Maaşlara 702 lira devlet katkısı geliyor

İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından atılan adımlara bir yenisi daha eklendi, maaşlara 702 lira devlet katkısı geliyor. 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programlarına ek olarak üzerinde çalışılan ‘Artı İstihdam Programı’ eklendi.

Maaşlara 702 lira devlet katkısı geliyor

Ekim 2016 itibarıyla Türkiye’de yüzde 11.8 olarak açıklanan işsizlik oranı, ekim ayları itibarıyla küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma çağındaki nüfusumuz bir yılda 856 bin kişi, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 911 bin kişi arttı.

Türk ekonomisi son bir yıllık dönemde sadece 411 bin kişilik ilave istihdam yaratabildi. Bu nedenle işsiz sayımız 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişiye ulaştı. Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11.8 iken, 15- 24 yaş grubundaki gençler arasında işsizlik yüzde 21,2 seviyesinde bulunuyor. Bu oran genç erkeklerde yüzde 17.9, genç kadınlarda ise yüzde 27.1 seviyesinde yer alıyor.


Ekim 2016 itibarıyla Türkiye’de yüzde 11.8 olarak açıklanan işsizlik oranı, ekim ayları itibarıyla küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma çağındaki nüfusumuz bir yılda 856 bin kişi, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 911 bin kişi arttı. İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken son olarak buna Artı İstihdam Programı eklendi. Programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25’ini devlet karşılayacak.


5 milyar lira ücret desteği

İşsizlikteki bu artışı durdurmak için hükümet çare arayışlarını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu hafta yaptığı açıklamada 880 bin kişilik istihdam hedefleyen program uygulayacaklarını açıkladı. İşbaşı eğitim programlarıyla 300 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

İşbaşında eğitim programı, ek külfet getirmediği, hatta bedava işgücü avantajı sağladığı için işveren tarafından tercih ediliyor. İşsizler de hem para kazanıyorlar hem de mesleklerini işbaşında geliştirme şansına sahip oluyorlar. İşyerlerini ve sektörleri tanıyorlar. Eğitim gördükleri işyerlerinde kalıcı iş sahibi olabiliyorlar.


Tam zamanlı olarak işbaşı eğitim programına katılanlara bu yıl 11 ay süreyle aylık bin 404 TL net ücret ödenecek. Program boyunca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Devlet, 300 bin kişi için bir yılda toplam 5 milyar lira dolayında harcama yapacak.

2017’yi bekleyen politik riskler arasında en büyük risk İngiltere!

Türkiye’de halkın en büyük sorunu ne?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.