Dünyada gelişen ekonomik yönelimlerle birlikte ülkelerin vatandaşlık veren projeler ve fırsatlar da bireylere global bir vatandaş olma hakkı tanırken diğer taraftan tüm dünyada etkisini hissettiren ekonomik kriz için de ülkelere sıcak para girişini sağlayan önemli aksiyon olarak göze çarpıyor.
Resmi Gazete’nin 12 Ocak 2017 gününki sayısında yayımlanan Türk vatandaşlığı kanunu uygulamasında değişiklik yapan yönetmeliğe göre; en az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan, 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yapan veya az 3 milyon dolar tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı belgelenen veya bu tutarda devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı veriliyor.
Türkiye için önemli bir gelişme
Türkiye’de yurtdışı yatırım ve ikinci vatandaşlık hizmetleri sunan ve Avrupa Birliği, Amerika, Karayipler gibi farklı ülkeler ile çalışmalar yürüten Yeni Bir Hayat Danışmanlık CEO’su Şevki Akaydın değişen yönetmeliğin Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Pek çok ülke ile gerçekleştirdiği yatırım ilişkileri çerçevesinde değerlendirmeler yapan Akaydın yatırım yolu ile vatandaşlık projelerinde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususların da altını çizdi.
Yabancı yatırımcı kavramının altının doldurulması gerektiğini belirten Şevki Akaydın çoğunlukla Türkiye’ye yönelimin Arap ülkelerinden geleceğini öngörürken bu noktada tüm dünyada ikinci vatandaşlık verilmeyen Afganistan, Kuzey Kore gibi ülkelere ilişkin evrensel prosedürün uygulanması gerektiği görüşünde.
Yatırım veya gayrimenkul alımı ile vatandaşlık alımlarında devletlerin çok ciddi bir sicil araştırmasında bulunduğunu belirten Akaydın, en kısa sürede Avrupa Birliği vatandaşlığı veren ve tek temsilcisi oldukları Malta Vatandaşlık Programı’ndan bir örnekle Malta’nın yatırılan paranın hakkaniyetinden yatırım yapacak kişinin ticari ilişkilerine kadar uzanan çerçevede gerçekleştirdiği sicil araştırmasına benzer yöntemlerin Türkiye’de de uygulanmasının önemine değindi.
Avrupa ve Amerika da dahil olmak üzere dünya genelinde baş göstermeye başlayan ve yasa dışı yollarla ülkelere giriş yapanlara yönelik muhafazakarlaşma dalgalanmasının yatırım yollu vatandaşlık alımıyla bağdaştırılmaması gerektiğini belirten Şevki Akaydın, ülkelerin yatırımı aktarmak için sunduğu kanalların ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu ve dünya genelinde yatırımlara yönelik ciddi bir teşvik olduğunun da altını çiziyor.
Önümüzdeki süreçte yurt dışı ofislerini de açmaya hazırlanan Şevki Akaydın’ın kurucusu olduğu firmanın Türkiye ofisinden Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Macaristan, Malta, İspanya, Portekiz, Amerika, Kanada, İngiltere ve Karayipler için şu an dünyada olan bütün büyük ve kabul görmüş yatırımcı programlarını sunuyor.
Dünyada yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülke programları
İngiltere: Ankara Antlaşması
Ankara Anlaşması’nın en önemli ayrıcalığı sadece Türk vatandaşlarına özgü olması ve Entrepreneur vize de olduğu gibi 6 yıl değil, 5 yıllık bir süreç sonucunda İngiliz vatandaşlığının elde edilmesidir. Bu sürecin hedefi başvurucunun İngiltere’de tek kişilik bile olsa bir iş kurmasına ve günlük yaşamı idame ettirebilecek kadar İngilizce bilgisi olmasına dayanıyor.
UK Investor Visa – İngiltere Yatırımcı Vizesi
UK Investor Visa – İngiltere yatırımcı vizesi başvurusu yapabilmek için İngiltere’ye en az £2.000.000 tutarında sermaye girişi sağlaması gerekiyor. Bu meblağ ile İngiltere’de devlet veya belirli şartlar içinde özel sektör şirket tahvilleri almanız ve 5 yıl süre yatırımınızı muhafaza etmeniz gerekiyor.
Yatırım tutarınız £5.000.000 ise bu süre 3 yıla, £10.000.000 tutarında bir yatırım sonucunda ise 2 yıla inmektedir. Gerekli süre sonunda İngiltere’de daimi oturum hakkı elde edilir, 1 yıllık bir ek süre sonrasında ise İngiliz vatandaşlığı başvurusu yapma şansı doğar.
Avrupa Birliği
Avrupa Birliği içerisinde İngiltere’den başka Malta, Portekiz, İspanya, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs farklı koşullara sahip ikinci vatandaşlık programları sunmaktadır.
Malta yatırımcı programı: Ülke de kalma zorunluluğu olmadan ve benzer diğer ülke programlarına göre çok daha kısa bir süre de Avrupa Birliği vatandaşlığı ve pasaportunun kapılarını açmaktadır. Daimi oturum için 250bin Euroluk devlet tahvili, vatandaşlık için ise 650bin Euro istiyor
İspanya ve Portekiz: Sadece €500,000’luk gayrimenkul yatırımı ile ülkelerinde oturum vermekte, ayrıca Schengen ülkeleri içinde serbest dolaşım fırsatını da sunmaktadır. İstenilen koşullar yerine geldiğinde altı yıl ve on yıl gibi iki farklı süre sonunda her iki ülke de vatandaşlık başvurusu yapma imkanı bulunmaktadır.
Bulgaristan: Yatırımcı programı ile kısa süre içinde Bulgar vatandaşı olma ve Avrupa Birliği pasaportu edinmek mümkündür. Bu programda yapılan yatırım devlet güvencesi altında olup ve belirli bir süre sonunda size iade edilmektedir. 512bin Euroluk bir yatırım gerektiriyor.
Güney Kıbrıs: Gayrimenkul edinme seçeneği ile Avrupa Birliği’nin kapılarını açan bir diğer ülkedir. Hızlı ve efektif bir süreçle karar alınması programı öne çıkaran unsurlar arasındadır. 5milyon euroluk bir yatırım gerektiriyor.
Macaristan: 1 Mayıs 2004’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Macaristan yatırımcı programı Şubat 2013’den beri yürürlükte olup, bu programla başvuru sahibi ve ailesi herhangi bir gayrimenkul alımı yapmadan daimi oturum hakkına sahip olma şansı elde eder.
Program Macaristan’da bulunma zorunluluğu getirmez. Ayrıca herhangi bir istihdam yaratma zorunluluğu da yoktur. Başvuru sahibi bütün süreci kendi ülkesinden yürütebilir.
Yatırım miktarı € 300,000’dur. Bu yatırım birey olarak veya çoğunluk hissesine sahip olunan şirket aracılığıyla yapılabilir. İlk oturum izni 6 aylık verilir ve daha sonra ise daimi oturum iznine sahip olursunuz.
Amerika: Amerika’da Greencard sahibi olmak ve yerleşmek son derece esnek şartlara bağlıdır. Amerika programlarına başvuru koşulları esnek olsa da, başvuru süreci uzmanlık gerektirir.
E1 ve E2 olarak adlandırılan girişimci programlarında Amerika’da 100bin dolarlık bir iş kurmak zorunluluğu vardır. Her iki program da geçici çalışma izni vermekte ve belirli zaman dilimlerinde yenilenmektedir.
EB5 yatırımcı programı ise iki yıllık Greencard ile süreci başlatmakta, daha sonra kalıcı Greencard’a dönüşmektedir. 5 yıllık bir süre içinde en az 2.5 yıl Amerika’da kalındığı takdirde Amerikan vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanılmaktadır. 500bin dolarlık bir yatırım gerekmektedir. Mart ayından itibaren Amerikan hükümetince bu tutarın 800bin dolar olması öngörülmektedir.