Küresel piyasalarda yarın gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde yatırımcıların yeniden pozisyon aldığı dikkati çekiyor. Dolar ECB toplantısı öncesinde ne durumda?
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamaları sonrası sert bir hareketle 3,46 liraya kadar gerileyen dolar, bugün 3,45 liranın hemen üzerinde alıcı buluyor. Euro ise 3,70 liranın altında alıcı buluyor.
Kapalıçarşı’da dolar 3,4450 liradan, euro ise 3,6970 liradan el değiştiriyor. Güne yükselişle başlayan dolar/TL, 3,45 – 3,46 bandından dengelendi. Dolar/TL dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından etkili olan düşüş ile 3,54 seviyelerinden 3,4318’e kadar geri çekildi ve günü yüzde 2,14 değer kaybı ile 3,4449’dan kapattı.
Piyasalarda iyimserlik hakim
Küresel piyasalarda yarın gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde yatırımcıların yeniden pozisyon aldığı dikkati çekerken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında güçlenmesi piyasalardaki iyimser havayı destekledi.
İngiliz Financial Times gazetesi, gelişen ülkelerin para birimlerinin Amerikan Doları karşısındaki değer kaybından en çok Türk Lirası’nın etkilenmesini inceleyen iki makaleye yer yer veriyor.
Gazetenin “gelişen piyasalar” bölümünde yer alan makalede, Türk Lirası’nın zayıflığının, şirketlerin borçlarını geri ödemekte zorluk yaşayabileceği korkusunu artırdığı vurgusu yapılıyor.
Haberde ayrıca, Donald Trump’ın ABD’nin 45. başkanı seçilmesinin ardından değer kaybetmeye başlayan gelişen ülke para birimlerinin, ABD Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapması beklenen faiz artırımı açıklaması ile daha da çok değer kaybedebileceği belirtiliyor.
Financial Times gazetesindeki makale; “Piyasa hareketleri ABD’deki düşük faiz oranları ile gelişen ülkelere sermaye akışı arasındaki karşılıklı etkileşimin altını çiziyor. Bu, Türkiye gibi, şirketleri büyük oranda yabancı para cinsinden borçlanan ülkeleri daha büyük risk altında bırakıyor. Son veriler, yabancı yatırımcıların Kasım ayında 2.6 milyar dolarlık Türk tahvil ve varlığını elden çıkardığını gösteriyor. İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, Türkiye vatandaşlarının Erdoğan’ın çağrılarını görmezden gelerek Kasım ayının son haftasında 1 milyar dolarlık döviz aldığını söylüyor.” açıklamalarıyla devam ediyor.
“Yatırımcılar siyasi riskten de endişeli”
Financial Times, bazı yatırımcıların Türkiye’deki siyasi risklerden ve Erdoğan’ın yüksek faize karşı düşmanca tutumundan da endişe duyduğuna dikkat çekiyor.
Ancak gazeteye göre yine de en büyük endişe, banka dışı özel sektörün 210 milyar Doları bulan döviz borcu. FT, Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında 3,70 seviyesine çıkması durumunda bu borçların geri ödenmesinin giderek zorlaşabileceğini belirtiyor.
Makale Avrupalı bir uzmanın yorumuyla son buluyor: “Geçen hafta herkesin konuştuğu tek şey Lira’ydı. Herkes kapıya doğru yönelirse kimse kapıdan son çıkan olmak istemez”.
İtalya referandumu etkisi
Hafta başında İtalya’daki referandum sonucunun siyasi belirsizliği artırdığı endişeleri ile satış baskısı altında kalan küresel piyasalarda, yatırımcıların pozisyonlarını yeniden ayarlamaları sonucu dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kaybetti, tahvil piyasasına girişler de arttı. ECB’nin yarın gerçekleştireceği toplantıda finans piyasalarındaki kayıpları sınırlayacak bir karar alacağı beklentilerinin gündeme gelmesi de tahvil piyasasındaki iyimserliği destekledi.
Öte yandan, ABD’de açıklanan makroekonomik veriler pozitif gelmeye devam etti ve ülkede fabrika siparişleri yüzde 2,7 artarak yaklaşık 1,5 yılın en güçlü yükselişini gösterdi. Dolar endeksi dün en düşük 99,984’ü gördükten sonra yükselişe geçerek günü 100,5 seviyesinden kapatırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,39 seviyelerinde dengelendi. New York borsasında ise Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,18 artışla yeni bir kapanış rekoru kırarken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 0,45 değer kazandı.
Analistler, ABD’de bugün veri akışının zayıf olduğunu, JOLTS açık iş sayısının takip edileceğini belirterek, Avrupa’dan gelecek veriler ile haber akışının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini kaydetti. Avrupa tarafında, İtalyan bankacılık sistemine yönelik endişelerin sürmesine karşın küresel piyasalardaki iyimser hava ve avro/dolar paritesinin 1,07’nin altına inmesi sonrasında hisse senedi piyasalarında yükseliş yaşandı.
Asya piyasaları hafif artıda
ECB’den para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak tahvil alım programının süresini uzatabileceği tahminlerinin gündeme geldiğini belirten analistler, bugün Almanya’da sanayi üretimi başta olmak üzere İngiltere ve İtalya’da açıklanacak verilerin takip edileceğini bildirdi. Küresel piyasalardaki olumlu havayı devralan Asya piyasalarında ise Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 0,6 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi.
Yurt içinde ise dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunda, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, finansal istikrara dair risk oluşması gibi durumların kendileri için önemli olduğunu, bu durumlarda Merkez Bankasının kayıtsız kalmayacağını ve gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam edeceğini vurguladı.
TL’ye destek çağrıları
TL’ye destek çağrılarına da değinen Çetinkaya, bu yaklaşımı TCMB olarak desteklediklerini söyledi. Çetinkaya ayrıca, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantıları kapsamında tedbirlerin reel sektöre dönük şekilleneceğini, TCMB adımlarına dair oradan ilave bir bilgi gelmeyeceğini kaydetti. Çetinkaya’nın sunumunun ardından, dolar/TL 3,54 seviyelerinden düşüşe geçerek 3,4318’i görürken, bugün 3,45 seviyelerinde dengelendi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de günü yüzde 2,49 yükselişle 75.433,34 puandan tamamladı.
Analistler, Çetinkaya’nın sunumunun ardından TL varlıklara ilginin arttığını, buna bağlı olarak TL’nin diğer para birimleri karşısında değer kazandığını, pay ve tahvil piyasalarında ise alımların güçlendiğini ifade etti.
EKK kararları
Son bir haftadır genel olarak diğer para birimlerinden negatif ayrışan TL’nin dün bu farkı kapatmaya çalıştığına, EKK kararlarına yönelik beklentilerin de kurdaki gevşemede etkili olduğuna işaret eden analistler, BIST 100 endeksinin ise döviz kurları ve faizlerdeki düşüşten destek bulduğunu kaydetti.
Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında ise Almanya’da açıklanacak sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini aktararak, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 75.500 ve 76.300 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını bildirdi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00, Almanya, ekim sanayi üretimi
12.00 İtalya, 3. çeyrek işsizlik oranı
12.30 İngiltere, ekim sanayi üretimi
18.00 İngiltere, kasım NIESR büyüme tahmini
18.00 ABD, ekim JOLTS açık iş sayısı