Sahra Çölü’nde 37 yıl sonra kar gözlendi

Afrika’nın kuzeyinde yer alan dünyanın en büyük çölü Sahra Çölü’nde 37 yıl sonra kar kitlesi görüldü.

Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi

Kar kütlesi bulabileceğimiz en son yer olarak düşünebileceğimiz yerlerden birisidir Sahra Çölü. Dünya’nın en kurak ve sıcak bölgelerden biri olan çölün ortalama sıcaklığı 30 derecedir. Ancak, yavaş yavaş geride bıraktığımız bu yılda inanılmaz bir günün sabahına uyanan Cezayir’deki “Çöl Kapısı diye de bilinen” Ayn Sefra’daki küçük çöl kasabası, kırmızı kum tepelerini beyaza dönüşmüş bir halde buldu.

Çöle nasıl kar yağar diye düşünmeyin. Çok nadir gerçekleşen bu doğa olayı ünlü Atlas Dağlarının yakınlarında gerçekleşti.


Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi

Bu tuhaf olay, amatör bir fotoğrafçı olan Karim Bouchetata tarafından fotoğraflandı. Bouchetata’nın yayınladığı fotoğraflarda ince bir kar tabakası görülmekte. Bu ince kar tabakası kum tepelerini örtüyor, adeta kızıl tepelerin üzerinde dalgaların yer ettiğini görmekteyiz.

Karim Bouchetata “Çölde kar görmek herkes tarafından şaşkınlıkla karşılandı” dedi. “Bu çok nadir bir olay, kızıl tepelere kar yerleşti ve ortaya harika kar kümelerini çıkardı. Kar yaklaşık bir gün kalıp eridi” diye de ekledi.

Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi

Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi

 

9 milyon kilometre kare büyüklüğünde dünyanın en büyük sıcak çölü olarak kabul edilen Sahra Çölü’nün üzerine en son yerleşen kar ise 1979 Şubat’ında Cezayir’de görülmüştü.

Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi

Sahra çölü’nde Tibesti ve Ahaggar gibi yüksekliği 3200 metreyi bulan dağlar da bulunmaktadır. Bu dağlarda yağışın daha sık olmasından ötürü konar-göçer insanlar için yazın konaklama imkanı sağlamaktadır.

Sahra Çölü’ne on sene hiç yağmur yağmamış olması da kayıtlara geçen bir başka anektod.

Sahra Çölü'nde 37 yıl sonra kar gözlendi


Aslına bakarsak bu durum iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın bir sonucu olarak düşünülebilir. Dünya, gittikçe ısınıyor, buzullar eriyor, çöllere kar yağıyor. Hayvanların nesli yavaş yavaş tükeniyor. Umarım ki gelecek çok daha güzel olur, çok daha doğal.

Ani hava değişimleri hasta ediyor!


Pelin Güloğlu
Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.