Norveç Somonu: Çocuklar için sevdiren tarifler

Çocuk beslenmesi ve gelişiminde Norveç somonunun faydaları konusunda anneleri bilinçlendirmeyi hedefleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (Norge), d.ream Akademi’nin başarılı şefleri eşliğinde keyifli bir workshop düzenledi.

Norveç Somonunu çocuklara sevdiren tarifler

Ünlü Beslenme Uzmanı Dilara Koçak’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, profesyonel mutfak eğitmenleri Norveç somonunu çocuklara sevdirecek lezzetli tarifler hazırladı. Dilara Koçak ise Norveç somonunun çocuk beslenmesindeki faydaları hakkında eğitici bilgiler verdi. Etkinlikte, tüm annelerin kolayca yapabileceği ‘somonlu pankek’, ‘somon köfteli spagetti’ ve ‘sebzeli somon kulesi’ tarifleri paylaşıldı.

Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuklukta edinildiği gerçeğinden hareket eden Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (Norge), somonun çocuk gelişimindeki önemi konusunda farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriyor.


Eğitici etkinliklerine bir yenisini daha ekleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, “Norveç Somonunu Çocuklara Sevdiren Tarifler” isimli özel bir workshop gerçekleştirdi. 8 Aralık’ta d.ream Akademi’de Beslenme Uzmanı Dilara Koçak’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, çocuk beslenmesi konusunda uzmanlaşan basın mensuplarına yönelik olarak yapıldı. Etkinlikte, profesyonel mutfak eğitmenleri eşliğinde, besin değeri ve faydalarıyla annelerin, lezzetleri ve farklı sunumlarıyla da çocukların yüzünü güldürecek tabaklar hazırlandı.

Haftada en az iki kez Norveç somonu tüketilmeli

Renkli anlatımıyla çocuk beslenmesinin incelikleri ve Norveç somonunun faydalarını paylaşan Dilara Koçak, “Norveç somonu, zengin protein, Omega 3, vitamin D, B12, Kalsiyum, Selenyum ve mineral içeriğiyle çocukların gelişimi açısından önemli bir gıda. İçinde bulundurduğu DHA ve EPA gibi Omega 3 yağ asitlerinin çocukların büyüme ve gelişmelerine katkı sağladığı Avrupa Birliği Gıda ve Sağlık sicillerinde onaylanmış durumda. Norveç somonu içeriğindeki DHA’nın merkezi sinir sistemi membranlarının yapısal bir bileşeni olması sebebiyle hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren somon tüketimi, beyin gelişimi için optimal koşullara katkıda bulunabilir. Kalp sağlığından beyin gelişimine kadar pek çok faydası var. Bu nedenle somonun haftada en az iki kez tüketilmesi gerekiyor. Çocukların sağlıklı beslenmesini isteyen anneler, somonu onların seveceği eğlenceli tariflerle hazırlayabilir.” dedi.

Besin değerlerinin kaybolmaması açısından Norveç somonunun pişirilme tekniklerinde çok büyük farklılıklar olmadığını belirten Dilara Koçak “Somondaki protein kırılımı 75 derece sıcaklıkta başladığından, besin değerlerini korumak için Norveç somonunu çok yüksek ısıda pişirmemek gerekiyor.” şeklinde vurguladı. Beslenme Uzmanı Koçak, annelerin Norveç somonunu, ızgara şeklinde sebze ile, patates/ bulgur veya kinoa eşliğinde karbonhidrat kaynağı ile, avokado/ceviz eklenmiş yeşil salata üzerinde, veya makarna ile birlikte servis edilebileceğini, bu şekilde çocuklar için hem daha çekici hem de daha besleyici olacağını belirtti.

Her gün 14 milyon öğün Norveç somonu yeniyor

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Maria Hegen ise şöyle konuştu:

“Bugün dünyada her gün 14 milyon öğün Norveç somonu tüketiliyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi ise tüm dünyaya ve çocuklarımıza güvenilir, tüm çevresel kirlilikten arındırılmış en doğal şekilde beslenmiş sağlıklı ürünler sunabilmek için çalışıyor. Norveç somonunun fayda ve özellikleri, saygın bilim kuruluşları tarafından yapılan araştırmalarla ortaya konuldu. Norveç Ulusal Beslenme ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nün (NIFES) yaptığı kapsamlı araştırmalar, somonun özellikle çocuk beslenmesinde çok değerli bir besin olduğunu gösteriyor.”


Lezzet ve eğlence yüklü üç somon tarifi

Çocukların iştahını kabartacak eğlenceli somon tarifi şunlar:

Somonlu Pankek : (4 kişilik)

Malzemeler : 200 gr Norveç Somonu, 60gr Beyaz Un, 80gr Kestane Unu, 2 adet Yumurta, 200 ml Süt, 60 gr Tereyağı, 200 gr Taze Ispanak, 100 gr Taze Ricotta veya Labne Peyniri, üzerini süslemek için Turp Otu Filizi, Roka Filizi, Dereotu ve Yarım Limon

Hazırlanışı: Pankek için un, yumurta ve süt karıştırılarak biraz dinlendirilir. Kurabiye kalıpları yardımı ile yanmaz tavada pişirilir. Diğer yanda ıspanaklar güzelce yıkandıktan sonra tereyağı, tuz ve karabiber ile sotelenir. Pankeklerin üzerine bir miktar ıspanak ve peynir konulur. Onun da üzerine fırınlanmış soğutulmuş somondan bir parça konulur. En üstü yeşillikler ile süslenir ve birkaç damla limon sıkılarak servis edilir.

Somon Köfteli Spagetti: (2 kişilik)

Malzemeler: 200 gr Somon Fileto, 1 adet Yumurta, 60 gr Ekmek Kırıntısı, ½ adet Soğan, 250 ml Krema, 5 gr Tereyağı, 25 gr Maydanoz, 5 gr Deniz Tuzu, 5 gr Taze Karabiber

Hazırlanışı: Somon ve soğan ufak zar büyüklüğünde doğranır. Yumurta, ekmek kırıntısı, soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ile karıştırılır. Yuvarlak köfteler haline getirilerek içi sulu kalacak şekilde fırında veya tavada pişirilir. Makarnalar bir tarafta pişerken krema, sos için tencerede ısıtılarak koyulaştırılır. Makarna haşlandıktan sonra sos ile karıştırılır. Pişmiş somon köfteleri makarnanın üzerine konularak servis edilir.

Sebzeli Somon Kulesi: (4 kişilik)

Malzemeler: 4 adet 125 gr’lık Somon Fileto, 4 adet Taze Patates, 4 adet Domates, 120 gr Brokoli, 200 gr Bebek Havuç, 100 gr Kuru Kayısı, 60 gr Soya Sosu, 5 gr Deniz Tuzu, 5 gr Taze Karabiber, 10gr Esmer Şeker


Hazırlanışı: Esmer seker, soya sosu, küçük küpler halinde kesilmiş kuru kayısılar ile birlikte püre yapılır. Somonun üzerine bir miktar konulur ve fırınlanmak üzere kenara ayrılır. Brokoli ve bebek havuç, rengini ve dokularını kaybetmemesi için kaynamış tuzlu suda 10 sn haşlandıktan sonra buzlu suya alınır. Aynı işlem patates için 20 sn olarak yapılır. Kulenin dağılmaması için sebzeler ve somonlar, kat kat olacak şekilde içleri yağlanmış metal halkaların içine yerleştirilir. Bu kuleler 180 derecede ön ısıtılması yapılmış fırında 15 dakika pişirilir. Kuleler tabağa alındıktan sonra metal kalıplar çıkarılır ve üzeri istendiği gibi süslenerek servis edilir.

Balık tüketmeniz için 5 önemli neden: Balık takvimi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.