E-Fatura uygulaması ihracatta zorunlu oluyor!

1 Ocak 2017 itibarıyla zorunlu hale gelen ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasından yararlanmak isteyenlerin, e-Fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor.

İhracatta 'e-Fatura' uygulaması 1 Ocak 2017 itibarıyla zorunlu oluyor!

Türkiye’nin lider e-Dönüşüm firması FIT Solutions, yeni çözümü İhracat Faturası ile şirketlerin ihracat işlemlerindeki fatura işlemlerini hızlı ve sorunsuz olarak gerçekleştirebilmelerini sağlıyor. 

1 Ocak 2017 itibarıyla İhracat ve Tax-Free Faturaları e-Fatura kapsamına alıyor. e-Fatura sistemiyle entegre çalışan ihracat faturası, ihracatta mükelleflerin karşılaşabileceği sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlıyor. Yeni uygulama, cirosu 10 milyon TL üstü olan 50 bin şirketten ihracat yapanları kapsıyor.


Önemli oranda tasarruf sağlıyor

İhracatta 'e-Fatura' uygulaması

2010 yılından bu yana gündemde olan e-Fatura, Türkiye’nin e-Dönüşüm süreçlerinde en aktif dijital çözümlerden biri. Şu anda Türkiye’de 50 binden fazla şirket e-Fatura’yı iş süreçlerine entegre ederek verimini yükseltti.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu kılınan ihracatta e-Fatura uygulaması da sunduğu kolaylıklar sayesinde şirketlerin genel performansının yükselmesine katkı sağlıyor; çalışanlar fatura basma, zarflama ve kargoya verme gibi işlemlerle harcayacakları zamanı kendi yeteneklerini daha verimli şekilde kullanacakları, şirkete katma değer sağlayan alanlara yöneltebiliyor.

İhracat süreçleri mobille hızlanıyor

FIT Solutions CEO’su Koray Gültekin Bahar, ihracatta mükelleflerin karşılaşabileceği özellikli durumlar ve sorunlara hızlı bir şekilde aksiyon alınması gerektiğine dikkat çekerek mobil araçlarda da kullanılan uygulamanın öneminin altını bir kez daha çiziyor.


Sınırlar arası faturalaşma konusunda Türkiye’nin diğer birçok ülkeye göre çok daha başarılı olduğunu hatırlatan Koray Gültekin Bahar, şunları söylüyor: “2014 yılından beri zorunlu olan e-Fatura dijitalleşme adına önemli bir adımdı. Şimdi de gündemde ihracatta e-Fatura var. 2017 yılında

e-Fatura kullanıcı sayısının 100 bini aşmasını bekliyoruz. İhracatta e-Fatura şirketlere büyük bir kolaylık sunuyor. Satıcı tarafından düzenlenecek ihracat faturası, merkezinde GİB’in olduğu e-Fatura sistemine taşınacak ve bu dijitalleşmeyle ihracat süreci hız kazanacak.”

Sistem nasıl işleyecek?

Yeni uygulamayla mükellefler, ihracat senaryosuyla oluşturdukları faturalarını, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletilecek. İhracat faturalarında alıcı bilgisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak belirtileceği için faturalar direkt olarak bakanlığın sisteminde görünecek. Gümrük sistemine alınan fatura için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 23 haneli bir referans numarası üretilecek. Bu referans numarası Gümrük Çıkış Beyannamesi’nde de kullanılacak.

Tax Free Faturalar da kapsama alındı


Artık Tax Free Faturaları da İhracat Faturası kapsamında değerlendirilecek. Yolcu beraberi eşya ihracı / Tax-Free kapsamında düzenlenecek. Online çalışacak bu entegrasyonla ilgili faturalar, vergi iade ödemesi için ilgili yetki belgeli aracı kurumların sistemine düşecek. Bu sayede işlemler daha hızlı ilerleyecek ve dijital kontrol sağlanabilecek.

Türkiye ekonomisinde belirsizlik: Mali istikrarda zayıflama eğilimi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.