Ak Parti 21 maddelik anayasa teklifinden huzursuz mu?

Ak Parti ve MHP tarafından ortaklaşa hazırlanan başkanlık sistemini öngören 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi Meclis komisyonunda hararetli tartışmalara sahne oluyor. Ak Parti’li vekillerin özellikle 5 maddeden huzursuz olduğu dillendirilmeye başlandı.

Ak Parti 21 maddelik anayasa teklifinden huzursuz mu?

10 Aralık 2016 tarihinde kamuoyunda “başkanlık sistemi” veya “cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak bilinen 21 maddelik anayasa değişikliği teklifi, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve MHP’li Mehmet Parsak tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Teklif üzerinde genel kurulda oylama yapılmadan önce Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmesi gerekiyor.

Tansiyon yüksek

Çalışmalarına 20 Aralık’ta başlayan Meclis Anayasa Komisyonu’nda 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerinde görüşmeler yapılıyor. CHP’li milletvekilleri, teklifin maddelerine geçilmesine itiraz edince tartışma çıktı. Milletvekilleri birbirine plastik su bardağı fırlattı.


CHP tam kadro bütün milletvekilleri ile komisyona gelerek eleştirilerini yineledi. CHP’li bir milletvekili Periscope üzerinden görüşmeleri canlı olarak yayınladı. Ancak komisyonun AKP’li başkanı, hukuken engel olamadığı bu yayını kesebilmek için mikrofonları kapatmaya kalktı.

Ak Parti milletvekilleri 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinden rahatsız mı?

Bu iddiayı Sözcü gazetesi yazarı Can Ataklı gündeme getirdi. Anayasa değişikliği teklifinin meclis anayasa komisyonundaki görüşmelerden anlaşıldığı kadarıyla Ak Parti milletvekillerinin önemli bir bölümü “tek kişilik rejim” arzusunu henüz içlerine tam sindirememiş durumda.

Ak Parti 21 maddelik anayasa teklifinden huzursuz meclis anayasa komisyonu

5 madde önergelerle değişebilir

Hükumete yakın medyada bile 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin 5 maddesinin önergelerle değiştirilebileceği haberleri var. Bu durum bile milletvekillerinin anayasa değişikliği konusunda çok da hevesli olmadığını gösteriyor.

Yedek milletvekilliği konusu rahatsız ediyor

Can Ataklı’nın konuya ilişkin iddialarında şöyle diyor:


“18 yaş veya yedek milletvekilliği konuları içerik itibarıyla bu anayasa değişikliği teklifinin en ‘sudan’ ayrıntıları. Asıl sorun milletvekili olmayı önemsiz hale getiren maddelere geldiğinde tartışmanın ve Ak Parti içindeki huzursuzların daha da artacağını söylemek yanlış olmaz.

Teklife Devlet Bahçeli’nin adeta bir ‘gurur’ sorunu yaparak dört elle sarılmasına ve Erdoğan’ı memnun edecek her şeyi söylemesine rağmen MHP milletvekillerinin sessizliği de dikkat çekiyor.

Ankara kulislerinden kulağıma gelenlere göre bugüne kadar Bahçeli’nin hemen yanındaki iki milletvekili dışında teklife olumlu olumsuz yorum yapan tek MHP’li bile yok.

Teklif 5-6 ay ertelenebilir

Bu arada AKP kulislerinde teklifin 5-6 ay ertelenmesi konusunun da konuşulduğu söyleniyor. Bir AKP’li kaynağım ‘Bazı milletvekilleri rahatsız. Ama bunu açıkça söyleyemiyor. Genel Merkez durumu biliyor’ dedikten sonra şunu ekledi;

‘Üst üste yaşadığımız terör olayları, Suriye’de pek de iyiye gitmeyen durumlar nedeniyle başkanlık konusunu çok aceleye getirmeme fikri ağır basıyor. Seçimler nasıl olsa 2019’da. Başkanlık sisteminin 2017 hatta 2018’de tartışılmasının kimseye bir zararı olmaz.’

Hükumet değişikliği bile gündeme gelebilir


Demek ki konu Meclis Genel Kurulu’na gelmeden bile rafa kalkabilir. Tabii saray bu işe ne der bilemem, ama pek hoş karşılamayacağı ortada. Teklifin ertelenmesi aynı zamanda sarayın karizmasının da çizilmesi anlamına geleceği için Erdoğan’ın ‘Ne olursa olsun devam edeceksiniz’ talimatı vermesi ihtimali bana göre daha ağır basıyor. Bu uğurda hükümet değişikliği bile gündeme gelebilir ki bu da şaşırtıcı olmaz.” (Can Ataklı – SÖZCÜ)

21 maddelik Yeni Anayasa değişikliği teklifi tam metni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.