TBMM’de gergin gece: Milletvekilleri arasında arbede yaşandı

TBMM Genel Kurulu’nda gerginliğin tırmandığı anayasa değişikliği teklifinin birinci tur oylamasında 5. madde de kabul edildi. Çarşamba gecesi Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri kürsüyü çembere alarak protesto etti, bunun üzerine bir kez daha vekiller arasında arbede yaşandı.

TBMM'de gergin gece: Milletvekilleri arasında arbede yaşandı

TBMM’DEN CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYIN

Anadolu Ajansı (AA), iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) vekillerinin CHP’lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştığını, bunun üzerine Meclis’te çıkan “yumruklaşmaya varan kavgalarda bazı milletvekillerinin yaralandığını” bildirdi.


CHP milletvekillerinin katılmadığı ve 343 oyla kabul edilen 5. maddede TBMM’nin görevleri ve yetkileri sıralanıyor.

Öte yandan, gazetecilere konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifin Meclis’ten geçmemesi halinde “parlamentonun yenilenmesi gerektiğini” söylediği aktarıldı.

CHP’liler kürsüyü çembere aldı, AKP’liler müdahale etti

AA’nın haberine göre, 5. maddeyle ilgili oylamalarda CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Televizyon kapalıyken göz görmeden kendi kendinizi imha etmeye çalışıyorsunuz… Halkın kürsüsünün vazifesini yerine getirmek için halkın kürsüsünü sizden koruma altına alıyoruz” diyerek AKP’yi eleştirmesinin ardından, CHP’li vekiller kol kola kürsüyü çembere aldı.

AKP milletvekilleri ise kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP’lileri uzaklaştırmaya çalıştı.

Haberde, “Kavga sırasında milletvekillerinin konuşma yaptığı kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalışamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çıktığı görüldü. Genel Kurul salonunun bazı yerlerinde de hasar oluştu. ” ifadeleri yer aldı. Oylama zarflarının atıldığı kupaların milletvekilleri tarafından birbirine atıldığı aktarıldı.

AKP’li vekiller ise, “kürsü işgalinin kabul edilemez olduğunu” söyleyerek CHP’yi eleştirdi.

Bahçeli: Anayasa değişikliği teklifinin geçmemesi halinde Meclis yenilenmeli

Hürriyet gazetesinin haberine göre, meclis kulisinde gazetecilere konuşan MHP lideri Bahçeli’nin teklifin Meclis’ten geçmemesi halinde “parlamentonun yenilenmesi gerektiğini” söyledi.

Gizli oy tartışmaları nedeniyle AKP ve CHP’li vekiller arasında tekrarlanan gerginlikle ilgili Devlet Bahçeli’nin “Gerilim stratejisi izleniyor, buna son verilmeli” dediği aktarıldı.


AA’nın haberinde Bahçeli’nin teklifinin Meclisten geçmemesi ihtimaline ilişkin “Meclis çalışamaz hale geldiği için çalışabileceği bir zemin aranır, millet iradesine gidilir” ifadelerine yer verildi.

Meclis kulislerinde gazetecilere konuşan Bahçeli, “Kabul ve ret lotosu oynanıyor. Bu gerilim referandumda Türkiye’ye yansır. Referandum yolu açık olarak kabul edilecek gibi” dedi.

MHP’li vekillerin oylarına yönelik fire tartışmasına değinen Bahçeli, “Fireyi mercekle aramak gerek. Oylamada ani iniş ve çıkış beklemiyorum” diye konuştu.

Bahçeli’nin ayrıca, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştüğü, tutuklu Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı HDP’li Ahmet Türk hakkında ise “Hasta ve tutuksuz yargılanmalı” dediği öğrenildi.

3. 4. ve 5. maddeler kabul edildi

Öte yandan, anayasa değişikliği teklifinin 3. ve 4. maddelerinin ardından 5. maddesi de 343 oy ile kabul edildi

CHP ve AKP’li vekiller arasında gerilimin zirveye çıktığı görüşmelerde, CHP milletvekilleri Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı 5. maddenin oylamasına katılmadı.

Teklifin “TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını” öngören 4. maddesi, 343 oyla kabul edilmişti. Bu madde, süresi biten milletvekillerinin yeniden seçilmesinin de önünü açıyor.

Teklif paketinin 3. maddesi de, AKP ve CHP’li vekiller arasındaki kavganın ardından yeniden yapılan oylamada 341 oyla kabul edilmişti. Seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddeye 139 milletvekili ret oyu verdi.

Meclis’te 3. madde oylanacakken, gizli oylama tartışması arbedeye yol açtı ve bazı vekiller arasında yumruklaşma yaşandı. Tartışma kavgaya dönüşünce oy sandıkları emanete alındı. Arbede sırasında AKP, CHP ve MHP Genel Başkanları da salondaydı.


Yaşanan kavga nedeniyle oturuma bir süre ara verildi. Daha önce kullanılan oylar imha edilerek oylama yeniden yapıldı. 3. maddede “askerlikle ilişiği olanların” milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

Anayasa değişikliği teklifi 5. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifi 18 maddelik tam metni


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.