LYS’de yapılan yeni değişiklikler neler?

Üniversiteye giriş sınavı başvuruları bugün başlıyor. Başvuru kılavuzu yayınlandı. Kılavuza göre birçok değişiklik var.

LYS'de yapılan yeni değişiklikler neler?

Sınavın ikinci aşamasında adaylara çoktan seçmeli testlerin yanı sıra ilk kez kısa cevaplı klasik sorular da sorulacak. 13 soru test olmayacak. Öğretmenliklere 240 bin başarı sırası gelirken, sınav salonu giriş saatlerinde de düzenleme yapıldı.

2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları bugün başladı. Kılavuz ÖSYM tarafından yayınlandı. Yayınlanan kılavuza göre 2016 Aralık ayında açıklanan değişikliklere ek olarak yeni değişiklikler de söz konusu.


Başvurular nasıl yapılacak? 

lys başvurusu başladı

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, adayların 4 – 18 Ocak 2017 tarihleri arasında YGS başvurularını yapabileceklerini hatırlatırken takip etmeleri gereken yolu ise şu şekilde ifade etti:

“Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okuyan adaylar kendi okulları, ÖSYM Başvuru Merkezleri, ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerine, mezun durumda olan adaylar ise ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğraf ve eğitim bilgisi varsa internet üzerinden bireysel olarak, bu bilgileri olmayan mezun adaylar ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerine başvurularını yapabilecekler. Adaylar YGS ücretlerini en son 19 Ocak 2017 tarihinde yatırabilecekler. YGS ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmayacak.”

Sınavsız geçiş kalktı, ek puan geldi!

Yayınlanan kılavuzda 2016 Aralık ayında açıklanan değişikliklere ek olarak da yeni değişikliklerin olduğuna dikkat çeken Tözeniş, değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

“Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve geçmiş yıllardaki mezunlar alanlarının devamında yer alan ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirileceklerdir. Burada mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacak ve mezun durumda olan adayların mutlaka YGS ye başvurmaları gerekmektedir.

13 soru test olmayacak!

LYS’lerde kısa cevaplı sorular yer alacak. LYS – 1 Matematik testinde 3 soru, LYS – 2 Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS – 3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya – 1 testinde 1 soru, LYS – 4 Tarih testinde ve Coğrafya – 2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak 1 soru, LYS – 5 Yabancı Dil testinde 3 soru ‘kısa cevaplı’ sorulardan oluşacak.


4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek!

Kısa cevaplı soruların değerlendirmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Matematik – Geometri katsayıları birleşti!

LYS – 1 de önceki yıllarda Matematik ve Geometri katsayıları ayrı ayrı iken bu yıldan itibaren iki dersin katsayısı birleştirildi.

Öğretmenliklere 240 bin başarı sırası geldi!

Öğretmenlik programlarının tamamında baraj 240 bin olarak belirlendi. Bu baraj sıralaması Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini de kapsayacak.

YGS ile alan öğretmenlikler şimdi LYS ile alacak!

Önceki yıllarda YGS ile öğrenci alan öğretmenlik bölümleri ve İlahiyat Fakülteleri bu yıldan itibaren LYS ile öğrenci alacak. Bu bölümleri düşünen adayların LYS çalışmalarını da planlamaları gerekiyor.

Açık öğretim bölümlerine puan türü eklendi!

Bu yıldan itibaren Açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü eklenmiş olup puan türü programın örgün programdaki türü ile aynı olacak.

Sınav salonuna giriş saatlerinde düzenleme yapıldı!


Adaylar, saat 10:00’da başlayan sınavlarda saat 09:45’ten sonra, saat 14:30’da başlayan sınavlarda saat 14:15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklar.”

YGS ve LYSde 2017’de neler değişecek?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.