Dolar üzerinden yapılan döviz sözleşmeleri TL’ye çevrilebilir mi?

Dolar üzerinden yapılan döviz sözleşmeleri TL’ye çevrilebilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dolar yerine TL kullanın” çağrısı üzerine en çok merak edilen konulardan biri. Döviz kurları üstünden yapılan sözleşmeleri hukuki olarak Türk Lirasına çevirmek mümkün mü?

Dolar üzerinden yapılan döviz sözleşmeleri TL'ye çevrilebilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dolar yerine TL kullanın" çağrısı üzerine...

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, sözleşme kurulduktan sonra taraflarca öngörülemeyen durumlar nedeniyle, sözleşme şartlarının bir taraf aleyhine beklenmedik şekilde değişmesi durumunda sözleşmelerin yargı tarafından yeni koşullara uyarlanmasının hukuken mümkün olduğunu söyledi.

Her geçen gün yeni bir rekor kıran dolar kuru karşısında ekonomik hamleler yapılmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına yönelik “Dolar yerine TL kullanın” çağrısı, iş dünyasından destek görmeye başladı. Akıllarda oluşan soru işareti ise döviz üzerinden yapılmış sözleşmelerin, sözleşme süresi devam ederken TL’ye çevrilip çevrilemeyeceği.


Döviz üzerinden yapılmış sözleşmeler

Avukat Cevat Kazma, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesi uyarınca dolar üzerinden yapılmış sözleşmelerin TL’ye çevrilmesinin hukuki olarak mümkün olduğunu ifade etti.

Dolar kurunun bir yıl önce 2,88 TL, bugünlerde ise 3,50 TL seviyesinden işlem gördüğüne dikkat çeken Cevat Kazma, böyle bir artışın borçlu tarafından öngörülemeyeceğini belirtti.

Sözleşmenin tarafları kendi aralarında çözüm bulamıyorsa

Döviz sözleşmelerini TL’ye çevirebilirsiniz!

“Sözleşmenin tarafları kendi aralarında çözüm bulamıyorsa, borçlu taraf dava açabilir.”diyen Avukat Cevat Kazma, borçlu tarafın hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteyebileceğini söyledi. Bu talebin yerine getirilememesi halinde ise borçlunun devam eden sözleşmeden cayma hakkı olduğunu açıkladı.


Bu düzenlemenin ticaret şirketleri ve tüketiciler için uygulanmasının hukuken gerekli olduğunu da kaydeden Cevat Kazma, bu maddenin getiriliş amacının bu gibi durumlar olduğunu, madde gerekçelerinin de bu yönde olduğunu, mahkemelerin ve Yargıtay’ın da bu maddeyi uygulaması gerektiğini belirtti. Cevat Kazma, döviz borçlarını Türk Lirası’na çevirmenin yeni bir anlaşma dışında hukuken başka bir imkanının olmadığını sözlerine ekledi.

Bu bankalardan kredi çektiyseniz 115 bin lira tazminat alabileceksiniz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.