Organik beslenme bilinci Türkiye’de artıyor mu?

Dünyada organik beslenmenin yaygınlaşması konvansiyonele oranla oldukça düşük olmasına rağmen her sene çift haneli olarak büyüme sergiliyor. Organik beslenme Türkiye’de artıyor mu?

Organik beslenme bilinci Türkiye’de artıyor mu?

Bu büyümede lokomotif ürünler ise süt, yumurta ve tavuk oluyor. Gıda Mühendisi, ORGÜDER Başkan Yardımcısı ve Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı, Muharrem Doğan “Süt ürünleri pazarına girişimiz iç pazarda organik beslenmenin yaygınlaşması adına son derece stratejik bir adımdır. Tavuk, yumurta ve makarnadan sonra organik süt ürünleri de ihracat planlarımızın merkezine oturacak. Türkiye, Avrupa ile aynı yollardan geçiyor. Yumurta başına 50 kuruş fark ödemek tüketiciler için sorun teşkil etmiyor ve organik bilinç bu şekilde yaygınlaşıyor” dedi.

Tavuk gibi süt ürünleri de ilk kez sadece Migros ve Macrocenter’larda!

organik üretim

Türkiye’nin ilk organik tavuğunu pazara sundukları 2009 yılında Migros’la önemli bir anlaşmaya imza attıklarına dikkat çeken Muharrem Doğan “Organik süt ürünleri pazarına da ilk kez Migros ve Macrocenterlar’dan giriyoruz. Organik süt, tereyağı, peynir, yoğurt ve ayranla sağlıklı gıda kadar lezzetli gıda konusunda da fark yaratacak bir ürün gamı sunuyoruz. Organik ürünlerde önemli olan denetlemedir. Hayvanın organik beslenmesi kadar yetiştiği toprağın ve yaşadığı kümesin de organik sertifikalı olması gerekiyor. Burada üreticiler kadar hassas olan bir diğer kanal ise zincir marketler” dedi.


İzlenebilirlik çok önemli. Üretimin geriye dönük seceresine bakın

Doğan “Tüketilen her organik ürünün temin edildiği hayvanın izlenebilirliği de son derece önemli. Organik üretim, paket üzerindeki seri numarası ile hayvandan toprağa kadar üretimin seceresini size sunuyor” dedi.

Globalde Organik Pazarın Lokomotifi Avrupa Birliği, Avrupa’da Almanya

Organik üretim ve beslenme denince akla ilk sırada Amerika ondan hemen sonra Avrupa geliyor ki Avrupa’nın organik gıdada lokomotif ülkesi ise hiç kuşkusuz Almanya.


2016 BioFach Fuarı’nda Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FiBL) tarafından yapılan açıklamalara göre; 2014 yılında Avrupa organik pazarı yüzde 7.6’lık büyüme ile 26 Milyar Euro büyüklüğe ulaştı.

28 ülkenin üye olduğu Avrupa Birliği perakende içindeki %38’lik pazar payı ile dünyanın en büyük organik pazarını oluşturuyor.


Avrupa Birliği üyesi ülkelerin organik harcamasının toplam değeri ise yaklaşık 23.9 Milyar Euro. Sahip olduğu %30 pazar payı ile Avrupa’nın en büyük organik pazarı ünvanını elinde tutan Almanya’yı Fransa (%18), Birleşik Krallık (%9) ve İtalya (%8) takip ediyor. Almanya’da organik ürünlerin %60’ı zincir marketlerde bunun %20’si discount adı verilen indirim mağazalarında satılıyor.

Bitkiler evleri sokakları aydınlatabilir mi? Organik ışık yayan bitkiler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.