Kafein sağlığı nasıl etkiler? Bağımlılık yapar mı?

Uzmanlar gün içinde sıklıkla tükettiğimiz içeceklerdeki kafein oranının bağımlılık oluşturmadığını, önerilen tüketim miktarını geçmediğinde fayda sağladığını söylüyor.

Kafein'in sağlığa etkileri neler? Bağımlılık yapıyor mu?

Kafein tüketimine ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, kahvenin en yaygın kafein kaynağı olduğunu ancak çay, çikolata, enerji içecekleri ve kolalı içeceklerde de bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda çay, kahve ve kolalı içecek gibi keyif veren içeceklerden bahsederken “bağımlılık” teriminin kullanıldığına ve kafeinli gıda ve içeceklerin bağımlılık yapıp yapmadığının tartışıldığına dikkati çeken Dyt. Salman, kafeinin hafif bir uyarıcı olarak kabul edildiğini ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre kafein alımını madde bağımlılığıyla karşılaştırmanın doğru olmadığını ifade etti.


Yapılan bilimsel çalışmaların insanların gerçek bir bağımlılığın yol açtığı ciddi psikolojik veya fiziksel sorunlar olmadan kafeini azaltabileceklerini veya tamamen bırakabileceklerini gösterdiğini söyleyen Dyt. Banu Topalakçı Salman, “Kişilerin kafeine karşı duyarlılığı, düzenli kullanım aralığı ve alınan miktara, vücut ağırlığına ve fiziksel durum gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Bazıları akşam geç saatlerde dahi uykularında belirgin bir farklılık olmaksızın rahatlıkla kafeinli ürünler tüketebilirken, bazılarında az miktarda kafein alımı bile uykusuzluğa neden olabilir” dedi.

Kalori yakmaya yardımcı!

Kafein'in sağlığa etkileri neler?

Son yıllarda kafeinin sağlığa etkileri üzerine pek çok çalışma yapıldığını belirten Dyt. Salman, çalışmaların yeterli miktarda kafeini tüketen bireylerin hafıza ve muhakeme yeteneklerinde geçici gelişmeler deneyimleyebileceğini ortaya koyduğunu belirtti.


Son araştırmaların yeterli miktarlardaki kafeinin aynı zamanda atletik performans ve dayanıklılık üzerinde de olumlu etki gösterebildiğini söyleyen Salman, “Yine son zamanlarda yapılan bir araştırma, kafeinin Parkinson hastalığı riskini azalttığını gösteriyor. Kafeinin benzer şekilde, enerji harcanmasını arttırarak daha fazla kalori yakmaya yardımcı olmak, astım krizlerini azaltmak gibi olumlu etkileri olduğu söyleniyor.

Ancak her yiyecek ve içecekte olduğu gibi kafein ve şeker içeren yiyecek ve içeceklerde de önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat etmeliyiz” dedi.

Hangi içecek ne kadar kafein içeriyor?


Yetişkinler için ılımlı kafein tüketimi günde 300-400 mg olarak değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeye ve içecek ürünlerindeki kafeinin miktarlarına baktığımızda en fazla kafeinin espresso kahve ve Türk kahvesinde, en az kafeinin ise enerji içecekleri, kolalı içecekler ve meyve aromalı soğuk çaylarda olduğu görülüyor.

Kişisel beslenme: Genlere göre ‘kafein’, B vitamini ve tuz tüketimi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.