Özel gereksinimli çocukların okul öncesi kurumlarda akranlarıyla eğitim almaları ve kaynaştırmadan en iyi şekilde yararlanmaları amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında teorik eğitimler bölümü tamamlandı, saha çalışmaları uygulanmaya başlandı.
Tohum Otizm Vakfı’nın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, Sabancı Vakfı’nın desteği, İstanbul İl Milli Eğitimi Müdürlüğü ve Öğretmenler Akademisi Vakfı (ÖRAV) ortaklığı ile 15 Temmuz 2016’da başlattığı “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” isimli projenin ilk 6 ayı tamamlandı.
Kaynaştırma eğitiminin niteliğinin artırılması için öğretmen eğitimleri
Proje ile okul öncesi kurum öğretmenlerinin özel gereksinimli çocukların kaynaştırılması konusunda eğitilerek konuya ilişkin bilgi, becerileri ve mesleki kapasitelerinin artırılması; buna bağlı olarak özel gereksinimli çocukların akranları ile aynı ortamlarda eğitim almasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Temmuz 2016-Temmuz 2017 arasında İstanbul’da yürütülen projede öncelikle 20 eğitici belirlenerek kaynaştırma konusunda uzmanlaşmalarına yönelik Ekim-Kasım 2016 tarihinde 75 saatlik eğitici eğitimi verildi.
Bu eğiticiler, belirledikleri 20 okul öncesi kurumda 6 ay boyunca ayda 1 kez seçtikleri okula giderek sınıf içinde süpervizyon desteği sağlamaktalar. Aralık ayında ise seçilen okul öncesi kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenlere yönelik 25 saatlik teorik eğitimler düzenlendi.
Eğiticiler arasından seçilen 1 kişi ise 6 ay boyunca seçtiği kuruma haftada 1 kez giderek okul öğretmenlerinin yanı sıra kurum yöneticileri ve velilere yönelik de kapsamlı bir çalışma yürütecek.
Eğitimler, Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Şeyda Demir tarafından verildi. Projede ayrıca Şubat-Mayıs 2017 tarihleri arasında 20 okul öncesi kurum arasından seçilen 10 farklı okulda öğretmen, idareci, veli gibi önemli aktörlere kaynaştırma eğitimi konusunda seminerler verilecek.
Özel çocukların doğal gelişim gösteren akranları ile bir arada eğitim alabilmesi hedefleniyor
Okul öncesi, özel gereksinimli çocukların eğitime ilk adım attığı dönem olduğu için, bu çocukların genel eğitim sisteminde yer almaları ve eğitime devam etmeleri açısından önemli rol oynuyor.
Özel gereksinimli çocuklara yönelik kaynaştırma uygulamalarının yetersizliği nedeniyle okul öncesi dönemde kaynaştırma eğitiminin geliştirilmesi ve öğretmenlere bu konuda bilgi ve beceri kazandırılması büyük önem taşıyor.
Özel gereksinimli çocukların tanı alması sonrasında nitelikli eğitim almaları, gelişimsel gereksinimlerinin karşılanması ve yaşama hazırlanmaları gerekmektedir.
Bunu en iyi sağlayacak model, erken çocukluk döneminde sunulan özel eğitim hizmetleri ve okul öncesi kurumlarda akranlarıyla birlikte olmalarını sağlayan kaynaştırma modelidir.
Eğitimde kaynaştırma yöntemi nedir?
Kaynaştırma, özel gereksinimli çocukların genel eğitim kurumlarında normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğitimlerini sürdürmelerinin sağlanması ve gereksinimleri olan özel eğitim hizmetlerinin karşılanması sürecidir.
Özel gereksinimli çocuklar, okul öncesinde kaynaştırma uygulamaları sayesinde akranlarıyla aynı eğitim ortamında bulunarak, genel eğitim sisteminden yararlanırlar.
Bu uygulama, özel gereksinimli çocukların bilişsel, sosyal, dil ve psikomotor gelişimlerini olumlu yönde etkilerken, normal gelişen çocukların öğrenmeleri ve bireysel farklılıkları kabul etmeleri üzerinde de etkilidir.
Bu nedenle, ülkemiz için okul öncesi dönemde kaynaştırmanın niteliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması öncelikli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.