Kar yanığı nedir? Cildinizi nasıl korumalısınız?

Soğuk hava, rüzgar ve kış güneşi… Kış sporlarıyla uğraşan ve tatilde kayak yapmayı planlayan kişilerin cilt sağlığı açısından tüm bu faktörlere çok dikkat etmesi gerekiyor. Kar yanığı nedir? Kar yanığından nasıl korunmalı?

Kar yanığı nedir? Cildinizi nasıl korumalısınız?

Özellikle güneş koruyucu ürün kullanmadan kayak yapmak, cildi ciddi anlamda tahrip edebiliyor ve kalıcı izlere yol açabiliyor. Bunun için dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu sürmek ve belli aralıklarla yenilemek önem taşıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Eneida Kote, karlı ve soğuk havaların cilt sağlığına etkisi hakkında bilgi verdi.


Rüzgar ciltte kaşıntı ve döküntülere neden olabilir

Açık havada yürüyüş ya da egzersiz yapmak, beden kadar cilt sağlığı için de yararlıdır. Ancak kış aylarında dışarıda spor yapmayı seven kişiler, özellikle kuru cilt yapısına sahip olanlar bazı noktalara dikkat etmelidir. Rüzgar ve kış güneşi ile direkt temas, cildin yağ tabakasını almaktadır. Bu durum ciltte kaşıntı, pul pul döküntüler ve cildi tahrip edici sorunlara neden olabilmektedir.

Dudaklarınızı da koruyun

Soğuk havanın vücutta en fazla etkilediği bölgelerden biri dudaklardır. Rüzgar, güneş ve soğuk hava dudakların çatlamasına, soyulmasına ve yaralı bir görünüm kazanmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almak ve dudakları ıslatmak da kuruluk şikayetlerini artırır.

Bu nedenle dışarıda spor yapacak kişiler güneş koruyuculu dudak nemlendiricileri, eğer yoksa cilt için kullandıkları güneş koruyucuyu sürmeden dışarı çıkmamalıdırlar.

Ayrıca dış ortamlarda vazelin gibi daha yoğun bariyer nemlendiriciler, iç ortamlardayken ise nemlendirici besleyiciliği ön planda olan kremler kullanılabilir. Dudakların üzerinde oluşan derilerin soyulmamasına çok dikkat edilmelidir. Cilt kanserinin sadece deride değil, dudakta da görüldüğü de unutulmamalıdır.

Cildiniz soğuktan donmasın

Aşırı soğuk deri hücrelerinin donmasına neden olabilir. Spor yaparken ve hareket ederken vücut ısısı iyi olabilir ve üşüme hissedilmeyebilir. Ancak -4 dereceye maruz kalan cilt donmaya meyillidir. İlk bulgular arasında ciltte kızarıklık ve iğne batması gibi şikayetler olur. Eğer önemsenmez ise deri beyaz, gri ve uyuşuk bir hal alır. Deri donmalarında şunlara dikkat edilmelidir:

  • Soğuk ortamdan uzaklaşılmalıdır.
  • Aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır.
  • Nemli ve ılık bir ortamda beklenmelidir.
  • Donmuş olan cilt, ısınması için ovuşturulmamalıdır.
  • Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kaçınılmalıdır.
  • Cilt normale dönüyorsa sadece zeytinyağlı, E vitaminli nemlendirici sürülebilir.
  • Şikayetler devam ediyorsa doktora gidilmelidir.

Kış güneşine karşı önleminizi alın

cilt lekelenmesi

Güneş yanıkları sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da görülmektedir. Halk arasında rüzgar yanığı olarak adlandırılan yanıklar aslında güneş yanıklarıdır.

Özellikle yüksek yerlerde kayak yapıldığı için hem bulunulan yükseklikten dolayı hem de kardan yansıyan ultraviyole ışınlar nedeniyle daha etkili güneş ışınlarına maruz kalınmaktadır. Bu durum deniz kıyısında vuran güneşten daha zararlı olabilmektedir.


Güneş koruyucunuz gliserin ve lanolin içermeli

Karlı havalarda dışarı çıkmadan ya da kaymaya başlamadan önce mutlaka cilde güneş koruyucu krem sürülmelidir. Bu kremler en az 30 koruma faktörlü olmalı, UVA, UVB, lanolin ve gliserin içermelidir.

Hem besleyen hem de güneşten koruyan ürünler cilt sağlığı açısından daha önemlidir. Gerekirse öncesinde cilde besleyici bir nemlendirici, üzerine de güneş koruyucu krem sürülebilir. Kış aylarında dışarda yapılan spor sırasında özellikle tabaka oluşturacak, yoğun nemlendiriciler kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Leke oluşumunu önlemek için…

Kayak yaparken ciltte oluşan yanıklar ve yaralar iz bırakabilir. Bu nedenle de güneş koruyucu kullanımı asla ihmal edilmemelidir. Güneş koruyucu kremler terledikçe ve 3 saatte bir yenilenmelidir.

Eğer dışarıda uzun saatler geçirilecekse yanınızda küçük bir güneş kremi taşınmanızda fayda vardır. Ayrıca maske ve gözlük gibi fiziksel koruyucular da önemlidir. Dışarıda mümkünse sabah 10.00’dan önce, akşam ise 16.00’dan sonra spor yapılmalıdır.

Kışın aşırı sabun kullanımı ve kese uygulamasından kaçının

Soğuk havalarda sıcak su ile aşırı temas azaltılmalıdır. Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih edilmelidir. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalıdır.

Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanımı da ihmal edilmemelidir. Vücut losyonları daha iyi emilmesi için deri hafif nemliyken uygulanmasına dikkat edilmelidir.

İlgilendiğiniz spora uygun kıyafetler seçin

Soğuk havalarda dışarıda spor yapılacaksa kıyafet seçimine dikkat edilmelidir. Birkaç kat giyinilmeli ve ısı dengesi sağlanmalıdır. Ayrıca cilde ilk temas edecek kıyafet pamuklu olmamalıdır.

Sporla oluşan teri pamuklu kıyafet emip, ıslaklık oluşturacağı için üşüme ve ciltte tahriş olabilir. Bu nedenle özel üretilmiş olan, nemi çekip kolay kuruyan spor kıyafetleri tercih edilmelidir. Ayrıca atkı, şapka ve eldiven ihmal edilmemelidir. Spor sonrası terli kıyafetlerin hızlı değişimi için de yedek kıyafetler mutlaka bulunmalıdır.

Bol su tüketin


Spor yaparken sıvı tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 8 bardak su içilmeli, alkol ve kahve tüketimi ise sınırlanmalıdır. Aşırı kahve tüketimi vücuttan suyu atar ve cildin kurumasına yol açar. Ayrıca aç karnına spor yapmaktan da kaçınılmalıdır.

Cilt güzelliği ve sağlığı için dikkat edilmesi gereken 9 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.