Sigara tüketimi insan DNA’sında mutasyona sebep oluyor

Bilim insanları, sigara tüketiminin insan DNA’sında her yıl yüzlerce mutasyona neden olduğunu ortaya çıkardı. Kişi, sigara içmeyi bıraksa dahi DNA’da meydana gelen mutasyonlar kalıcı oluyor.

Sigara tüketimi insan DNA'sında mutasyona sebep oluyor

İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar, binlerce tümör genini inceledikleri çalışmalarında günde 20 sigara içen bir kişinin akciğerlerindeki her bir hücrede her yıl ortalama 150 mutasyon meydana geldiğini keşfetti.

Kişi, sigara içmeyi bıraksa dahi DNA’da meydana gelen mutasyonlar kalıcı oluyor. Kişinin içtiği sigara sayısı ile DNA’daki mutasyonların sayısı arasında da doğrudan bir bağlantı bulunuyor. Buna göre günde ortalama bir paket sigara içen kişinin akciğerindeki her bir hücresinde her yıl 150, gırtlağında 97, ağzında 23, mesanesinde 18 ve karaciğerinde de 6 mutasyon meydana geliyor.


Sigara tüketimi insan DNA'sında mutasyona sebep oluyor

Yapılan çalışma, sigaranın DNA’larda neden olduğu değişikliklerin kalıcı olduğunu gösterdi. Kişi, sigara içmeyi bıraksa dahi DNA’da meydana gelen mutasyonlar kalıcı oluyor.

Kanserli-Sağlıklı akciğer

Kişinin içtiği sigara sayısı ile DNA’daki mutasyonların sayısı arasında da doğrudan bir bağlantı bulunuyor.

Akciğer kanserinin %90 nedeni sigara içimiyle ilişkilidir. Tekrarlayan sigara içimi DNA üzerinde genetik değişikliklere (mutasyon) neden olarak, sonuçta anormal ve durdurulamayan hücre bölünmeleriyle kanser hücrelerinin oluşumuna ve çoğalmasına neden olmaktadır.

Gençlerde, sigara içmeyenlerde, kadın hastalarda, Asya’lı ve akciğer adenokanser alt tipinde bu genetik değişiklikler diğer hastalara göre daha fazla tespit edilmektedir (%20-25). Bu özelliklere sahip hasta grubunda daha sık görülen bazı mutasyonlar (EGFR, ALK, ROS/RET gibi) için özel geliştirilen birçok yeni hedefe yönelik ilaçlar (erlotinib, gefitinib, afatinib, crizotinib) hastaların hastalıksız sağkalım ve genel yaşam sürelerinde belirgin artışlar sağlanmistir.


294 hücrede mutasyon

Buna göre günde ortalama bir paket sigara içen kişinin akciğerindeki her bir hücresinde her yıl 150, gırtlağında 97, ağzında 23, mesanesinde 18 ve karaciğerinde de 6 mutasyon meydana geliyor.

En fazla akciğerde

Sigara tüketimi insan DNA'sında mutasyona sebep oluyor

Bilim adamları, en fazla mutasyonunun sigara dumanına doğrudan maruz kalan akciğer gibi dokularda meydana geldiği uyarısında bulundu.

Kalıcı iz…

Sigara tüketimi insan DNA'sında mutasyona sebep oluyor

Bu dokularda sigara dumanındaki en az 60’ı kanserojen olan kimyasal maddelerin kalıcı iz bıraktığı belirlendi.

Sigara tüketiminin, sigara dumanına doğrudan maruz kalmayan mesane gibi dokularda ise doğal mutasyon sürecini hızlandırdığı tespit edildi.

Araştırmayı yöneten İngiliz bilim adamı Prof. Sir. Mike Stratton, “Ne kadar çok mutasyon meydana gelirse bunların kanser geni olarak da bilinen kilit öneme sahip genlerde olması riski de artıyor. Bu durumda, normal hücre kanserli bir hücreye dönüşüyor” dedi.


“Science” dergisinde yayımlanan araştırmaya İngiltere ve ABD’den çok sayıda üniversite ve araştırma merkezi destek verdi.

Sigara bağımlılığında 6 ay neden kritik?

Sigarayı Bırakmak İçin Pratik Öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.