Çin’de bir araştırmacı, ilk kez bir kehribar taşının içinde dinozor parçası buldu. Dinozor kuyruğu fosilinin tam 99 milyon yıllık olduğu tespit edildi.
Çin’de yürütülen bir araştırmada kehribar taşında 99 milyon yıllık dinozor kuyruğu fosili bulundu.
Sonuçları Current Biology adlı dergide yayımlanan araştırmada, Çin Yer Bilimleri Üniversitesinden Şing Lida, uluslararası bir araştırma grubu ile yaptığı inceleme sonucu, geçen yıl Myanmar’daki yerel bir pazarda aldığı kehribar taşının içinde tüylü dinozor kuyruğu fosili buldu.
China Daily’nin haberine göre, kehribar taşının çıkarıldığı madenin izini süren Çinli araştırmacı, “İlk kez kehribar taşının içinde bir dinozor parçası bulunduğunu” söyledi.
“Yapılan testlerin sonuçlarına göre bu fosilin, yaklaşık 99 milyon yıl önceki orta-Mesezoik döneme ait olduğunu” kaydeden Şing, “Reçinenin akış şekli ve dinozor kuyruğu ile bulunan soyu tükenmiş karınca türü göz önünde bulundurulduğunda bu taşın tamamen doğal yollarla şekillendiği anlaşılıyor.” ifadesini kullandı.
3,85 santimetre uzunluğuna sahip olan tüy kuyruk fosilini inceleyen araştırmacalar, bu kuyruğa sahip dinozorun 18,5 santimetre uzunluğunda olduğunu tahmin etti.
Araştırmacı Şing, “Diğer kehribar taşlarında da dinozor fosili ya da antik çağlara ait canlıların fosillerini bulabiliriz.” dedi. DHA
Dünya üzerinde 150 milyon yıl boyunca hüküm sürmüş bu enteresan canlılar hakkında pek çok bilgi mevcut.
Dinozor, Yunancada “korkunç kertenkele” anlamına gelen iki sözcüğün birleştirilmesinden oluşturulmuş. Bunun nedeni, geçmişte bilim adamlarının dinozorları bir cins kertenkele sanmalarıdır.
Türkçede yaygın; fakat yanlış olarak “dinazor” diye kullanılabiliyor.
Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Dinozorların bazı türleri sıcakkanlıyken bazıları soğukkanlı.
Dinozorların 150 milyon yıl kadar yaşamasının nedenleri
1. Çevreye uyum sağladılar.
2. Tüylü ve su geçirmez derileri sayesinde korundular ve kuru kaldılar.
3. Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı.
4. O dönemde yaşayan diğer hayvanlara oranla daha kolay yürüdüklerinden kolayca yiyecek bulup, düşmanlarından kaçtılar.
5. Bazı dinozorlar ot, bazıları da et yediklerinden yiyecek sıkıntısı çekmediler.
6. Zamanının en güçlü türlerinden biri oldukları için diğer türde hayvanlar onlara karışmadılar.
Yeryüzünde bulunan yüzlerce dinozor çeşidi (850 civarında) olduğu biliniyor.
Bir kısmı bitkilerle beslenirken (sauropod) bir kısmı ise et yiyordu (theropod). En kalabalık otobur dinozor türleri apatosaurus ve brachiosaur idi.
Dinozorlar gelmiş geçmiş en büyük hayvanlardandı
Örneğin apatosaurus 30 ton ağırlık ve 21 metre uzunluğa ulaşabiliyordu. Ama T-Rex örneğinin en küçüğünün 19,4 metre olduğunu gördüler. Üstelik carnotaurus boynuzlu, çok görülmeyen türlerdendi. Ayrıca ceratosaurus türünün küçük ayakları vardı; ama çok ölümcüldü.
Diğer otobur dinozorlar, kendilerini etobur dinozorlardan korumaya yarayacak özel silahlara sahipti. Örneğin triceratops, başında üç boynuz taşırken ankylosaurus çıkıntılı kemiklerle korunuyor, stegosaurus’un kuyruğunda ise sivri dikenler bulunuyordu.
Tabiki bazı kısa bacaklı dinozorlar vardı. Bunlardan deinonychus gibi ve kuzeni oviraptor gibi dinozorlar örnek verilebilir. Bu dinozorlar süratli ve yırtıcı olabilir.
Etobur dinozorlar, tıpkı insanlar gibi arka ayaklarının üzerinde yürüyorlardı. Ön ayakları çok miniktiler.
Spinosaurus, Tyrannosaurus, Carnotaurus gibi bazıları son derece büyükken, Compsognathus (yaklaşık 5,5 kg ve 60 cm) gibileri de son derece küçüktü.
Dinozorların yumurtaları oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerisindeki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu.