyle iletişim içerisinde olması” şeklinde tanımlanabileceğini ifade eden Tolga Bizel, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;

“Yeni sanayi evresinin merkezinde hiç şüphesiz üretim bulunuyor. Son dönemde şirketlerin ilgi odağı olan Sanayi 4.0 ve şirketlerin teknoloji yatırımları üzerinde büyük bir etki yaratan “Nesnelerin İnterneti” konusuyla birlikte teknoloji ve haberleşmenin önemi daha da artıyor. Bu noktada biz de iş modellerimizi yeniden tasarlıyor ve performansımızı arttırmak için teknoloji yatırımlarımızı hangi alanlara yoğunlaştırmamız gerektiğini belirlemeye çalışıyoruz. Köklü inovasyon mirasımız ve üstün teknolojimiz ile geliştirdiğimiz yenilikçi çözümlerle fabrikaların yapısını, sistemlerini ve proseslerini yeni düzene uygun şekilde dönüştürüyoruz.”

Rekabete ayak uydurmak kolaylaşacak

nesnelerin interneti

“Nesnelerin İnterneti kavramı içinde sadece bilgisayar ve akıllı telefonları değil, örneğin arabalar, dijital fabrikalar gibi pek çok nesneyi ve mekanı düşünmek mümkün” diyen Bizel, şu açıklamalarda bulundu;


“Yeni endüstri evresi mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması projesi. Bu durumun sonucu olarak makineler çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabilecekler. Bu sayede fabrikalardaki üretim hatları kişisel bazı ihtiyaçlara göre optimize edilecek ve pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak daha kolay hale gelecek. Bu yeni endüstri evresine Mitsubishi Electric’in yanıtı ise e-F@ctory.

e-F@ctory ile geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurmak mümkün. Robotlar arası veri transferinin de giderek hızlanması ve birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojileri ile robotlar artık kendi kendilerini daha detaylı ve koordineli kontrol edebiliyor.

Bugün e-F@ctory ile robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle de haberleşebiliyor. Bilgileri insan kontrolünden bağımsız olarak hem kendi aralarında hem de fabrikayı kontrol eden ana sistemle paylaşıp verimliliği artırmak için hazırlar. Çünkü e-F@ctory konseptinde fabrika otomasyonunda yer alan tüm ürünler birbirleriyle entegre ve açık bir mimari ile çalışıyor.”

Robotlar ve insanlar güçlerini birleştiriyor

Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotların, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol aldığını ve günümüzde çok olağan bir iş gücü haline geldiğini aktaran Bizel, şunları söyledi; “Japonya’da birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojileri oldukça gelişmiş durumda. Bugüne kadar genelde yalnız çalışan robotların bundan sonraki dönemde muhtemelen insanla birlikte çalışan insansı robotlar olarak karşımıza çıkmasını bekliyoruz. Türkiye’de de insanla beraber çalışacak üretim bantlarındaki robot yatırımlarının daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz.”

Intel’e 9 milyon dolar tasarruf sağladı


“Nesnelerin İnterneti” ve e-F@ctory sistemlerinin güçleri birleştiğinde ortaya büyük bir sinerji çıktığını vurgulayan Bizel, projeden şöyle bahsetti; “Mitsubishi Electric ve Intel, Intel’in Malezya’da bulunan üretim tesisinde ortak bir pilot programa imza attı. “e-F@ctory otomasyon uzmanlığını, Intel’in “Nesnelerin İnterneti” konusunda çözüm üretme uzmanlığı ile birleştiren pilot program sayesinde, arızaların önceden fark edilerek arıza gerçekleşmeden müdahale edilmesi mümkün hale geldi. Pilot program; yüksek verimlilik, önleyici bakım faaliyetleri olanağı, düşük arıza oranı, düşük maliyet ve kusursuz uyum ile sonuçlandı. Tüm bu sonuçlar ise Intel’in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf etmesini sağladı.”

Robot çağı başlıyor: Kısa zamanda robotlaşacak 19 meslek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.