Kemal Kılıçdaroğlu ile Devlet Bahçeli Meclis’te baş başa görüştü. Kritik buluşma, CHP’den son hamle olarak değerlendiriliyor. Anayasa görüşmelerinin ikinci turu öncesinde Kılıçdaroğlu’nun talep ettiği görüşme Bahçeli’nin CHP’ye yönelik sert eleştirilerinin gölgesinde gerçekleşti.
CHP’den son hamle, Bahçeli’nin tavrını değiştirecek mi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Meclis’te baş başa görüşmesi 43 dakika sürdü. Toplantı sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, MHP’nin Türk demokrasi tarihinde çok önemli parti olduğunu, anayasa değişikliği ile ilgili kaygılarını Bahçeli ile paylaştığını belirtti. Devlet Bahçeli herhangi bir açıklama yapmazken, “Genel Başkanım gereğini söylediler” ifadesini kullandı.
AK Parti ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri bir hafta sürdü. Kimi zaman gergin bir atmosferde geçen görüşmeler sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sürpriz bir hamle ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den randevu istemişti. Kılıçdaroğlu, paketin referanduma gidip gitmeyeceğinin belli olacağı ikinci tur görüşmeleri öncesinde Bahçeli’ye bir kez daha partisinin pozisyonunu, tasarının nelere yol açacağını anlattı.
MHP lideri, Kılıçdaroğlu’nun görüşme talebini kabul etti, randevu verdi. Ancak hemen sonrasında anayasa çalışmaları ile ilgili attığı tweetlerde CHP’yi sert sözlerle hedef almıştı. Bu yolla bir anlamda Kılıçdaroğlu’na vereceği yanıtı da bu görüşmeden önce açıklamış oldu.
Bahçeli ne demişti?
MHP lideri, CHP’nin milletten ümidini kestiğini, milli iradeye çıkan yolları tıkamak ve hatta kullanılamaz hale getirmek için olmadık yollara saptığını savundu. Hatta CHP’nin yanında bir “kaos ittifakı” ile hareket ettiğini söyledi.
“TBMM’nde yaşanan kürsü işgalleri, kavga sahneleri, ucuz oyunlar, isnat ve iftiraya varan siyasi söylemler muhataplarını mahcup edecektir. Milli Mücadele’de destan yazan aziz Türk milletine nasıl ve hangi tür hükümet etme sistemini tercih ettiğini sormanın neresi yanlıştır? Fiili durumdan şikâyetçi olup da bunun önlenmesi ve örselenmesi konusunda felç geçirmiş gibi hareketsiz duranlar ne anlatmaktadır? CHP ve yanında hizalanmış kaos ittifakı akla hayale gelmedik senaryolarla milletin kaderine sahip çıkma hakkını gasp etmeye kalkıştılar.”
“Sarayda oda kapma değil”
Randevuyu verdikten hemen birkaç saat sonra yapılan bu açıklamalar gözleri CHP’ye çevirdi, “Acaba Kılıçdaroğlu görüşmekten vazgeçecek mi?” sorusu akıllara geldi. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen bu soruya, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, grup toplantısında da bu anayasa değişikliğine neden karşı olduklarını bir kez daha anlattı. Yaptığı koltuk vurgusu önemliydi.
“Bizim, tarihe karşı sorumluluğumuz var, ülkemize karşı sorumluluğumuz var, bayrağımıza karşı sorumluluğumuz var, çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var; biz muhalefeti bu sorumluluk anlayışı içinde yapıyoruz. Sarayda oda kapma muhalefeti değil, vatan, millet, bayrak mücadelesi yapıyoruz. Hırslarımızı tatmin etmek için siyasi bir mücadele yapmıyoruz, ön yargılarımızla siyaset yapmıyoruz, öç alma duygusuyla, hele hele cumhuriyetten öç alma duygusuyla siyaset yapmıyoruz.”
TBMM’de İkinci tur oylama başlıyor
Anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor. İlk tur oylamada her madde 340 bandında oy alarak kabul edildi. İkinci tur oylamada ise anayasa değişikliği teklifi metninin tamamı için yine gizli oylama yapılacak.
ikinci tur oylama neden kritik?
İkinci turda, bir maddede değişiklik yapılacaksa, yani önerge verilmişse o madde okunacak ve görüşülecek. Üzerinde önerge verilmeyen maddeler için ise direk oylamaya gidilecek. Her madde için yeniden gizli oylama yapılacak. İkinci turda 330’u geçemeyen madde olursa referandum yolu kapanacak. Her maddenin en az 330 oy alması durumunda bu kez metnin tamamı yeniden yine gizli olarak oylanacak. Bu yüzden ikinci turda alınacak oylar çok önemli. Anayasa değişikliğinin kaderi de bu aşamada belirlenecek.
Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referandumu, Cumhurbaşkanının onaylamasının üzerinden 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu durumda, anayasa değişikliği maddeleri Meclis’ten geçerse referandumun önümüzdeki Nisan ayı içerisinde yapılması bekleniyor.