Ak Parti ilk dört madde değişebilir dedi MHP tepki gösterdi

Ak Parti Milletvekili İsmail Aydın’ın “İleride ilk dört madde de değiştirilebilir” sözleri Genel Kurul’da tartışma yarattı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta Başbakan’dan açıklama beklediklerini söyledi.

Ak Parti ilk dört madde değişebilir dedi MHP tepki gösterdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) süren anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında söz alan Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın‘ın “İleride ilk dört madde de değiştirilebilir” sözleri Genel Kurul’da tartışma yarattı. CHP milletvekillerinin tepki gösterdiği İsmail Aydın tekrar kürsüye çıkarak “Anayasanın değiştirilmez maddesinin yer alması gerektiğini ifade ettim. İlk dört maddenin teminatı bizleriz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da, Başbakan Binali Yıldırım‘dan açıklama beklediklerini söyledi.

MHP’liler Ak Parti’lileri yuhaladı

Aydın’ın TBMM’deki bu sözlerini üzerine MHP milletvekilleri ayağa kalkarak protesto etti ve büyük tepki gösterdi. MHP’liler hep bir ağızdan Ak Parti milletvekili Aydın’ı yuhaladı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Başbakan Binali Yıldırımdan derhal bu konuda açıklama bekliyoruz” dedi. Gerginlik üzerine çalışmalara bir süre ara verildi.


Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Her bir temsilci konuşmasını yaptı. Her grubun fikri zikri ortada. Bu süreçle ilgili tartışmayı uzatmak niyetinde değiliz. İlk üç maddesinin değiştirilmesinin dahi teklif edilmeyeceği buyruk altındadır” diye konuştu. Aydın oturuma ara verdi.

CHP’li milletvekillerinin cep telefonlarından yaptığı yayında konuşan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal da İsmail Aydın’a tepki göstererek, “Önce ilk 3 maddeye dokunmuyoruz derler. Sonra ilk 3 maddenin değiştirilemeyeceğini öngören 4. maddeyi değiştirerek ilk 3 maddeyi değiştirmenin önünü açarlar” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise havayı yumuşatmaya çalıştı ve Aydın’ın kendi görüşünü ifade ettiğini söyledi. Ancak grup adına konuşmasına rağmen bu konuya değinmemesi dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Aydın’a, “Ak Parti’nin gerçek fikrini açıkladığı için teşekkür ederim” diye seslendi.

AYDIN KENARA ÇEKİLDİ

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Ak Parti milletvekilinin konuşmasını değerlendirirken, bunun çok tehlikeli bir görüş olduğunu ve MHP’nin bu konuda hassas olduğunu söyledi. Usta, “Öyle bir görüşünüz varsa bunu bu aşamada öğrenelim” dedi.

Tartışmalar üzerine verilen arada Ak Parti’li Burhan Kuzu ve Hayati Yazıcı’nın da olduğu bir grup Ak Parti’li milletvekilin Aydın’ı köşeye çekerek konuştuğu ve uyardığı görüldü.

“Rejimi yıkacaklar”

CHP’li Gök, Ak Parti’nin ilk dört maddenin ileride değiştirilmesinin önünün açıldığının itiraf edildiğini söyleyerek, “Burada kurulan bir tuzak var. Ak Parti’li Aydın ‘Gerekirse anayasanın başlangıç maddeleri değişebilir’ diyor. Laik Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya yönelik. Atatürk’ün Cumhuriyetini yıkmaya yönelik. Rejimi değiştirip, laik cumhuriyeti yıkmaya çalışıyorlar. Ak Parti’nin gizli planı deşifre oldu, yalan ortaya çıktı” dedi.


Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise, “Mal bulmuş mağribi bilirsiniz. Ana muhalefet partisi etkisiz elaman oldu. Cumhuriyet yıkılacakmış…Şekli bellidir başkenti bayrağı milli marşı bellidir, ilk dört maddesi de bellidir arkasındayız. Altına imza attığımız metin bellidir, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın beyanatları ortadadır” diye konuştu. Ancak Ak Parti de morallerin bozulduğu gözlerden kaçmadı.

Anayasa’daki ilk 4 madde ne?

1. Madde: Devletin Şekli: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

2. Madde: Cumhuriyetin Nitelikleri: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

3. Madde: Devletin Bütünlüğü, Resmi Dili, Bayrağı, Milli Marşı ve Başkenti Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı” dır. Başkenti Ankara’dır.

4. Madde: Değiştirilemeyecek Hükümler: Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Daha önce Meclis Başkanı İsmail Kahraman da söylemişti

Nisan 2016 tarihinde Meclis Başkanı İsmail Kahraman anayasanın ikinci maddesinde yer alan laiklik ilkesinin yeni anayasada yer almaması gerektiğini şu sözlerle ifade etmişti:


“Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

Anayasa değişikliği 11. madde kabul edildi

TBMM Başkanı Kahraman: Yeni anayasada laiklik olmamalı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.