Atopi nedir? En yaygın alerjik maddeler hangileri?

Hapşırmaktan gözlerinizi açamıyor ve sık sık nezle mi oluyorsunuz? Aslında grip değil alerjinin etkisi altına girmiş olabilirsiniz. Atopi nedir?

Atopi nedir? En yaygın alerjik maddeler nelerdir?

Atopi nedir? En yaygın alerjik maddeler hangileri?

Basit cilt ve kan testiyle neye Alerjiniz olduğunun belirlendiğini söyleyen Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece alerjiyle ilgili merak edilenleri anlattı.


Hayatı kabusa çevirebilir

Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemin, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı yanıt vermesi sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar alerji olarak nitelendiriliyor. Alerjik reaksiyona tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Atopi nedir?

Atopi alerjik bünyeye sahip olmaktır. Atopi çevremizde bulunan alerjenlerin vücudumuzda alerji oluşturması için eğilimli olma durumuna denilmektedir. Anne ve babasında alerjik bir hastalık olan çocuklarda alerjik hastalık gelişme riski yüksektir. Atopi için anne ve baba alerjik hastalık yönünden sorgulanmalıdır.

Yaşamımızın başlangıcında organizmamız yabancı maddelere karşılaştığında bağışıklık sistemimiz onları tanımaya ve belleğine almayı öğrenir. Ardından antijen dediğimiz bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek yanıt veriri. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle aynı yanıt başlar. Atopik kişiler genetik olarak IgE tipi antikorlar üretme eğilimindedir.

Çevremizde bulunan alerjenler atopik kişilerde daha fazla IgE yanıtı oluşturmaktadır. Çünkü genetik bir eğilim vardır. Astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalık gelişme riski daha yüksektir.

En yaygın alerjik maddeler

  • Ot ve ağaç polenleri
  • Ev tozu akarları
  • Evcil hayvanların deri veya tüyleri
  • Mantar veya küf sporları
  • Çeşitli gıdalar (Süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)
  • Hamam böcekleri
  • Arı sokmaları
  • Birtakım ilaçlar
  • Lateks
  • Kimyasal reçineler, lastik, nikel

Alerji tanısı nasıl konulur?

alerji tanısı


Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.

Mevsim geçişlerinde alerji için ne yapmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.