Böcekler: Bir yeme içme kültürü filmi

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, orijinal buluşmalara sahne olmaya devam ediyor.

"Böcekler" filmi: Bir yeme içme kültürü

19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin bugünkü konuğu “Böcekler” filmi ve filmin sunumunu yapmak üzere Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nilhan Aras’tı. Aras; dünya genelinde önümüzdeki 50 yıl içinde insanların böcekle beslenir hale gelebileceğini söyledi. 

Festivalin bugünkü konuğu, “Böcekler” (Bugs) filmi ve filmin sunumunu gerçekleştiren, Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nilhan Aras’tı. 


Böcekler

Festivalin bu sene hayata geçirdiği Gastronomi Filmleri bölümünde yer alan, Andreas Johansen’in yönettiği “Böcekler”, bir yeme içme kültürü olarak böcekleri inceliyor. Nilhan Aras da gösterimden önce bu konuda elindeki verileri festival takipçileri ile paylaştı. 

Dünyada böcek tüketimi alışkanlığının üç grupta incelendiğini söyleyen Aras, bunları şöyle açıkladı: 


“Böcekleri sistematik şekilde tüketen yaklaşık 3 bin etnik topluluktan söz ediliyor. Bunlardan biri Afrika ve Asya gibi düzenli olarak böcek tüketen topluluklar. Diğeri; Tayland ve yakın çevresi gibi böcekleri, çikolataya batırıp özel olarak tüketen grup. Bir diğeri de, bizim de dahil olduğumuz, farkında olmadan böcek yiyenler. Yani paketlenmiş gıdalarda, içeceklerde ve özellikle alkollü içeceklerde bulunan böcekleri farkında olmadan tüketenler. Bir araştırma 200 milyon, diğeri 2 milyar insanın böcek tükettiğini söylüyor. Hollanda Tarım Bakanlığı yakın zamanda böceklerin yenilebilirliğini araştırmak üzerine bir üniversiteye araştırma fonu bağışladı” 

Böcek yemeye karşı zihnin önyargılı olduğunu buna mukabil ise araştırmaların, böcek tüketiminin git gide artacağını öngördüğünü aktaran Aras, şu bilgileri verdi: 

“Yaklaşık 10 yıl önce okuduğum makalade; 2020’de hepimiz böcek tüketeceğiz, çünkü dünyada protein kalmadı, diyordu. Böcekler hem çok zengin protein kaynağı hem de onları elde etmek için dünyaya çok fazla zarar verilmiyor. 1 kilo sığır eti üretimi için salınan karbondioksit miktarı, 200 kilometre yol kat eden bir arabanın salınım miktarına eşitmiş. Ama böcekte böyle değil. Önümüzdeki 50 yıl içinde gerçekten böcek yememiz gerekebilir”


Bilim insanları, yüzyıllardır birçok topluluk tarafından bir gıda maddesi olarak tüketilen böceklerin, protein kaynağı olarak tüm dünyada tüketilebileceğini önerirken Birleşmiş Milletler de bu fikri destekledi. Yönetmen Johansen de bundan hareketle “Böcekler” filminde Nordic Yiyecek Laboratuvarı’ndan bir ekiple dünyanın dört bir tarafını dolaşarak böceklerin, yemek kültürleri içindeki yerini incelemiş.

Andrey Tarkovski Pera Film’de anılıyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.