Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak Göktürk-1 uydusu fırlatıldı.
Göktürk-1 uydusu 7 yıllık bir projenin ürünü
7 yıllık bir proje olan Göktürk-1 uydusu Güney Amerika’da Fransız Guyanası’ndan başarıyla fırlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın TELESPAZIO ile yaptığı anlaşma sonucu 13 Temmuz 2009’da yapılan sözleşme ile yapımına başlanan uydu projesi nihai amacına ulaştı.
Güney Amerika’da Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı
Coğrafi engellere takılmadan askeri istihbarat sağlanması için elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüleri ulaştıracak olan Göktürk-1, bugün Türkiye saati ile 16.51’de Güney Amerika‘nın kuzeydoğu kıyısında yer alan Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı.
Türk ortaklarının TAI A.Ş., Aselsan A.Ş., Tubitak Bilgem, Roketsan A.Ş. and TR Tecnoloji’nin olduğu uydunun fırlatma anı Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende canlı izlendi.
Göktürk-1 uydusunun görevi ne olacak?
Göktürk-1, askeri istihbarat için görüntü iletmesinin yanı sıra orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmaların takip edilmesi, yaşanan doğal afet sonrası hasar tespitlerinin yapılması, coğrafi haritaların iyileştirilmesi gibi işlevlere sahip olacak. Göktürk-1 Projesi, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesinin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurt içinde üretilmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.
Uydumuz hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektroni̇k ve Kri̇ptoloji̇ Araştırma Ensti̇tüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldü. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip uydu, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.
2012’de fırlatılan ‘Göktürk-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010’da başlanan Göktürk-1 uydusu, TSK’nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak.
Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan Göktürk-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.