Yılbaşı gecesi için son dakika diyeti… Şişkinlik, özel günlerde kadınların korkulu rüyasıdır. Kilo artışı olmasa bile, yenen yemekler kişileri olduğundan kilolu gösterebilir.
Son anda kıyafetlerinin içine sığmaktan endişe edenler için vücudun su tutma kapasitesini artıran ya da oluşan gaz ile karın bölgesini şiş, gergin ve kötü görünmesine sebep olacak fazla lif, yağ ve yüksek sodyum içeriğine sahip besinleri öğünlerden çıkartılması öneriliyor.
Metabolizmayı su ile hızlandırın
Metabolizmanızı hızlandırmak için gün içine yayarak en az 2,5 litre su tüketmelisiniz.
Güne bir bardak ılık limonlu su ile başlayın. Limon, içeriğindeki zengin C vitamini nedeni ile yağ yakımını hızlandırır. Meyve ve sebze gibi su içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesi de önemlidir. Sebzelerin hafifçe buharda pişirerek tüketilmesi önerilir.
Su yerine tüketeceğiniz kolalı, asitli, gazlı içecekler ile bira, soda, maden suyu gibi içeceklerin de şişkinliğe neden olabileceğini unutmayın. Süt de bazı insanlarda şişkinlik, gaz ve kramplara yol açar. Süt yerine, probiyotikli yoğurt gibi gıdaları tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Vücutta su toplanmasını önlemek için su atmamızı destekleyecek taze maydanoz, nane, dereotu, kekik, biberiye, fesleğen, roka ile salatalar hazırlayabilir; soslar yerine baharatlar ve limon ile tatlandırabilirsiniz. Bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
Daha fazla protein alın
Öğünlerinize yumurta, ton balığı, yağsız et, tuzsuz peynir gibi besinler ekleyerek protein bakımından zenginleştirin. Haftada 2-3 kez ızgara veya buğulama olarak balık yemeyi ihmal etmeyin.
Sodyumdan uzak durun, kalsiyum ve potasyuma yönelin
Sodyum su tutmaya neden olduğundan, tuz tüketiminizi günde 5 gramın altında tutmaya çalışın. Buna karşın, kalsiyum ve potasyumun vücudunuzun sıvı dengesini düzenler. Yağlı balıklar ve kuru meyveler kalsiyum ihtiyacınızı karşılar. Muz ve yeşil yapraklı sebzeler ise bol miktarda potasyum içerir.
Rengarenk bir salata gecenin kurtarıcısı olabilir
31 Aralık gününde tüm gün aç kalmak yapılabilecek en büyük hatadır. Bu nedenle güne kahvaltıyla başlanmalı, ara öğünler atlanmamalı, öğle yemeğinde, akşam et yenileceğinden, sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Akdeniz yeşilliği, peynir, domates, salatalık, kırmızıturp, havuç, kırmızılahana, renkli biberler üzerine bol limon sıkılmış bir salata ya da yoğurtlu bir salata antioksidan özelliği ile yılbaşı sofrasının sağlık kaynağı olacaktır. Salata ayrıca posa zengini olduğundan açlık hissini azaltarak, masada bulunan diğer yemeklerden ölçülü bir şekilde yenilmesini sağlar. Salatayı mümkün olduğunca limon ve sirkeyle tatlandırmak; özellikle mayonez gibi malzemeler içeren soslarla birlikte tüketmemek önemlidir.
Açlık hissini kuruyemişle bastırmayın!
Yılbaşı sofrasında en dikkat edilmesi gereken durum, açlık hissinin kontrolüdür. Sadece açlık nedeniyle değil, gecenin coşkusuna kapılarak aşırıya kaçmak yani sınırsız tüketim, yeni yılın ilk gününün sabahına ishal, mide bulantısı, besin zehirlenmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık sorunlarıyla uyanmaya neden olabilir. Yılbaşı sofralarında bitene kadar yenilebilen ve küçük olduğu kadar enerji içeriği yüksek olan kuruyemişleri tüketirken dikkatli olunmalıdır. Bunun için ufak bir kase belirlenmeli ve içine beyaz leblebi, ceviz, fındık, fıstık, badem, kuru kayısı, kuru erik gibi çeşitlerden azar azar konulmalıdır.
Mezelerden 1-2 kaşık tüketin
Yılbaşı akşam yemeği menüsü genellikle bol çeşitli olacak şekilde özenle hazırlanmaktadır. Ancak her lezzetten azar azar tüketmek ve belirli bir saatten sonra yemek yemeyi bırakmak önemlidir.
- Akşam yemeğine öncelikle hafif bir çorba veya ordövr tabağından peynir, domates, salatalık ve yoğurtla hazırlanmış bir meze ile başlanabilir
- Kırmızı et yerine daha düşük yağ içeriğine sahip balık, hindi ve tavuk eti tercih edilmelidir
- Kırmızı et tüketilecekse, kızartma etler yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tüketilmelidir
- Ana yemeğin yanında fırınlanmış ya da buharda sebzeler ile zeytinyağlı sebzeler tüketilebilir
- Yılbaşı sofrasında hamurlu tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar bulunmalıdır
- Yemekler yavaş yavaş tüketilmeli, yılbaşı sofrası çok geç saatlere kadar kalmamalı, yemek çok geç saatte yenilmemelidir
- Kızartmalar yerine yoğurtlu, zeytinyağlı sebzeler ve bol yeşillikli salatalar tüketilmelidir
- Sofrada meze ve yemek çeşitleri çok fazlaysa her birinden en fazla 1-2 kaşık tüketilmelidir
- Pilav veya makarna yeniliyorsa, ekmek tüketimi azaltılmalıdır
- Alkol alımından uzak durulmalı ya da limit sınırlandırılmalıdır.
Yeni yılın ilk gününü zinde geçirmek için 8 öneri
1) Yılbaşı gecesi uyumadan önce bol su için
2) Güne kahvaltı ile başlayın
3) Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin
4) Gün içinde sıvı tüketiminizi artırın
5) Metabolizmanızı hızlandırmak için gün içinde 2 fincan bitki çayı tüketin
6) Antioksidan tüketimi yorgunluk, halsizlik gibi problemlerin etkisini azalttığından, nar, kivi, greyfurt, portakal mandalina gibi meyvelerden tüketin
7) Mümkünse egzersiz ve açık havada tempolu yürüyüş yapın
8) Öğünlerinizi az ve sık planlayın
İşte size metabolizmanızı hızlandırarak üç günde iki kilodan kurtulmanızı sağlayacak örnek bir liste:
Üç günlük liste
1.gün sabah
2 yumurta ya da 2 dilim kaşarlı omlet
2. gün sabah
1 bardak laktozsuz süt + 6 kaşık yulaf ezmesi + 3 kayısı
3. gün sabah
2 dilim ananas + 5 tam ceviz ya da 10 badem
1. gün öğlen
5 adet ızgara köfte + salata
2.gün öğlen
8 kaşık kinoa + salata
3. gün öğlen
160 gr ton balığı + salata
Ara öğün
Her gün saat 16:00’da 2 dilim ananas + 10 badem
1. gün + 2. Gün + 3. gün akşam yemeği
8 kaşık pişmiş sebze yemeği (fasulye, ıspanak, kabak vb … sebzelerden biri ile hazırlanmış )
2 kaşık yoğurt
1 dilim çavdar ekmeği
Önemli Not
1 kg sebzeyi 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile pişirin. Sebzelerin içine patates ve pirinç eklemeyin. Ekstra tuz ilavesinden kaçının. Gün içine dağıtarak 2.5-3 litre su tüketin.