İnsan sindirim sisteminde gizlenmiş yeni bir organ keşfedildi. İnsan vücudunda bulunan mezenter adlı cismin sindirim sisteminin bir parçası olmadığı bu nedenle de artık bilimsel olarak insan organı olarak kabul edildiği açıklandı.
Organın henüz işlevi ve yapısı
“Bağırsak askısı” ya da “mezenter” olarak isimlendirilen organın henüz işlevi ve yapısıyla ilgili detaylı bilgi elde edilemedi.
İrlandalı bilim insanlarının yaptığı araştırmalar mezenterin sindirim sisteminde bulunduğunu ancak farklı bir yapı ve görevi olduğu için sindirim sisteminin bir parçası sayılamayacağını belirterek mezenteri organ ilan etti.
Limerick Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar mezenter hakkında önceki bilgi ve yorumların 100 yıllık bir yanılgı olduğunu ortaya koydu.
Tam olarak ne işe yaradığı halen anlaşılamasa da daha önceden birkaç parçadan oluşan mezenterin aslında tek bir bilince sahip olduğu açıklandı.
Yeni bulunan organın, daha önceleri insan vücudundaki parçalanmış yapıların bir arada durması sonucu meydana geldiği düşünülüyordu.
Ancak Lancet Gastroenteroloji ve Hepatoloji dergisinde yayınlanan makalede, araştırmacıların mezenterin tek parçadan oluşan bir organ olduğu açıklandı.
Araştırmalarını sürdüren bilim insanları organın tam olarak ne işlev gördüğünü ortaya koymak üzere çalışmalarına başladı.
İnsan vücudunda yeni bulunan organ Mezenter
Mezenter, karın zarının ikiye katlanmışı, karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan yeni bir organ olarak tanımlanıyor. Bu yeni organla, insan organlarının toplam sayısı 79’a yükseldi.
Mezenter’i ilk olarak 2012 yılında keşfeden İrlandalı bilim insanı J. Calvin Coffey, bu gelişmeyle birlikte 100 yıllık anatomi bilgisinin de yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor. Coffey, ‘Mezenter’in önceki kanının aksine parçalanmış yapıların bir araya gelmesiyle oluşmadığını, tek parça ve sürekli bir yapı olduğunun ispatlandığına dikkat çekiyor.
Bir sonraki aşama: “organın fonksiyonlarını anlamak”
Bilim insanları 2016 yılında mezenterin varlığı üzerine çalışmalarını yoğunlaştırırken tıp öğrencileri de mezenteri yeni bir organ olarak öğrenmeye başlamıştı.
Yeni keşfedilen organın ne işe yaradığı henüz bilinmese de bilim dünyası bunu önemli bir gelişme olarak duyurdu.
Yeni organın keşfini önemli bir gelişme olarak değerlendiren Coffey, bir sonraki aşamayı “organın fonksiyonlarını anlamak” olarak tanımlıyor.
Coffey, mezenterin fonksiyonlarının çözülmesi halinde anormal fonksiyonların ve hastalıklara dair yeni bilgilerin de keşfedilebileceğini söylüyor.