Başkanlık: AKP’li yıllar filminin son sahneleri

Bazen bir film oynar; filmin ismini hatırlamazsınız ama öyle bir sahnesi olur ki, o sahne filmin can alıcı bölümüdür. Filmin isminin önüne geçer ve filmin adı o sahne olur. İşte “AKP’li Yıllar” filminin adı da Başkanlık olacaktır…

Başkanlık: AKP'li yıllar filminin son sahneleri yeni anayasa referandum

Başkanlık filmini izledin mi?

Bu bir filmdir ya da film gibidir dersek daha doğru olacaktır. Yaşadıklarınızı bir filmin içerisinde yaşanan rüya sahnesi gibi düşünün…

Film oynar, belli süre izlersiniz ve bir süre sonra bir bakmışsınız oyuncu rüyada yaşamıştır o sahneleri. Gözünü açar ve bir kabustan uyandığı için Tanrı’ya şükranlarını sunar. Türkiye, işte böyle bir zamandan geçiyor.


Başkanlık, AKP filminin son sahneleri

Geçtiğimiz sene AKP’li bir milletvekili “90 yıllık reklam arası bitti” demişti. Aslında bir açıdan da doğru söylemişti. Ha, 90 yıllık değil ama AKP’li yılların reklam arasının nasıl bittiğini izleyecek, göreceksiniz… Bu söylediklerimi AKP’ye karşı olan öfkem ya da kızgınlığımdan söylemiyorum. Başkanlık, AKP filminin son sahneleridir artık. Ne demek mi istiyorum?

Filmin asıl adı “AKP’li Yıllar”dır; ancak bazen bir filmin can alıcı sahnesi, bölümü olur ki film o bölümdeki adla anılır. İşte “AKP’li Yıllar” filminin can alıcı sahnesi “Başkanlık” olacağı için bu filmin adı da “Başkanlık” olacaktır. Bilenler hatırlayacaktır; Kemal Sunal’ın “Atla Gel
Şaban”
adlı bir filmi vardır. Filmde başrol oynayan Sunal’ın karakterinin adı bu filmde Niyazi’dir; ancak Kemal Sunal, “Şaban” olarak tanındığı için bu filmde de bir yanlışlık yapılmış ve filmin adı Atla Gel Şaban kalmıştır. AKP’li Yıllar filmi de böyle değerlendirilebilir.

AKP’li Yıllar filminin birçok sahnesi can alıcı olacaktır.

Örneğin bunlardan birkaç tanesi Çuval krizi, Deniz Feneri, Ergenekon, Balyoz, Alçak Koltuk Krizi, Mavi Marmara, Davos, Gezi Parkı, 17 – 25 Aralık, MİT tırları, 15 Temmuz…


Ama AKP’yi çöküşe götürecek olan Başkanlık süreci olacağı için bu filmin en can alıcı sahnesi de bu sahne olacak ve filmin adı “AKP’li Yıllar” olmasına rağmen, filmin adı Kemal Sunal’ın filmi gibi hatırlarda “Başkanlık” olarak kalacaktır…

Bu film gelecek yıllarda gişesi en büyük olan filmler arasına girecektir. Bugüne kadar Kan‘da ödül alınmıştı ama yapılacak bu filmle belki de ilerleyen yıllarda Oscar alacak bir film ortaya çıkacaktır.

Her film eninde sonunda biter

Bunu dilek veya istek olarak algılamamak gerekir. Bunu, tarihin tekerrür etmesinden dolayı ifade ediyorum. Bugün yaşananları, geçmiş siyasi tarihin birer parçası olarak görmek, düşünmek gerekir. Kimi filmler 90 dakika olur, kimisi ise 120 dakika olur. Yani eninde sonunda biter. Bu film de yani “AKP’li Yıllar” filmi de 120 dakikalık filmler arasında olacaktır ama er ya da geç bitecektir.


Halk, günü geldiğinde bu filmi izlediğinde çöküş sahnesi olan “Başkanlık” sahnesi akıllarda kalacaktır ve birbirlerine şunu soracaktır: “Başkanlık filmini izledin mi?” İzleyecek ve göreceğiz…

Yeni Anayasa’ya ‘Hayır’ stratejisi ve pratiği nasıl olmalı?

AKP çoğunluğu değil azınlığı temsil ediyor!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…