Bu terlikleri hangi renkte görüyorsunuz? Renk illüzyon testi yeniden ortaya çıktı. Sosyal medyada yayılan ve çift renge sahip bir kıyafetin birçok kişi tarafından farklı renklerde görünmesinden sonra şimdi de terlik üzerine tartışma dönüyor.
Bu terlikler ne renk?
a) Beyaz ve Altın
b) Siyah ve Mavi
c) Altın ve Mavi
d) Mavi ve Kahverengi
e) Tamamen başka renkler
Tüm dünya bu terliklerin rengini konuşuyor. Bazısı “kör müsünüz, beyaz işte” derken, bazıları ise “abi terlik baya baya mavi, nasıl beyaz dersiniz?” diye cevap veriyor.
Geçtiğimiz günlerde Twitter’da paylaşılan bir terlik fotoğrafı, günlerdir tüm dünyada gündem olmuş durumda. Bazıları beyaz-altın renkte olduğunu, bazıları ise mavi-siyah renkte olduğunu söylüyor, kalpler kırılıyor, sesler yükseliyor. Peki terlikler gerçekte ne renk?
Twitter’da yine fenomen haline gelen paylaşım Portekizli bir kullanıcı tarafından paylaşıldı. Hızla yayılan paylaşım Twitter kullanıcıları arasında birbirlerine ‘ne renk görüyorsunuz?’ sorulduğunda çok farklı renkler görüldüğünü kanıtladı. Görüntü aslında net bir renge sahipken neden herkesin farklı renkler gördüğü merak konusu…
Terlikleri bazıları altın ve beyaz olarak görürken, diğerleri siyah ve mavi olarak görünüyor. Altın ve mavi ile kahverengi ve mavi renklerini görenler de var. Bunun dışında bambaşka renkler gören insanlar da var.
İlk kez elbise tartışması yaşanmıştı
Bir nevi “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan” tartışması başlatan bu görüntüye benzer elbise görüntüsü, ilk kez Swiked adlı bir tumblr hesabında paylaşılmıştı. “Arkadaşlar lütfen bana yardım edin… Bu elbise altın-beyaz mı, yoksa siyah-mavi mi? Ben ve arkadaşlarım bir türlü karar veremiyoruz ve kafayı yemek üzereyiz” yazan kullanıcının fotoğrafı altında tam anlamıyla dev bir tartışma yaşanmıştı. Akabinde olay tüm internette viral olmuş, şarkıcı Taylor Swift’ten oyuncu BJ Novak’a kadar birçok kişi elbise tartışmasına taraf olmuştu.
Peki bu terlikler ve elbiseleri neden herkes farklı görüyor? İşte dört farklı teori:
- Buzdolabıyla çekilmiş fotoğraf kalitesi
- Kişiden kişiye değişen renk ayrım ve algı farklılığı
- Fazla pozlanmış fotoğrafa yapılan görsel optik düzeltme (referansı gölge veya aydınlık olarak almak)
- LED ekranlı çoğu alette, ekranda, vb. mavi ışığın çokça kullanılması ve mavi-körlüğü / hissizliği yaratması