Türk Lirası’nın değerini artırmak için ne yapmalı?

Dünya çapında “iş yapmanın ortak noktası” olma vizyonunu ile faaliyetlerini sürdüren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Bartın MÜSİAD açılışını gerçekleştirdi.

Lira’nın değerini artırmak için iş dünyasına da görevler düşüyor!

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı açılış konuşmasında son birkaç hafta içinde TL’nin, Dolar karşısında değer kaybetmesiyle alınan önlemlere değinerek, Lira’nın değerini artırmak için iş dünyasına da görev düştüğünü söyledi. Olpak, “Daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek ve daha fazla istihdam sağlamak, bizlere piyasalarda rekabet üstünlüğü kazandıracak katma değeri yüksek ürünleri imal etmek, kazancı yeniden yatırıma, Ar-Ge’ye ve İnovasyona dönüştürmek ve marka çıkarmak Türk Lirası’nın değerini artıracaktır” dedi.

Yurtiçinde ve yurt dışında açtığı şube ve iletişim noktalarıyla Türkiye’nin en yaygın teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olan MÜSİAD, Bartın MÜSİAD açılışı ile ağını daha da güçlendirdi. Bartın ise yurtiçinde 86, yurtdışında 68 ülkede, 181 noktada, binlerce üyeyi, on binlerce üye işletmeyi temsil eden, Güney Afrika’dan Avrupa’ya, ABD’den Japonya’ya, bütün dünyaya yayılan MÜSİAD teşkilatıyla bağlantı içine girmiş oldu.


Piyasalarda bir miktar döviz baskısı hissedildi

Bartın Valisi Nusret DİRİM, Bartın Eski Milletvekili Asım Kulak, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Bartın Ticaret Odası Başkanı Halil Balık’ın katıldığı açılış töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Tüm dünyada yaşanan kur dalgalanmasının yanı sıra özellikle son günlerde yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle de piyasalarda bir miktar döviz baskısı hissedildi” dedi. Olpak, tamamen dış gelişmelerden ve manipülatif müdahelelerden kaynaklanan kurdaki dalgalanmanın kısa vadede maliyetlere yansıdığını, ancak orta ve uzun vadede kurda istikrar sağlanacağını söyledi.


Türk Lirası’nın, Dolar karşısındaki değeri

Lira’nın değerini artırmak

Son birkaç hafta içinde Türk Lirası’nın, Dolar karşısında fazlaca değer kaybettiğini hatırlatan Olpak, “Yakın zamanda, girişimcinin önünü açmak için yeni düzenlemelerin yapılmasını ümit ediyoruz. Çünkü iktisadi bakımdan, ülkece bütün potansiyelimizi yansıtmamıza imkan verecek şartların da sağlanması gerekiyor. Fakat unutmayalım ki iş dünyası olarak, Lira ya değer kazandırmak için bizlere de görev düşüyor. Bunun yolu daha fazla çalışmaktır, daha fazla üretmektir, daha fazla istihdam sağlamaktır. Bunun yolu, bizlere piyasalarda rekabet üstünlüğü kazandıracak katma değeri yüksek ürünleri imal etmeye başlamaktır. Bunun yolu, yeniliklere açık olmak ve daha fazla risk almaktır. Bu ilkeleri hatırda tutarak çalışmaya devam edersek, yakın gelecekte çok daha güzel, çok daha verimli zamanlar göreceğimize inanıyorum” dedi.

“Elini taşın altına koyanlardanız”


Oturduğu yerden şikayet ederek işlerin düzelmesini bekleyenlerden değil, işleri düzeltmek için elini taşın altına koyanlardan olduklarını söyleyen Olpak, “Türkiye’yi her bakımdan daha ileriye taşımak için önümüzdeki günlerde de hem faaliyetlerimizi sürdürecek, hem de teşkilatımızı genişletmeye devam edeceğiz. Kırgızistan, Kazakistan, Pakistan, Azerbaycan, Gürcistandaki ikinci noktamız Tiflis, Belçika, Hollanda’daki yeni noktamız Amsterdam, Fransa’daki yeni noktamız Strasbourg, Londra, Sudan, Katar ve Güney Kore açılışlarımız bizi bekliyor. Bunlarla birlikte, gelecek yıl yapacağımız önemli etkinlikler de olacak. Önümüzdeki yıl Pakistan’da düzenleyeceğimiz, 4. Hightech Port önemli bir başlığımız. Vizyoner’17’ye hazırlanıyoruz. Afrika’da bir fuar yapmak ise, bir başka hedefimiz. Bu organizasyonlar, yalnızca ülkemiz ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülke ekonomisinin gidişatıyla ilgili dünya kamuoyuna yansıtılan olumsuz haberlere bir cevap niteliği taşıyor” diye konuştu.

Dolar üzerinden yapılan döviz sözleşmeleri TL’ye çevrilebilir mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.