Doğal ve güzel bir gülüş hepimizin hayali. Ama doğal ve güzel bir gülüş için sağlıklı dişetlerine sahip olmanın önemini hep göz ardı ediyoruz. Diş taşı (tartar) nasıl oluşur? Nasıl temizlenir?
Diş taşı (tartar) nasıl oluşur? Nasıl temizlenir?
Dişlerin düzenli fırçalanması ve günlük olarak diş ipi kullanmak, ağız ve diş bakımının olmazsa olmazı. İhmal edilen diş bakımı; bakteri plağı oluşumuna zemin hazırlar ve bakteri plakları temizlenmezse “tartar” denilen diş taşlarına dönüşür.
Önem verilmeyen ağız ve diş bakımı, diş taşının oluşumuna neden oluyor. Tartar temizliği yapılmaması ağızda tahrip edici bakterilerin çoğalmasına yol açar. Bunun sonucunda dişlerde sararma, çürük, diş ve dişeti arasında cep denilen boşluklar ve diş eti çekilmeleri olur. Sağlık ve etkileyici bir gülüşe sahip olmak için ağız bakımına özen göstermek gerekiyor.
Diş taşı nasıl oluşur?
Diş taşı; dişler, ağızdaki protezler ve dolgular üzerinde görülen kitlelerdir. Diştaşı tüketilen besinlerdeki mikro bakterilerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşur. Tartar, eğer diş eti cebinin içinde meydana gelmişse, buna subgingival diş taşı adı veriliyor. Ağız ve diş sağlığı bakımının yetersiz olduğu durumlarda, diş üzerinde oluşan bakteri plağı, yaklaşık 14 gün içinde diş taşlarına dönüşüyor.
Temizliği ihmal edilen diş taşları, ileride kötü bir görünüme neden olmasının yanı sıra, diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını da beraberinde getirebiliyor. Diş taşı oluşumunda, yanlış beslenme de etkin rol oynuyor. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme, diş taşı oluşumunu hızlandırıyor.
Diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Detartraj ve diş eti küretajı
Özel ultrasonik cihazlar yardımıyla ve yüksek frekansta titreşim vererek diş taşlarının yok ediliyor. Diş eti içinde oluşan subgingival diş taşlarının temizliğinde, detartraj ve diş eti küretajı yapılmaktadır.
Diş eti küretajı, diş eti içindeki sağlıksız dokunun alınması işlemidir. Bu işlem, ağız ve diş sağlığı için altı ayda bir yapılmalıdır. Her kişinin diş yapısı ve ağız bakımı ihtiyacı farklı olduğu için, bazı kişilerde bu işlemin daha sık uygulanması gerekebilmektedir.
Diş eti seviyesinin üzerinde oluşan diş taşları, diş eti cebinde oluşan diş taşlarına oranla daha hızlı ilerlemektedir. Bu nedenle, daha sık temizlenmesi uygun olacaktır.
Detartraj işleminde, ultrasonik cihazlar kullanılarak, diş üzerinde oluşan kalın plak tabakası yok edilmektedir.
Kişiler, diş taşlarıyla birlikte estetik kaygılarından da uzaklaşarak, öz güvenli bir gülüşün tadını çıkarabilmektedir. Diştaşı temizlendikten sonra sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet oluşabilir. Ancak bu hassasiyet düzenli fırçalama ile kısa sürede geçer.