Buenos Aires’te “laf atanlara” ceza geldi

Arjantin’de kadınlar son dönemde toplumun kadınlara bakışını değiştirmek için yoğun mücadele içindeler. Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, sokakta laf atarak ya da ıslık çalarak sarkıntılık yapmak suç kapsamına alındı.

Buenos Aires'te "laf atanlara" ceza geldi

Arjantin’de Ekim ayında 16 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüz edilip öldürülmesinin ardından, binlerce Arjantinli kadın “daha fazla erkek şiddeti istemiyoruz” diyerek sokağa çıkmıştı.

Buenos Aires'te "laf atanlara" ceza geldi

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, sokakta laf atarak ya da ıslık çalarak sarkıntılık yapanlar para cezasına çarptırılacak. BBC Türkçe’de yer alan habere göre; kent konseyinin onayladığı yeni kanunla, istenmeyen fiziksel temas, bir kişiyi takip etme, kamusal alanda mastürbasyon ve ‘uygunsuz teşhir’ gibi hareketler suç sayılacak.


60 dolar para cezası verilebilir

Cinsel taciz kapsamına alınan bu hareketleri yapanlara, 60 dolara kadar para cezası verilebilecek.

Bir kimsenin vücudu hakkında doğrudan ya da dolaylı yorum yapmak da suç kapsamına girebilecek. Yeni kanun ayrıca kadınlara yönelik bu gibi davranışları değiştirebilmek amacıyla kamusal eğitim kampanyaları yapılmasını da öngörüyor.

Kanunun çıkarılmasına önayak olan meclis üyesi Pablo Ferreyra, “Cinsel tacizin bazı formları toplumda kültürün bir parçası olarak kabul görüyor. Bu, tacize göz yummak için bir gerekçe olamaz” dedi.

Kadına şiddeti önleme mücadelesi

Arjantin’de kadınlar son dönemde toplumun kadınlara bakışını değiştirmek için yoğun mücadele sarf ediyor.

Buenos Aires'te "laf atanlara" ceza geldi

Ekim ayında 16 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüz edilip öldürülmesi sonrasında binlerce Arjantinli kadın “daha fazla erkek şiddeti istemiyoruz” diyerek sokağa çıkmıştı.

Buenos Aires'te "laf atanlara" ceza geldi

Lucia Perez’i hastaneye bırakan iki erkek, onun aşırı dozda uyuşturucu kullandığını söylemişti. Ancak doktorlar Perez’in cinsel şiddete maruz kaldığını tespit etti. Olayla ilgili üç kişi tutuklanmıştı.

Olayın duyulması ardından Arjantin’in farklı kentlerinde binlerce kadın ‘Daha fazla machista şiddeti istemiyoruz’ sloganıyla eylem yaptı. Yürüyüşler eş zamanlı olarak Meksika, Guatemala gibi farkl Latin Amerika ülkelerinde de düzenlendi.


* ‘Machismo’ kelimesi İspanyolca’da ‘erkek şovenizmini’ tanımlamak için kullanılıyor.

Şiddet gören çocuk: Bu belirtiler varsa dikkat!

Şiddet mağdurları ve yakınları neler yapmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.